Klaus Iohannis nu ne menajează: „Vine iarna!”

Klaus Iohannis nu ne menajează: „Vine iarna!”

Când țara aștepta o admitere a contribuției la criză și o soluție, președintele ne-a comunicat că o săptămână nu se consultă cu nimeni și că „vine iarna”.

Știm deja, din istoria recentă, că domnul președinte este mai lent. Domnia sa are nevoie de zeci de zile să citească o decizie plus motivare a CCR. Îi trebuie timp îndelungat pentru a cugeta la chestiuni stringente, precum repatrierea românilor din Afganistan, și de aceea convoacă CSAT după ce cetățenii ne-au fost înapoiați prin bunăvoința altor state. 

Iar exemplele pot continua, căci sunt cu duiumul, strânse nu într-o viață de om, ci în 7 ani de mandate. De aceea nu trebuie să ne mire că de-abia acum, la mai bine de zece ani de la prima difuzare, motto-ul casei Stark din serialul „Game Of Thrones” a căpătat înțeles și pentru președintele nostru: „Vine iarna!”. 

Ieșit să ne vorbească înțelept după demiterea prin moțiune de cenzură a guvernului Cîțu, Klaus Iohannis, din casele Iohannis, primul cu numele său, ne-a spus exact ceea ce-i spunea Ned Stark în mod repetat bastardului Jon Snow: „Vine iarna!” (Winter is coming!).

Aici, în acest moment, națiunea trebuie să înghețe cinematografic, având pe chipuri o expresie de uimire admirativă. Căci descoperirea prezidențială este una demnă de premiul internațional Charlemagne pentru meteorologie, în grad de Mare Scofală.

Cîțu, demis cu un vot mai larg decât Dăncilă

Florin Cîțu, probabil cel mai slab premier al României din ultimii 31 de ani, a fost demis de către Parlament cu un scor record la moțiunea de cenzură: 281 de voturi împotrivă. Nici un alt premier demis prin aceeași metodă, căci au mai fost până acum 5 prim-miniștri demiși prin moțiune de cenzură, nu a strâns o majoritate atât de clară de voturi împotrivă. Nici măcar Viorica Dăncilă.

În fața unui asemenea evident consens al clasei politice din Parlament, președintele Iohannis nu a găsit nici un cuvânt de reproș la adresa guvernului proaspăt demis. 

În schimb, i-a certat pe toți ceilalți: pe politicienii iresponsabili și imaturi și, implicit, pe cetățenii care au trimis în Parlament asemenea politicieni, deși cetățenii nu au fost menționați în clar.

Crizele președintelui 

În clar, însă, președintele ne-a enumerat niște banalități, niște obvioșenii (am folosit acest cuvânt pentru domnul Cîțu, care vorbește foarte bine limba engleză, după cum a demonstrat în nenumărate rânduri „big time”. Obvioșenie vine de la obvious și înseamnă ceva foarte evident, la mintea copilului).

Președintele ne-a spus că:

suntem în criză;suntem în criză medicală, în plină pandemie;suntem în criză cauzată de creșterea prețurilor la energie;suntem acum și în criză politică;vine iarna!

Toate ca toate. Că s-a scumpit energia i-o fi spus administratorul celor 6 case pe care cu ghinion le deține în proprietate. 

Despre criza medicală o fi aflat de la Ursula von der Leyen, săptămâna trecută, deși domnia sa, ca și premierul, credea prin iunie că am învins pandemia. 

Că ar fi vorba despre o criză politică o fi aflat și dânsul azi, de la televizor, la o lună de la declanșarea de către Florin Cîțu a crizei în sine. 

Dar de unde știe domnul președinte că vine iarna? E prezicător, are puteri supranaturale, citește în cărți de tarot sau în cafea, i s-a arătat Gibreel deghizat în porumbel și i-a suflat știrea, sau cum? A traversat vreun porc cu paie în gură terenul de golf sau au năpârlit oile de timpuriu? Nu, serios, cum Dumnezeu a ajuns domnul președinte la această concluzie, că vine iarna?

Oricum, lucrurile par serioase. Amenințarea venirii iernii este atât de mare, încât Klaus Iohannis, primul gospodar al țării, și-a luat liber până săptămâna viitoare ca să meargă acasă, la Sibiu, să spargă lemne pentru toate sobele, să curețe coșurile de fum, să revizuiască centralele, să verifice cozile lopeților și stocul de sare pentru deszăpezire. Atât de iminentă este sosirea iernii, încât aceste pregătiri elementare pentru un proprietar de case nu mai puteau fi amânate.

Într-o vreme nesigură, avem o certitudine: președintele nu se grăbește

Au fost amânate, însă, consultările cu partidele politice. Pentru săptămâna viitoare. Nu e ca și cum am fi vineri. Suntem marți – practic, la început de săptămână. Dar nu, Klaus Iohannis se va consulta cu partidele politice de-abia săptămâna viitoare pentru a rezolva împreună criza politică. 

Desigur, președintele nostru vrea să-și reclădească renumele ăla de sas serios, care măsoară de trei ori și taie o singură dată, renume pentru care a și fost votat în număr atât de mare de români, în timp ce el, de fapt, ciopârțea totul de jur-împrejur, fără să fi acordat măsuratului sau gândirii vreo importanță deosebită.

Și, totuși, este de admirat acest președinte aducător de speranță. Într-o lume nesigură, în care mulți concetățeni habar nu au cum își vor plăti facturile viitoare, iar Violeta Vijulie nu știe câtă vreme va mai fi demnitar, Klaus Iohannis ne oferă o certitudine: vine iarna.

Libertatea