LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 59 | Rusia a dezvăluit obiectivele „fazei a doua” după aproape două luni de război în Ucraina

LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 59 | Rusia a dezvăluit obiectivele „fazei a doua” după aproape două luni de război în Ucraina

Rusia vrea să controleze Donbas, să aibă coridor terestru către Crimeea și ieșire către Transnistria. Aceste sunt obiectele din etapa a doua a „operațiunii speciale”, cum cataloghează Rusia războiul pe care l-a declanșat, potrivit generalului-maior Rustam Minnekaev, comandant adjunct al Districtului Militar Central. În paralel, oficiali ucraineni din Mariupol au anunțat că bombardamentele asupra combinatului Azovstal din Mariupol au continuat și vineri. Moscova a respins apelurile la un armistițiu în perioada Paștelui, condiționând încetarea focului de predarea trupelor ucrainene aflate sub combinatul siderurgic.

Cu roșu: zonele controlate de forțele ruse. Cu galben: zonele recuceritede trupele ucrainene. Foto: The Guardian
00:1123-04-2022

Speranțe privind deschiderea unui coridor umanitar în Mariupol

„Este o posibilitate” ca un coridor umanitar să fie deschis sâmbătă, a anunțat vicepremierul ucrainean, Irina Vereșciuc, vineri seară. Ea a făcut această declarație într-un mesaj video adresat oamenilor care se află încă în orașul asediat.

„Urmăriți anunțurile oficiale mâine dimineață. Dacă totul merge bine, voi confirma”, a continuat ea.

Vicepremierul ucrainean estimează că 100.000 de oameni sunt blocați în Mariupol. Ea a afirmat că evacuarea lor este posibilă „doar cu ajutorul ONU”, deoarece este singura organizaţie cu „puterea de a preveni moartea”, afirmă vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk.

23:0022-04-2022

Rusia susţine că doar un marinar a murit şi alţi 27 sunt daţi dispăruţi după scufundarea navei Moskva

Ministerul rus precizează că doar un marinar a murit și alți 27 sunt dați dispăruți după ce nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră s-a scufundat, informează Reuters, care citează agenția de știri RIA.

Pe 14 aprilie, Rusia a confirmat că Moskva s-a scufundat, însă a negat că a fost lovită rachetele forțelor ucrainene, evocând un incendiu la bord care ar fi provocat detonarea muniţiei.

La bordul navei se aflau 510 de oameni, iar Ucraina a susţinut că doar aproximativ 50 au supraviețuit. Inițial, Rusia a anunțat că tot echipajul de la bord a fost salvat. De atunci au tot mărturii și dovezi care contrazic varianta Kremlinului: părinți care își caută disperați copiii.

Primele imagini cu vasul „Moskva”, plutind în derivă şi lăsând în urmă coloane de fum, arătă că bărcile de salvare au fost desfășurate, ceea ce indică faptul că probabil a fost dat ordinul de abandonare a navei.

Citește și: Rusia anunță oficial primele decese după scufundarea Moskva. Diferența față de bilanțul anunțat din greșeală în presa rusă

22:0022-04-2022

Statele Unite nu au în plan redeschiderea ambasadei de la Kiev

Administrația americană nu are în plan redeschiderea ambasadei la Kiev, potrivit a trei surse citate de CNN. Oficialii Departamentului de Stat al SUA rămân îngrijorați de posibilitatea unei lovituri a trupelor ruse care ar putea lovi accidental ambasada, au precizat sursele. Aâta timp cât amenințarea rachetelor rămâne, nu se vor muta înapoi în Kiev.

„Reevaluăm și evaluăm în mod constant situația de securitate, deoarece siguranța și securitatea angajaților noștri este prioritatea noastră principală”, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

„Nu avem date specifice privind momentul, dar echipa noastră planifică în mod activ și așteptăm cu nerăbdare să reluăm operațiunile ambasadei din Ucraina pentru a facilita sprijinul nostru pentru guvernul și poporul ucrainean în timp ce își apără cu curaj țara”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Departamentul de Stat a pus capăt operațiunilor la ambasada SUA din Kiev în urmă cu peste o lună. Purtătorul de cuvânt a declarat că așteaptă cu nerăbdare să redeschidă ambasada atunci când va fi posibil.

21:2022-04-2022

Turcia speră să-i aducă pe Putin şi Zelenski la Istanbul pentru discuții directe

Președintele turc Erdogan urmează să poarte convorbiri telefonice cu omologii săi din Rusia şi Ucraina în următoarele 48 de ore, în speranța de a-i întâlni pe amândoi la Istanbul pentru a pune capăt conflictului dintre Rusia și Ucraina, notează CNN.

„Nu este exact cum ne-am dorit, dar va fi mai bine. Nu suntem lipsiți de speranță”, a declarat Erdogan, vineri, de la Istanbul, în urma unei întrebări referitoare la negocierile de pace în curs între Ucraina și Rusia.

„Sper că vor accepta invitația noastră și că îi vom putea aduce împreună la Istanbul”, a adăugat acesta.

Turcia are un profil și o poziție unică. Pe lângă faptul că este membră NATO, țara are granițe maritime atât cu Ucraina, cât și cu Rusia. În plus, Turcia este cel mai mare partener comercial al Rusiei în regiunea Orientului Mijlociu și a Africii de Nord.

20:4022-04-2022

Procurorul general al Ucrainei: Investigăm aproape 8.000 de cazuri de crime de război

Vladimir Putin a avut un plan pregătit pentru ca trupele sale să tortureze, să violeze și să execute civilii din Ucraina care refuză să capituleze, a declarat procurorul general ucrainean Irina Venediktova, informează CNN, care citează Sky News.

Irina Venediktova a declarat că echipa sa lucrează la aproape 8.000 de cazuri de crime de război din întreaga ţară, inclusiv execuții, violențe sexuale și deportări forțate de copii în Rusia.

Există un „număr uriaș de cazuri” în care trupele ruse au ucis ucraineni doar pentru că nu le plăceau, a spus Venediktova.

Numai în regiunea Kiev, echipa sa deține informații despre peste 1.000 de civili uciși în zonele ocupate anterior de forțele ruse, deși numărul total ar putea fi mult mai mare, a spus ea.

Întrebată dacă ea crede că împușcarea civililor, în stilul execuțiilor, a fost planificată în prealabil de Rusia înainte de invazie, Venediktova a spus: „Cred că este o strategie a șefului lor, pentru că vedem aceeași strategie în alte locuri. Ei au planul A: orașele trebuie să capituleze, dacă un oraș nu capitulează înseamnă că trec la planul B: să sperie la maximum această populație. Să ucidă, să violeze, să tortureze. Este o strategie de război”.

20:1022-04-2022

Rachete de croazieră Kalibr, lansate de Rusia din Marea Neagră

Patru rachete de croazieră Kalibr de înaltă precizie au fost lansate împotriva unor „ținte de infrastructură militară” din interiorul Ucrainei, potrivit unei înregistrări video publicată de ministerul rus al Apărării, informează BBC.

Nu se știe unde a aterizat această ultimă serie de atacuri și nici ce victime există.

Ministerul încearcă să arate că, în ciuda scufundării navei Moskva de săptămâna trecută, flota sa din Marea Neagră are încă capacitatea de a lovi ținte în Ucraina, arată sursa citată, care precizează că tehnologia nu garantează lovituri de precizie.

De asemenea, se pare că cele cinci rachete care au lovit luni orașul Lviv din vestul țării au fost, de asemenea, rachete de tip Kalibr. Una dintre ele a distrus un atelier de reparații auto, ucigând mai mulți muncitori aflați înăuntru.

19:3022-04-2022

Lavrov: Eforturile diplomatice pentru a pune capăt războiului au intrat în impas

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că eforturile diplomatice pentru a pune capăt războiului au rămas în impas.

„Au intrat în impas, deoarece ultima noastră propunere, care a fost înmânată negociatorilor ucraineni în urmă cu cinci zile și formulată ținând cont de comentariile pe care le-am primit de la aceștia, a rămâs fără răspuns”, a spus Lavrov.

Pe de altă parte, negociatorul-șef al Rusiei, Vladimir Medinski, a confirmat informațiile potrivit cărora astăzi au avut loc „mai multe conversații lungi” cu Ucraina, dar nu a oferit detalii, relatează Reuters.

Într-o convorbire telefonică purtată la începutul zilei cu președintele Consiliului European, Charles Michel, Vladimir Putin a acuzat partea ucraineană că este „inconsecventă” în negocieri.

Kremlinul a declarat la începutul acestei săptămâni că Moscova a prezentat o nouă propunere scrisă. În replică, președintele Ucrainei a declarat că nu a văzut și nici nu a auzit de acest document.

19:1022-04-2022

Oficial UE: Următoarele câteva săptămâni ar putea fi decisive

Următoarele săptămâni ar putea fi decisive pentru războiul din Ucraina, a declarat un înalt oficial UE, potrivit Reuters. Oficialul a declarat reporterilor că este posibil ca Rusia să își intensifice atacurile militare în estul Ucrainei și de-a lungul coastei țării.

„Acesta nu este un basm cu un final fericit iminent”, a spus acesta.

„Cred că este probabil să vedem o creștere foarte semnificativă a intensității atacurilor militare ruse în est, cred că este probabil să vedem o intensificare a atacurilor militare ruse de-a lungul coastei. Cred că vom vedea următoarele două săptămâni ca fiind decisive”, a mai spus acesta.

Libertatea