Klaus Iohannis, despre consultările cu partidele politice: „E nevoie de zile până când lumea coboară cu picioarele pe pământ”

Klaus Iohannis, despre consultările cu partidele politice: „E nevoie de zile până când lumea coboară cu picioarele pe pământ”

Klaus Iohannis, președintele României, a anunțat, miercuri, că actualul guvern interimar va rămâne în funcție până se găsește o soluție la actuala criză politică. Șeful statului a mai precizat că orice persoană care strânge o majoritate poate fi desemnată.

Întrebat, miercuri, în Slovenia, motivul pentru care a stabilit consultările cu partidele politice la Cotroceni abia săptămâna viitoare, Klaus Iohannis a spus că acestea au nevoie de câteva zile pentru a veni cu propuneri și discuții mature.

„Am constatat ieri în Parlament total nemotivat în legătură cu căderea guvernului. Am observat după ce s-a încheiat moțiunea liderii și membrii partidelor care au votat această moțiune au avut diverse abordări, au venit unii să ne spună că probabil nu o să vină la consultări. Da, probabil ei au dărâmat un guvern și habar nu au ce se întâmplă după. Alții au țopăit pe acolo strigând că vor să suspende președintele, nu văd ce ar rezolva suspendarea președintelui în relația dintre partide, dar cu siguranță au creat circ”, a declarat Klaus Iohannis, miercuri, aflat în Slovenia, unde participă la Summitul Uniunea Europeană (UE) – Balcanii de Vest. 

„Criza de acum este una diferită”, a mai spus șeful statului, care face apel la maturitate din partea partidelor politice care vor merge la negocieri.

„Alții au venit cu texte ca și cum acum s-ar inventa coaliția și nu ei ar fi detonat coaliția și căderea guvernului. Eu cred că e nevoie de zile bune până toată lumea coboară cu picioarele pe pământ. Criza e diferită: politicienii au ajuns să aibă doar discursuri anti-toți. Așa nu se poate. Doar prin maturitate și nu prin țâfnă se poate rezolva criza”, a mai precizat Klaus Iohannis.

Întrebat de jurnaliști dacă în situația de față premierul Florin Cîțu mai poate fi premier, Klaus Iohannis a spus: „orice persoană susţinută de o majoritate parlamentară poate să devină premier. Nu este nicio piedică”.

Legat de propunerea ca Ludovic Orban să revină la Palatul Victoria, Iohannis a precizat: „politica partidelor se face în forurile partidelor şi nu în presă”.

Despre refacerea coaliției de guvernare

Klaus Iohannis a mai transmis, miercuri, că este greu să negociezi cu un partid care a votat să îşi dărâme propriul guvern.„Problema trebuie să o pună cel care e desemnat (prim-ministru – n.r.), dar, sigur, pe mine mă preocupă. Dacă vrem să analizăm faptele, şi nu poveştile politice, USR a fost în guvern, a abandonat guvernarea, a votat cu PSD şi AUR pentru căderea Guvernului din care au făcut parte. Aceştia sunt nişte paşi politici cu mare greutate şi nu ştiu dacă partidele vor putea sau vor dori să treacă peste aceste lucruri”, a mai adăugat șeful statului.

Libertatea