Letonia vrea să impună vaccinarea obligatorie pentru medici și profesori

Letonia vrea să impună vaccinarea obligatorie pentru medici și profesori

Angajaţii din instituţiile medicale, sociale şi de educaţie din Letonia vor trebui să prezinte la locul de muncă un certificat de vaccinare, din 1 octombrie, potrivit unor modificări legislative propuse de guvern, informează dpa citat de Agerpres.

Dacă modificările vor fi aprobate și de Parlament, instituțiile vor putea să își concedieze angajații pe motiv că nu au efectuat vaccinul împotriva Covid-19.

Până în prezent, circa o treime din populaţie a primit cel puţin o doză de vaccin împotriva COVID-19.

„Am discutat despre stimulente pentru a promova vaccinarea, avem în vedere începerea unei campanii de informare. Acest proiect de lege a fost elaborat şi cu scopul de a-i face pe oameni să-şi schimbe comportamentul”, a declarat prim-ministrul Krisjanis Karins.

De la debutul pandemiei, Letonia a raportat mai mult de 138.000 de cazuri de infectare cu coronavirus şi peste 2.500 de decese asociate.

Rata de infectare este în scădere de mai multe săptămâni, însă, în acelaşi timp, a fost observată o propagare în creştere a variantei Delta deosebit de contagioase.

Măsuri similare în Europa

Introducerea vaccinării obligatorie pentru anumite categorii profesionale este deja aplicată în Europa. Luni, 12 iulie, Emmanuel Macron a anunțat vaccinarea obligatorie a angajaților din sistemul sanitar și restricții care se vor aplica doar celor nevaccinați sau fără un test negativ.

După acest anunţ, peste două milioane de francezi s-au programat pentru vaccinare.

Tot luni, premierul elen Kyriakos Mitsotakis a anunțat că imunizarea împotriva COVID-19 devine obligatorie în Grecia pentru îngrijitorii de la căminele de bătrâni şi personalul sanitar din centrele publice şi private.

În schimb, marți, Angela Merkel a anunțat că Germania nu are „intenția” să impună vaccinarea obligatorie.

Măsura a fost pentru prima dată aplicată în Rusia, la mijlocul lunii iunie, când Moscova a impus vaccinarea obligatorie în zona serviciilor, după creșterea numărului de cazuri de Covid.

Libertatea