Kremlinul îl contrazice pe dictatorul Lukașenko, după acesta a spus că invazia Rusiei durează prea mult

Kremlinul îl contrazice pe dictatorul Lukașenko, după acesta a spus că invazia Rusiei durează prea mult

Moscova nu este de acord cu evaluările făcute de președintele Belarusului după mai bine de două luni de război, arată poziția oficială a președinției ruse, citate de Tass.

„Operațiunea militară specială a Rusiei în Ucraina se desfășoară conform planului”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

El l-a contrazis astfel pe președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, care a spus într-un interviu acordat Associated Press că „operațiunea militară trenează”.

Peskov fusese întrebat de jurnaliști cum comentează declarațiile liderului de la Minsk, scrie Tass.

„Nu sunt suficient de implicat în această problemă ca să spun dacă totul merge conform planului. Vreau să subliniez încă o dată că eu simt că această operațiune trenează”, spusese anterior Lukașenko.

Operațiunea care „decurge conform planului” este o formulă care a fost folosită în mod repetat de oficialii de la Moscova.

Însă oficialii și analiștii occidentali sunt de acord că Rusia a mizat inițial – în mod evident eronat – pe o operațiune de scurtă durată, care ar fi trebuit să se încheie cu capitularea Kievului.

Războiul a ajuns între timp în ziua 72 și Rusia a renunțat, cel puțin temporar, la asaltul asupra Kievului, preferând să se concentreze asupra estului Ucrainei.

În tot acest timp, Lukașenko s-a dovedit un aliat fidel pentru Vladimir Putin, permițând Rusiei să lanseze atacuri de pe teritoriul Belarusului.

Minskul nu s-a implicat însă direct în conflict și, în ciuda temerilor Kievului, nu a trimis militari care să lupte alături de ruși.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Libertatea