LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 191 | „Eliminarea enclavei anti-ruse din Ucraina”, scopul războiului, spune Putin

LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 191 | „Eliminarea enclavei anti-ruse din Ucraina”, scopul războiului, spune Putin

O echipă de experți a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a ajuns joi la centrala nucleară de la Zaporojie, într-o inspecție care ar trebui să dureze câteva zile. Tot joi, Vladimir Putin a făcut noi declarații despre „operațiunea militară specială” din Ucraina. Scopul acesteia, spune el, este „eliminarea enclavei anti-ruse din Ucraina”.

23:0801-09-2022

Ofensiva rușilor, în 4 direcții din Donbas, a fost respinsă, anunță armata ucraineană

Trupele ucrainene au respins joi atacurile trupelor ruse efectuate în direcția a patru orașe importante din Donbas, a anunțat Statul Major General al Ucrainei, potrivit The Kyiv Independent.

Mai exact, înaintarea forțelor ruse în apropiere de orașele Sloviansk, Bahmut, Avdiivka și Novopavlivka, din regiunea Donețk, a fost respinsă, a precizat Statul Major General al Ucrainei, în actualizarea zilnică a operațiunilor de pe front.

22:2901-09-2022

Raport BBC: Rusia a pierdut până acum 900 de soldați de elită în Ucraina

Rusia a pierdut peste 900 de soldați din forțele speciale, parașutiști, pușcași marini și piloți în cele peste șase luni de război în Ucraina, scrie joi serviciul în limba rusă al postului britanic BBC, citând date disponibile public, potrivit The Moscow Times.

Cel puțin 337 de pușcași marini au fost uciși de la începutul invaziei, pe 24 februarie, în timp ce forțele speciale și forțele de ordine din cadrul Gărzii Naționale au pierdut 245 de soldați.

Serviciile militare ruse de informații au pierdut 151 de soldați, unitățile de parașutiști de elită și-au văzut 144 de membri uciși, iar Serviciul Federal de Securitate (FSB) și Serviciul Federal de Protecție (FSO) au înregistrat, împreună, 20 de decese, conform BBC. Mulți dintre care și-au pierdut viața erau ofițeri. În plus, cel puțin 67 de piloți de luptă au fost uciși.

Mai multe detalii: Câți soldați de elită a pierdut Rusia în primele 6 luni de război

21:5601-09-2022

Armata ucraineană își concentrează atacurile asupra podurilor și altor poziții rusești din Herson

Armata ucraineană afirmă că menține presiunea asupra forțelor ruse în regiunea Herson din sudul țării, atacând joi mai multe obiective, inclusiv poduri peste râul Nipru, relatează CNN.

„Unitățile noastre de rachete și artilerie au efectuat misiuni de foc asupra a trei puncte de control, unei stații radar și a două puncte de concentrare a forțelor, armelor și echipamentelor inamice”, a transmis Comandamentul Operațional „Sud” din cadrul armatei ucrainene.

„O încercare de a stabili o nouă trecere de pontoane în zona Dariivka a fost, de asemenea, distrusă de tirul nostru”, a mai anunțat comandamentul, precizând că podul din orașul Kahovka a fost lovit și a devenit inutilizabil pentru forțele de ocupație.

Forțele ucrainene s-au concentrat în ultimele două luni pe distrugerea liniilor de aprovizionare, a depozitelor de muniții și a bazelor militare rusești din sudul Ucrainei, aflate în spatele liniei de front.

21:4001-09-2022

Ministerul Ecologiei de la Kiev: Războiul a deteriorat o treime din pădurile ucrainene

Ministrul Ecologiei și Resurselor Naturale din Ucraina, Ruslan Strileț, a declarat că aproximativ trei milioane de hectare de păduri au suferit pagube în urma bombardamentelor rusești și a exploziilor de mine, începân din 24 februarie, scrie The Kyiv Independent citând Radio Europa Liberă.

Potrivit oficialului guvernament, costul pagubelor aduse pădurilor și florei este estimat la aproximativ 183 de miliarde de hrivne (5 miliarde de dolari).

21:2101-09-2022

Inspectorii au mers la centrala de la Zaporojie în ciuda bombardamentelor din apropiere, spune șeful AIEA

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a precizat că el și echipa sa au mers joi să inspecteze centrala nucleară din Zaporojie în ciuda bombardamentelor din apropierea sitului care au avut loc în cursul zilei, informează CNN.

„După ce am ajuns atât de departe, nu aveam de gând să mă opresc și, împreună cu echipa mea curajoasă, am trecut la acțiune. Au fost momente când tirul era evident”, le-a spus Grossi reporterilor.

„Artileria grea cu mitraliere, mortierele – de două sau trei ori au fost într-adevăr destul de îngrijorătoare, aș spune, pentru noi toți. Am beneficiat de un sprijin splendid din partea echipei de securitate a Națiunilor Unite care se află aici cu mine. Așadar, cred că am arătat că comunitatea internațională este prezentă (…) și că vom continua acest lucru”, a adăugat el.

Afirmațiile lui Grossi vin în contextul în care Ucraina a acuzat forțele ruse că au încercat să perturbe vizita AIEA la centrala nucleară prin bombardamente efectuate joi dimineață asupra orașului Enerhodar, aflat în apropierea sitului.

21:1101-09-2022

Șeful AIEA spune că va continua să își facă griji până când situația de la centrala din Zaporojie se va stabiliza

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat joi că va continua să își facă griji până când situația de la centrala nucleară din Zaporojie se va stabiliza, scrie CNN.

„Sunt îngrijorat și voi continua să fiu îngrijorat în legătură cu centrala până când vom avea o situație mai stabilă, mai previzibilă. Este evident că centrala și integritatea fizică a centralei au fost încălcate de mai multe ori din întâmplare [și] cu intenție”, a declarat Grossi reporterilor, după vizita pe care a efectuat-o pe teritoriul complexului de reactoare nucleare.

„Oriunde v-ați afla și orice ați crede despre acest război, există ceva ce nu se poate întâmpla și de aceea încercăm să punem în aplicare anumite mecanisme și să fim prezenți”, a adăugat el.

21:0501-09-2022

Grossi afirmă că AIEA va avea o „prezență continuă” la centrala din Zaporojie

Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat joi că organismul de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite „nu pleacă nicăieri” și că va avea o „prezență continuă” la centrala nucleară din Zaporojie, relatează CNN.

„Noi nu plecăm nicăieri. AIEA este acum acolo, la centrală, și nu se mișcă. Va rămâne acolo. Vom avea o prezență continuă acolo, la centrală”, a declarat presei Grossi, după vizita la situl nuclear din orașul Enerhodar.

20:1501-09-2022

Statul Major General al Ucrainei: Putin a ordonat ocuparea regiunii Donețk până la mijlocul lui septembrie

Statul Major General al forțelor armate ale Ucrainei susține că președintele Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să ocupe întreaga regiune Donețk până pe data de 15 septembrie, scrie The Kyiv Independent, citând Ukrainska Pravda.

Oleksii Hromov, adjunctul șefului Direcției de operațiuni principale din cadrul Statului Major General, a precizat joi că forțele ruse continuă să păstreze controlul asupra zonelor ocupate din regiunile Harkov, Luhansk, Donețk, Zaporojie, Herson și Mikolaiv, încercând în același timp să creeze condiții favorabile pentru reluarea ofensivei.

Mai multe detalii: Noul termen pe care Vladimir Putin l-a dat trupelor sale pentru a ocupa în totalitate regiunea ucraineană Donețk

19:4801-09-2022

Armata ucraineană a lovit podul din Kahovka

Armata ucraineană a anunțat joi că trupele sale au atacat și lovit podul de peste râul Nipru din orașul Kahovka, situat în regiunea Herson, relatează The Kyiv Independent.

Comandamentul Operațional „Sud” a precizat că recentul atac asupra podului a produs câteva găuri suplimentare.

Forțele ucrainene au împiedicat, de asemenea, trupele ruse să construiască un nou pod de pontoane peste râu, în apropierea satului Dariivka, a precizat armata.

19:3501-09-2022

Energoatom: Majoritatea inspectorilor AIEA au părăsit centrala din Zaporojie

Majoritatea inspectorilor din cadrul misiunii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), inclusiv șeful acesteia, Rafael Grossi, au părăsit centrala nucleară de la Zaporojie în urma vizitei efectuate joi, a anunțat Energoatom, operatorul nuclear ucrainean, într-un comunicat de presă, potrivit CNN.

„Deocamdată, pe teritoriul sitului de la Zaporojie au rămas cinci reprezentanți ai AIEA, care descarcă echipamentele aduse și continuă să lucreze”, a precizat Energoatom.

Este de așteptat ca cei cinci inspectori să rămână la centrală până pe data de 3 septembrie, a mai transmis Energoatom.

Guvernatorul instalat de ruși la conducerea zonelor ocupate din regiunea Zaporojie, Evhen Balytskyi, a declarat și el, pentru RIA Novosti, că misiunea AIEA va rămâne în complexul de reactoare nucleare până sâmbătă.

Șeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat reporterilor că el și echipa sa au reușit să examineze „lucrurile cheie” din centrală, potrivit unei înregistrări video difuzate de agenția rusă de stat rusă RIA Novosti.

19:2201-09-2022

Kremlinul cataloghează drept „ridicolă” decizia UE de suspendare a acordului privind vizele

Consensul politic al liderilor Uniunii Europene de a suspenda acordul de facilitare a emiterii vizelor dintre blocul comunitar și Moscova, ceea ce va îngreuna obținerea vizelor Schengen de către cetățenii ruși, este „ridicol” și le va complica viața inclusiv europenilor, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit CNN.

„Acest lucru este rău pentru ruși, pentru că cel mai probabil va dura mai mult și va fi mai dificil de obținut o viză”, a declarat presei Peskov, în cadrul unei conferințe de presă. „Desigur, retragerea acestui acord va face, de asemenea, situația mai dificilă pentru europeni”, a punctat purtătorul de cuvânt al președinției ruse.

Mai multe detalii: Decizia UE de a suspenda eliberarea vizelor simplificate pentru ruși este „ridicolă”, afirmă Kremlinul

Libertatea