„Leon, membru al familiei noastre”. Cățelul care detectează arme, muniție și droguri la frontiera ucraineană

„Leon, membru al familiei noastre”. Cățelul care detectează arme, muniție și droguri la frontiera ucraineană

Mai mult de 100 de ciobănești, labradori, cockeri sau terrieri lucrează în serviciul poliției ucrainene. Leon, patru ani, face parte din detașamentul de grăniceri Cernăuți, Bucovina de Nord,, și verifică până la 70 de vehicule pe zi, relatează postul public de la Kiev. El caută explozibili, arme, muniție și droguri, dar și imgranți ilegali.

Când Leon găsește obiecte suspecte, se așează și îi atrage atenția celui care îl are în grijă. Cățelul de talie mică ajută la identificarea muniției sau a altor obiecte interzise, dar și la găsirea celor care încearcă să treacă ilegal granița.

Leon lucrează de trei la poliția de frontieră. Câinelui i se acordă 10 minute de odihnă după fiecare 20 de căutare.

„Este un membru al familiei noastre. Este activ, în permanentă în mișcare, interesat de orice. Jucăria lui preferată este o mingiuță”, spune dresorul Ivan Gavciuk.

Potrivit lui, Leon va fi în serviciul poliției de frontieră până la 10 ani.

Recent, Patron, cățelul care a ajutat la neutralizarea a sute de mine în Ucraina, a fost decorat de președintele Volodimir Zelenski, „pentru curajul și devotamentul său”.

Mai mulți câini ajută la apărarea Ucrainei. Între ei, rotewillerul Gabriella, „profesionistă atestată pentru căutare de arme și de muniție” sau ciobăneștii germani Warrior și Thorin, care sunt în serviciul Poliției Naționale.

Foto: Suspilne.media

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

Libertatea