LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 206 | Cadavrele găsite în groapa comună din orașul Izium aveau mâinile legate. UE condamnă dur atrocitățile

LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 206 | Cadavrele găsite în groapa comună din orașul Izium aveau mâinile legate. UE condamnă dur atrocitățile

Armata ucraineană a anunțat, vineri, că, deși forțele sale au reușit să recucerească o mare parte a regiunii Harkov, trupele ruse bombardează puternic teritoriile eliberate, inclusiv orașul Izium, acolo unde a fost găsită o groapă comună cu peste 400 de cadavre care prezentau urme de tortură.

23:3216-09-2022

SBU: Peste 400 de persoane, ținute într-o închisoare supraaglomerată din Kupiansk

Peste 400 de oameni au fost ținuți în celule concepute pentru doar 140 de persoane în orașul Kupiansk, în perioada în care acesta s-a aflat sub ocupație rusă, susține Serviciul de Securitate al Ucrainei, SBU, potrivit Sky News.

SBU afirmă că forțele ruse i-au încarcerat și torturat pe locuitorii acestui oraș care au refuzat să coopereze cu ele.

Așa-zisa închisoare a fost amenajată într-o secție de poliție și a devenit supraaglomerată, pentru că foarte mulți oameni au refuzat să-i ajute pe ocupanți, a precizat SBU.

Anchetatorii din regiune caută dovezi ale atrocităților și crimelor de război comise de trupele ruse, după ce zone întinse din regiunea Harkov au fost recucerite de forțele ucrainene în ultimele zile.

23:2016-09-2022

Ucraina va primi 40 de vehicule de luptă BMP-1 din Grecia

Grecia va furniza Ucrainei 40 de vehicule de luptă pentru infanterie BMP-1, informează The Kyiv Independent.

Conform unui acord finalizat cu Germania, Grecia va primi același număr de vehicule blindate de luptă Marder din Germania în schimbul vehiculelor BMP-1 furnizate Ucrainei, a anunțat Ministerul grec al Apărării.

Germania și Grecia au avut nevoie de patru luni pentru a ajunge la un acord asupra acestui schimb.

23:0716-09-2022

Zelenski nu se așteaptă ca războiul să se termine prea curând

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat vineri Rusia de comiterea de crime de război în nord-estul Ucrainei și a declarat, într-un interviu acordat agenției Reuters, că este prea devreme pentru a spune că soarta războiului s-a schimbat, în ciuda câștigurilor teritoriale rapide realizate de forțele sale în această lună, informează Reuters.

Liderul ucrainean a mai afirmat în interviu că rezultatul războiului cu Rusia, intrat deja în a șaptea lună, depinde de livrarea rapidă de armament străin către țara sa.

Zelenski a comparat situația din zonele recent eliberate din nord-estul țării „cu telenovela sângeroasă de după Bucha”, un oraș din apropierea Kievului, acolo unde forțele ruse au fost acuzate de comiterea a numeroase crime de război în prima fază a războiului. Moscova a negat în mod repetat acuzațiile.

„Până în prezent, există 450 de morți, îngropați (în regiunea nord-estică Harkov, n.r.). Dar mai sunt și altele, multe persoane au fost îngropate separat. Oameni torturați. Familii întregi în anumite teritorii”, a afirmat liderul ucrainean.

Mai multe detalii: Zelenski acuză Rusia de crime de război și spune că nu se așteaptă la o încetare rapidă a conflictului militar

22:2516-09-2022

Zelenski cere ca Rusia să fie desemnată drept „stat sponsor al terorismului”, Biden nu este de acord

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut din nou, vineri după-amiază, ca Rusia să fie desemnată drept stat sponsor al terorismului, relatează Sky News.

Comentariile sale au fost făcute pe fondul protestelor internaționale față de descoperirea unui sit de înmormântare în masă în orașul Izium, recent eliberat.

„Astăzi, lumea trebuie să vadă ce a lăsat în urmă armata rusă…”, a scris, pe Telegram, Zelenski.

„Rusia a devenit deja cea mai mare sursă de terorism din lume și nicio altă putere teroristă nu lasă în urmă atât de mulți morți”, a continuat liderul de la Kiev. „Acest lucru trebuie să fie recunoscut din punct de vedere legal. Lumea trebuie să acționeze. Rusia trebuie să fie recunoscută ca stat sponsor al terorismului”, a insistat Zelenski.

Ulterior în cursul zilei, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat că președintele Joe Biden a fost clar că există alternative mai bune pentru a trage Rusia la răspundere decât desemnarea acesteia ca stat sponsor al terorismului. Kirby a reiterat sprijinul SUA pentru Ucraina, afirmând că Washingtonul va continua să îi ofere ajutor în domeniul apărării.

22:2016-09-2022

Casa Albă califică drept „respingătoare” și „îngrozitoare” informațiile privind groapa comună de la Izium

Casa Albă a afirmat vineri că relatările privind existența unui sit de înmormântare în masă în orașul Izium, din estul Ucrainei, sunt „îngrozitoare” și „respingătoare”, relatează CNN.

John Kirby, consilierul pe probleme de comunicare strategică din cadrul Consiliului Național de Securitate, a declarat că descoperirea celor 440 de morminte în acest loc este „în concordanță cu tipul de depravare și cu brutalitatea cu care forțele ruse au dus acest război împotriva Ucrainei și a poporului ucrainean”.

Kirby a precizat că Statele Unite vor continua să „sprijine în mod activ eforturile de documentare a crimelor de război și a atrocităților pe care forțele ruse le comit în Ucraina și să sprijine eforturile naționale și internaționale de identificare și tragere la răspundere a rușilor”.

Centrul ucrainean pentru comunicare strategică a anunșat joi că unele dintre mormintele descoperite la Izium erau „proaspete” și că trupurile îngropate acolo erau „în mare parte ale civililor”.

22:1516-09-2022

Ucraina își „consolidează câștigurile” în jurul Harkovului, afirmă Pentagonul

SUA apreciază că ucrainenii „își consolidează câștigurile” obținute în urma recuceririlor teritoriale din zona Harkov, a transmis vineri Departamentul american al Apărării, potrivit CNN.

„În nord, ceea ce evaluăm este că ucrainenii își consolidează câștigurile după ce au recucerit un teritoriu semnificativ, iar rușii încearcă să își consolideze liniile defensive după ce au fost împinși înapoi”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, în cadrul unui briefing de presă.

Ryder a mai spus că forțele ucrainene avansează în zona Herson cu mișcări „deliberate și calculate” în cadrul contraofensivei lor.

„Ca întotdeauna, obiectivul nostru continuă să rămână acela de a le oferi sprijinul de care au nevoie în lupta lor”, a precizat Ryder.

22:0516-09-2022

UE “condamnă aceste atrocități”, după descoperirea sutelor de morminte de la Izium

UE este „profund şocată” de descoperirea sutelor de cadavre îngropate sumar lângă Izium, în Ucraina, şi „condamnă aceste atrocităţi în termenii cei mai puternici”, a declarat vineri şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, potrivit agenției France Presse, citată de Agerpres.

„Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a lăsat o urmă de sânge şi distrugere (…). Rusia, liderii săi politici şi toţi cei implicaţi în încălcările continue ale dreptului internaţional şi ale dreptului umanitar internaţional în Ucraina trebuie traşi la răspundere”, a afirmat Borrell, într-un comunicat de presă. „UE sprijină toate eforturile în acest sens”, a subliniat șeful diplomației europene.

„Mii de civili au fost deja asasinaţi, mulţi alţii au fost torturaţi, hărţuiţi, agresaţi sexual, răpiţi sau strămutaţi forţat. Acest comportament inuman al forţelor ruse (…) trebuie să înceteze imediat”, a mai spus Borrell.

20:1516-09-2022

Detalii șocante despre groapa comună de la Izium

Anchetatorii ucraineni au început vineri exhumarea a celor aproximativ 440 de cadavre găsite în Izium, după eliberarea orașului de sub ocupația rusă, relatează Reuters și The New York Times. Unele cadavre aveau mâinile legate, frânghii în jurul gâtului și urme de violență, imagini care amintesc de atrocitățile din Bucha.

Într-o pădure de pini, aflată în apropiere de un cimitir, au fost găsite zeci de cruci de lemn. Pe unele era scris doar un număr. Pe o alta scria „Șaptesprezece soldați ai armatei ucrainene”. Unele morminte individuale aveau pe ele numele unor persoane, precum și data nașterii și a morții. Lângă mormintele unora dintre persoanele a căror identitate a fost stabilită au fost depuse flori.

Mai multe detalii: „Aici sunt vecinii și prietenii mei”. Cadavre cu mânile legate la spate, descoperite în groapa comună cu 440 de cadavre de la Izium

Libertatea