Klaus Iohannis face declarații de presă la ora 18.00, după demiterea Guvernului Cîțu

Klaus Iohannis face declarații de presă la ora 18.00, după demiterea Guvernului Cîțu

Președintele Klaus Iohannis va susține o declarație de presă, marți după-amiază, la Palatul Cotroceni, la câteva ore după ce cabinetul condus de Florin Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură, anunță Administrația Prezidențială.

Moțiunea intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor. Jos Guvernul Cîţu!” și inițiată de PSD a întrunit 281 de voturi ”pentru”, cu 47 mai mult decât cele necesare pentru ca guvernul să fie demis.

Este un număr record de voturi în favoarea unei moțiuni de cenzură, în România post-decembristă.După ce guvernul pe care îl conduce a picat, Florin Cîțu a declarat că „toate opţiunile sunt pe masă”.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că PSD nu va mai susține un guvern PNL a propus varianta unui guvern de tehnocrați până la organizarea de alegeri anticipate.

La rândul său, președintele USR PLUS, Dacian Cioloș, a declarat că ”singura formulă în care USR PLUS poate să intre este cu PNL și UDMR, dar cu un alt premier decât Florin Cîțu”.

Potrivit Constituției, dacă sunt respinse două propuneri consecutive de premier, președintele poate să dizolve Parlamentul și să declanșeze alegerile anticipate, dar nu mai devreme de 60 de zile.

O altă variantă ar fi cea în care deși ar fi respinse două propuneri de premier, șeful statului nu va declanșa anticipatele și va forța o a treia nominalizare de premier.

Libertatea