La aproape un an de la tragedia din Piatra Neamț, ancheta nu e gata. Procurorii spun că au făcut sute de audieri și zeci de expertize

La aproape un an de la tragedia din Piatra Neamț, ancheta nu e gata. Procurorii spun că au făcut sute de audieri și zeci de expertize

Cu o lună înainte să se împlinească un an de când 15 oameni și-au pierdut viață în urma incendiului de la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Piatra Neamț, procurorii prezintă stadiul în care se află cercetările, într-un comunicat. Până acum, anchetatorii nu au pus pe nimeni sub acuzare, însă susțin că au audiat peste 130 de persoane și au fost efectuate 18 expertize medico-legale.

Incendiul care a mistuit secția de ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț a izbucnit în data de 14 noiembrie 2020, iar de atunci ancheta nu este finalizată. Potrivit Parchetului General, anchetatori au de-a face cu un probatoriu complex, iar cercercetările vizează acuzații de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

Ce spun procurorii că au făcut în cele 11 luni

Anchete la fața locului: Au fost făcute cercetări la fața locului în perioadele: 14.11.2020-15.11.2020, 18.11.2020, 24.11.2020, 15.12.2020, 12.02.2021, 25.02.2021-26.02.2021, 4.03.2021, 17.03.2021, 18.03.2021, 3.06.202, 8.06.2021 și 18.06.2021. Au fost ridicate probe materiale necesare expertizelor dispuse.

18 expertize medico-legale: Au fost dispuse și efectuate 18 expertize medico-legale pentru stabilirea cauzelor deceselor atât ale persoanelor decedate ca urmare a incendiului, cât și ale altor persoane pentru a stabili dacă decesul s-a produs din cauza acelorași împrejurări.

În cazul uneia dintre expertize, raportul medico-legal nu a fost finalizat din lipsa documentelor necesare, documente ce au fost obținute în urma unui ordin european de anchetă. Pentru 5 expertize dintre cele menționate a fost sesizată Comisia Superioară de Medicină Legală. Au fost dispuse și alte 3 noi expertize medico-legale.

Persoane audiate în dosar: A fost realizată audierea a 23 de persoane din cadrul personalului medical, 29 de persoane aparținând personalului tehnic din cadrul Spitalului Județean de Urgență și ISU Neamț, 3 persoane vătămate, 59 aparținători ai  persoanelor decedate în incendiu, precum și alte peste 20 de persoane lucrători la societăți comerciale și întreprinderi individuale.  

Probe ridicate: Au fost ridicate înscrisuri medicale și financiar-contabile de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, în perioada 15-25 noiembrie 2020, întocmindu-se 14 procese verbale în acest sens, în cadrul unor percheziții și ridicări silite de înscrisuri. Ridicarea de înscrisuri a continuat pe întreaga durată a cercetărilor, ultimele demersuri fiind efectuate la 1 octombrie 2021.

Verificările realizate de specialiști: A fost dispusă efectuarea unor expertize de către INEC București – LIEC Iași, INSEMEX Petroșani, INEC București (3 expertize), expertize în construcții, expertize privind rezistența materialelor, expertiză tehnico-științifică traseologică, o constatare în materie financiară și o constatare tehnico științifică în specialitatea electronică. Procurorii au asigurat coordonarea între echipele de experţi pentru punerea la dispoziţie a materialelor necesare efectuării expertizelor.

Percheziții informatice: Au fost întocmite două rapoarte de analiză a datelor informatice, precum și două reconstituiri privind modul de amenajare a salonului medical în care a izbucnit incendiul și pentru verificarea unor ipoteze de lucru.

Au fost efectuate și alte acte de cercetare penală, dintre care enunțăm: verificări la Colegiul Medicilor, Direcția de Sănătate Publică Neamț, ISCIR, Inspectoratul de Stat în Construcții, Prefectura Neamț, Consiliul Județean Neamț, STS, Administrația Națională de Meteorologie, Institutul Național de Sănătate Publică, precum și restituiri de bunuri și altele.

„În vederea stabilirii persoanelor față de care pot fi continuate cercetările în calitate de suspecți este necesar a fi analizat coroborat ansamblul probelor administrate. Menţionăm că şi în aceste zile sunt în derulare verificări solicitate de organele de urmărire penală la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ. Prezentarea unor date concrete în acest moment în sensul cauzelor producerii incendiului ar fi în măsură să pericliteze rezultatul anchetei”, se mai arată în comunicatul transmis de parchetul General.

În 14 noiembrie 2020, un incendiu puternic a cuprins Secția de terapie intensivă a Spitalului Județean din Piatra Neamț, unde erau internați în stare gravă pacienți cu COVID-19. Pacienții au fost mutați de la etajul 3 la etajul 2 al unității medicale cu doar câteva ore înainte de izbucnirea focului. Atunci, prefectul George Lazăr acuza atunci că secția ATI a Spitalului Județean fusese mutată „fără niciun aviz”.

Libertatea