Lista miniștrilor din Guvernul PNL-PSD-UDMR. Rafila, la Sănătate, iar Firea la Ministerul Familiei

Lista miniștrilor din Guvernul PNL-PSD-UDMR. Rafila, la Sănătate, iar Firea la Ministerul Familiei

Noua coaliție de Guvernare a definitivat lista miniștrilor cu care va merge în Parlament pentru votul de învestitură, sub conducerea lui Nicolae Ciucă. În noua structură, PSD are nouă ministere, între care Finanțe (Adrian Câciu), Apărare (Vasile Dîncu) și Tineret și Familie, un minister nou înființat, care va fi condus de Gabriela Firea. PNL are 8 portofolii, inclusiv cel al Justiției (Cătălin Predoiu) și Fonduri Europene (Dan Vîlceanu). UDMR va păstra cele trei ministere avute și în coaliția cu USR.

Printre numele de noi miniștri ai cabinetului Ciucă se numără și mai mulți lideri din interiorul PSD, precum prim-vicepreședintele Sorin Grideanu la Transporturi sau Vasile Dîncu, Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, la Apărare.

Marcel Ciolacu a precizat că numele vicepremierului din partea PSD se va stabili într-o ședință ulterioară și va fi comunicată marți dimineață. El a explicat că a fost „o decizie politică” de a nu intra în guvern ca vicepremier și a decis să-și depună candidatură pentru președinția Camerei Deputaților. Despre funcția de secretar general al guvernului, Ciolacu a precizat că va merge cu mai multe nume pe care i le va propune premierului desemnat Nicolae Ciucă pentru „a fi o compatibilitate” înainte de a fi numit.

Liberalii s-au reunit înainte de consultările de la Palatul Cotroceni și au aprobat lista miniștrilor printr-un vot pe listă și nu pe numele fiecărui ministru.

UDMR va continua în guvernul condus de Nicolae Ciucă cu aceeași trei miniștri pe care i-a avut în guvernul PNL-USR-UDMR condus de Nicolae Ciucă. Kelemen Hunor își va menține poziția de vicepremier.

Structura anunțată astăzi de PSD arată că social-democrații vor avea 9 ministere, între care Finanțe, Apărare și Transporturi. PNL va avea 8 ministere, iar UDMR le va păstra pe cele 3 avute și în coaliția de guvernare cu USR.

Ministerele pe care le va conduce PSD:

Ministerul Finanțelor – Adrian CâciuMinisterul Apărării Naționale – Vasile DîncuMinisterul Economiei – Marius HumelnicuMinisterul Transporturilor – Sorin GrindeanuMinisterul Agriculturii – Adrian ChesnoiuMinisterul Sănătății – Alexandru Rafila Ministerul Muncii și Protecției Sociale – Marius BudăiMinisterul Culturii -Lucian Romașcanu Ministerul Tineretului și Familiei (nou înființat) – Gabriela Firea

Ministerele pe care le conduce PNL:

Justiţie – Cătălin PredoiuFondurile Europene – Dan VîlceanuDigitalizare – Florin RomanIMM și Turism – Daniel CadariuInterne – Lucian BodeEducație – Sorin CîmpeanuEnergie – Virgil PopescuExterne – Bogdan Aurescu

UDMR își păstrează cele 3 ministere:

Dezvoltare – Cseke AttilaMediu – Tancszos BarnaSport – Eduard Novak

PNL va avea premierul pentru următorul an și jumătate în Guvernul PNL-PSD-UDMR, până la 21 mai 2023, apoi PSD va da şeful Executivului, a precizat Marcel Ciolacu.

„Presupun că se depune demisia premierului și se vine cu alt cabinet, cu un nou program de guvernare”, a precizat Marcel Ciolacu. Premierul desemnat Nicolae Ciucă va depune marți, de la ora 10, lista finală și programul de guvernare în Parlament.

Libertatea