Klaus Iohannis şi Florin Cîţu, ședință pe tema crizei guvernamentale

Klaus Iohannis şi Florin Cîţu, ședință pe tema crizei guvernamentale

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Florin Cîţu se întâlnesc astăzi, 6 septembrie, la Palatul Cotroceni, pentru a discuta pe tema crizei guvernamentale. Ședința are loc la 12.30, a informat Administrația Prezidențială.

Întâlnirea dintre președintele Iohannis și premierul Cîțu are loc în contextul în care Birourile Permanente ale celor două Camere se reunesc de la ora 12.00 pentru a lua act de depunerea moţiunii de cenzură USR-PLUS-AUR şi pentru a stabili calendarul dezbaterii, după ce la precedentele două şedinţe nu a existat cvorum.

Vicepremierul Dan Barna și Dacian Cioloș, copreședintele USR-PLUS, au anunțat vineri seară, 3 septembrie, depunerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului condus de premierul Florin Cîțu.

Moțiunea de cenzură, denumită „Demiterea Guvernului Cîțu, singura șansă a României de a trăi!”, a fost semnată de 122 de parlamentari și a venit după ce ședința coaliției s-a încheiat cu un eșec.

Ce urmează în Parlament după depunerea moțiunii de cenzură

Regulamentul activităţilor comune ale Senatului și Camerei Deputaţilor prevede că o moţiune de cenzură poate fi iniţiată de minimum o pătrime din numărul deputaţilor şi senatorilor, se prezintă birourilor permanente, iar președintele Camerei Deputaților, în acest caz Ludovic Orban, o comunică Guvernului în ziua în care aceasta a fost depusă.

Apoi, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile după depunere, iar textul va fi citit de un parlamentar desemnat de inițiatori. Premierul poate lua cuvântul în Parlament pentru a prezenta poziția Executivului.

După prezentare, în maximum trei zile, se va convoca o nouă ședință comună a Senatului și Camerei Deputaților în care moțiunea de cenzură va fi dezbătută și supusă la vot.

Ludovic Orban: „Există un risc major de adoptare a moţiunii de cenzură”

Preşedintele PNL şi al Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat că, în contextul în care moțiunea de cenzură poate fi adoptată, partidul pe care îl conduce va apăra Guvernul condus de Florin Cîțu, contracandidatul său la alegerile pentru șefia PNL, programate pe 25 septembrie.

„Trebuie să fie pregătit (n.red. – premierul Florin Cîţu) pentru moţiunea de cenzură, pentru că moţiunea asta de cenzură s-a născut în urma unor decizii pe care le-a luat în calitate de prim-ministru, repet, fără consultarea mea şi fără acordul meu”, a declarat Ludovic Orban, duminică seară, la Braşov.

Libertatea