Klaus Iohannis, despre folosirea certificatelor verzi la muncă: „Dacă nu reușim prin alte măsuri”

Klaus Iohannis, despre folosirea certificatelor verzi la muncă: „Dacă nu reușim prin alte măsuri”

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, într-o conferință de presă, la finalul vizitei la centrala nucleară de la Cernavodă, că nu este „adeptul unor măsuri obligatorii și cu represalii”, dar certificatele verzi la muncă pentru profesori și medici ar putea fi introduse, „dacă nu se reușește prin alte măsuri” să se încetinească răspândirea coronavirusului.

„Este o măsură care se discută și la noi. Știți bine că am avut această discuție, este o măsură deocamdată în discuție, ca și vaccinarea obligatorie. Eu nu sunt neapărat adeptul unor măsuri obligatorii și cu represalii. Dacă nu reușim prin alte măsuri să încetinim răspândirea virusului, de exemplu prin măsură cea mai naturală – vaccinarea, atunci este posibil ca la un moment dat să luăm astfel de măsuri”, a precizat Klaus Iohannis.

https://www.youtube.com/watch?v=uHqf569BjO8

El a explicat că o astfel de măsură va trebuie luată prin lege adoptată în Parlamentul României.

„Astfel de măsuri mai puțin populare să fie luate în discuție și aprobate probabil acum de Parlament, cum guvernul este interimar și nu poate da ordonanțe de urgență. Astfel de măsuri care afectează libertatea cetățenilor se iau prin lege”, a precizat Klaus Iohannis.

Certificatul verde este folosit în România, în prezent, pentru accesul la restaurante, terase sau pentru ca persoanele vaccinate să poată circula pe timp de noapte în localitățile unde a fost implementată carantina de noapte.

Italia va deveni, din 15 octombrie, prima țară din Europa care face obligatoriu certificatul COVID pentru toți angajații, fie din sectorul public, fie din cel privat.

Libertatea