LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 73 | Negocieri pentru evacuarea luptătorilor de la Azovstal. Cucerirea orașului Severodonețk, ținta Rusiei în aceste zile

LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 73 | Negocieri pentru evacuarea luptătorilor de la Azovstal. Cucerirea orașului Severodonețk, ținta Rusiei în aceste zile

Volodimir Zelenski a anunțat, într-un nou discurs adresat ucrainenilor, în noaptea de vineri spre sâmbătă, că evacuările civililor continuă la Azovstal și se poartă negocieri inclusiv pentru evacuarea luptătorilor. În același timp, Serhii Haidai, șeful administrației militare regionale din Luhansk, a anunțat că Rusia încearcă să cucerească orașul Severodonetsk, pentru ca „acest lucru să poată fi vândut poporului rus ca o mare victorie” pe 9 mai, Ziua Victoriei, când, în paralel cu parada militară de la Moscova, ar urma să organizeze o paradă și în Mariupol, Ucraina.

07:1907-05-2022

Un nou schimb de prizonieri Rusia – Ucraina

41 de ucraineni capturați de ruși au fost eliberați în urma unui nou schimb de prizonieri, a anunțat vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuc pe Telegram.

Este vorba despre 28 de soldați și 13 civili. 11 femei și un preot, membru al Bisericii Ortodoxe Ucrainene se află printre ei.

Oficialul nu a spus câți ruși au fost eliberați la schimb.

06:4507-05-2022

Zelenski: „Încercăm să obținem evacuarea luptătorilor de la Azovstal”

Președintle ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat într-un nou discurs adresat ucrainenilor, în noaptea de vineri spre sâmbătă, că evacuările civililor continuă la Azovstal și se poartă negocieri inclusiv pentru evacuarea luptătorilor. Vineri, cel puțin 50 de femei, copii și bătrâni au fost evacuați de la combinatul siderurgic din Mariupol.

„Cu ajutorul ONU și al Crucii Roșii, continuăm să evacuăm civilii din Mariupol, mai ales de la uzina Azovstal. Sperăm ca în curând toți să fie în siguranță, departe de orașul bombardat continuu de două luni. În același timp, continuăm eforturile diplomatice pentru a ne salva militarii de la Azovstal. Sunt implicați mediatori influenți în aceste negocieri, state și liderii lor”, a spus Zelenski.

23:1506-05-2022

Oficial ucrainean: Rusia, disperată să cucerească orașul Severodonețk pentru a declara o „mare victorie”

Rușii vor să cucerească orașul Severodonetsk pentru ca „acest lucru să poată fi vândut poporului rus ca o mare victorie”, susține un oficial de rang înalt din estul Ucrainei, potrivit CNN.

„Bineînțeles, ei vor Severodonețk, pentru că este centru regional (în Luhansk, n.r.). Bineînțeles, acest lucru poate fi vândut oamenilor ca o mare victorie”, a scris, pe canalul său de Telegram, Serhii Haidai, șeful administrației militare regionale din Luhansk.

Severodonețk, un important centru industrial în estul Ucrainei, a fost bombardat de forțele ruse timp de săptămâni și este în mare parte distrus. Dar trupele ucrainene rămân încă în oraș și în jurul acestuia.

„Și bineînțeles că un alt obiectiv este să ne încercuiască militarii și să încerce să taie drumul spre Bakhmut, unde se află Popasna. Acestea sunt cele două direcții principale”, a precizat Serhii Haidai.

Hayday a negat afirmațiile rușilor potrivit cărora aceștia ar fi cucerit orașul Rubizhne din aceeași zonă.

„De fapt, nu pot înainta, iar Garda noastră națională este încă acolo și respinge toate atacurile inamicului”, a adăugat Haidai.

23:0806-05-2022

17,8 milioane de dolari, alocate de SUA pentru a trimite drone Switchblade în Ucraina

Departamentul american al Apărării va acorda un contract în valoare de 17,8 milioane de dolari pentru ca industria să producă și să trimită drone Switchblade (drone „kamikaze”) în Ucraina, în contextul în care conflictul actual cu Rusia continuă, a anunțat astăzi un oficial al Departamentului Apărării, în cadrul unui briefing de presă, potrivit CNN.

„17,8 milioane de dolari pentru sistemele aeriene fără pilot Switchblade – aceasta este o atribuire care va fi analizată mai târziu astăzi”, a declarat subsecretarul Apărării pentru Achiziții și Susținere, Dr. William A. LaPlante.

Aceste drone vor fi cumpărate din industria de armament și livrate Ucrainei prin intermediul Inițiativei de asistență pentru securitatea Ucrainei (USAI), care a fost aprobată împreună cu o lege de cheltuieli masive în Congresul SUA, la jumătatea lunii martie. Finanțarea totală a USAI din acel proiect de lege a fost de 300 de milioane de dolari, iar Departamentul Apărării a acordat până acum 136,8 milioane de dolari din această sumă, a precizat LaPlante.

Departamentul Apărării folosește, de asemenea, o finanțare de 1,45 miliarde de dolari aprobată la jumătatea lunii martie de Congresul SUA ca sprijin suplimentar pentru Ucraina, pentru a înlocui stocurile americane de rachete Javelin și Stinger și componentele cheie pentru aceste rachete, a mai spus LaPlante.

22:5106-05-2022

Peste 200 de soldați ucraineni au terminat antrenamentul cu obuzierele de tip howitzer

Peste 200 de soldați ucraineni au finalizat antrenamentul pe obuzierele M777 furnizate Ucrainei de către SUA, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, în timpul unui briefing de presă, potrivit CNN.

Alți „peste 150” de soldați ucraineni urmează în prezent cursurile de pregătire pentru obuzierele howitzer, a adăugat el.

Membri ai serviciilor militare americane antrenează grupuri de soldați ucraineni pe diverse tipuri de armament în afara Ucrainei, a declarat anterior Kirby. Cincisprezece soldați ucraineni au finalizat pregătirea pe sistemul radar mobil de apărare aeriană Q-64, a precizat oficialul Pentagonului.

60 de soldați ucraineni au terminat antrenamentul pentru M-113, iar „încă aproximativ 50 sunt în prezent antrenați în acest sens chiar acum”, a adăugat Kirby. M-113 este un transportor de personal al armatei.

Între timp, forțele ruse „continuă să lanseze atât atacuri cu rachete, cât și atacuri aeriene (…) în Ucraina”, în special în „regiunea Donbas, unde luptele se duc chiar acest moment, și, de asemenea, în Mariupol”, a declarat Kirby reporterilor. „Chiar și astăzi ei continuă să bombardeze Mariupolul”, a adăugat el.

22:4606-05-2022

Cel puțin 50 de femei, copii și bătrâni au fost evacuați astăzi de la Azovstal

Vicepremierul ucrainean Iryna Vereșciuk a anunțat că cel puțin 50 de civili au fost evacuați cu succes, astăzi, de la uzina siderurgică Azovstal din Mariupol, scrie CNN.

„Astăzi am reușit să extragem 50 de femei, copii și bătrâni de la Azovstal. Mâine dimineață vom continua operațiunea de evacuare”, a declarat Vereșciuk, într-o declarație postată pe canalele sale de socializare.

Oficialii ucraineni au declarat anterior că nu pot comenta evacuarea civililor de la uzina Azovstal, organizată de Organizația Națiunilor Unite și Crucea Roșie Internațională.

Presa de stat rusă a anunțat astăzi că 25 de civili au fost evacuați din uzină cu două autobuze.

22:1306-05-2022

Pentagonul spune că nu are informații despre presupusul atac asupra fregatei Amiral Makarov

Purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, John Kirby, a fost întrebat astăzi despre informațiile potrivit cărora rachetele ucrainene ar fi lovit fregata rusă Amiral Makarov.

„Am analizat acest lucru toată ziua și nu avem nicio informație care să confirme aceste informații”, a declarat John Kirby în această după-amiază, în cadrul unei conferințe de presă, potrivit The Guardian.

Dacă se va dovedi adevărat, atunci atacul asupra fregatei Makarov ar marca cea mai recentă dintre pierderile navale semnificative ale Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei, după scufundarea crucișătorului Moskva – nava amiral a flotei ruse în Marea Neagră – luna trecută.

Oficialii americani au confirmat ieri că au furnizat liderilor ucraineni informații cu privire la locația navei de război Moskva înainte de atacul ucrainean cu rachete asupra crucișătorului, deși nu este clar cât de importantă a fost această informație în desfășurarea atacului.

21:5506-05-2022

Rușii excavează locul teatrului din Mariupol, puternic bombardat, arată noi imagini din satelit

O opreațiune extinsă de excavare a teatrului din Mariupol, bombardat de ruși, este în curs de desfășurare, arată noi imagini din satelit suprinse de compania americană Maxar Technologies, scrie CNN.

Zona se află acum sub control rusesc, iar în mai multe părți ale orașului se desfășoară operațiuni de curățare a resturilor rezultate în urma luptelor.

Locul a fost bombardat pe 16 martie. Oficialii ucraineni cred că cel puțin 300 de persoane care se adăposteau în clădire au fost ucise.

Pe 29 aprilie, o imagine din satelit a surprins o macara în partea laterală a clădirii. Trotuarele de pe partea de nord și de sud a teatrului, care fuseseră acoperite de moloz în urma bombardamentului, fuseseră până atunci curățate.

Foto: Profimedia Images

Pe o imagine din satelit din 2 mai, macaraua se afla în spatele teatrului. Camioanele erau parcate în față, dar nu este clar din imaginile din satelit care era scopul lor.

Cea mai recentă imagine din satelit, realizată pe 6 mai, arată și mai multă activitate în zona teatrului. Macaraua este suprinsă în apropierea marii găuri din acoperișul teatrului, epicentrul probabil al exploziei care a distrus clădirea.

Mai multe camioane sunt văzute în afara și în jurul clădirii. Unele camioane sunt parcate deasupra semnului mare pe care scria „copii”, scris înainte de bombardament.

CNN a contactat Ministerul rus al Apărării pentru a face precizări cu privire la aceste săpături, dar și guvernul ucrainean și ONU pentru a oferi un punct de vedere.

Purtătorul de cuvânt al Comitetului Internațional al Crucii Roșii, Ewan Watson, a declarat pentru postul american că organizația nu are o echipă în Mariupol și nu este implicată în săpăturile de la teatru.

În momentul în care a fost bombardat, teatrul era folosit ca adăpost de către femei, copii și bătrâni.

21:4406-05-2022

Rusia revendică zeci de atacuri cu rachete asupra Ucrainei

Rachetele rusești au lovit astăzi, pe lângă alte 31 de ținte, un depozit de armament ucrainean din apropierea orașului Popasna din estul țării, a anunțat Ministerul Apărării de la Moscova, potrivit agenției de presă RIA, preluată de BBC.

De asemenea, Rusia a anunțat astăzi că a doborât un avion de vânătoare ucrainean SU-27 în estul regiunii Luhansk, potrivit Interfax.

BBC precizează că nu a fost în măsură să verifice informațiile difuzate de presa rusă.

21:4106-05-2022

Biden urmează să anunțe un nou pachet de asistență pentru Ucraina, de 100 de milioane de dolari

Președintele SUA, Joe Biden, va anunța în următoarele zile un nou pachet de asistență de securitate pentru Ucraina, susțin două surse citate CNN, suma totală urmând să fie de peste 100 de milioane de dolari.

Biden urmează să discute cu liderii G7 duminică, în cadrul unei reuniuni online, înainte de sărbătorirea Zilei Victoriei în Rusia.

Agenția Reuters a fost prima care a relatat despre noul pachet de ajutor pe care administrația Biden îl va acorda Ucrainei.

21:3706-05-2022

Oficialii ucraineni nu comentează evacuările de astăzi de la Azovstal

Oficialii ucraineni spun că nu pot comenta evacuarea civililor de la uzina siderurgică Azovstal, organizată de Națiunile Unite și Crucea Roșie Internațională, relatează CNN.

„Procesul [de evacuare] este în curs de desfășurare. Deocamdată este dificil să îl comentăm sau să vorbim despre rezultate, deoarece nu s-a încheiat încă”, a declarat Pavlo Kyrylenko, guvernatorul regiunii Donețk, la televiziunea ucraineană, în această seară. „Când oamenii se vor afla deja pe teritoriul controlat de Ucraina, când li se va acorda primul ajutor și vor fi în siguranță, atunci vom vorbi despre cifre. Prin urmare, este prea devreme pentru a comenta a doua etapă a procesului”, a precizat oficialul ucrainean.

Între timp, 25 de persoane scoase din uzina Azovstal în această după-amiază par să fi fost evacuate în cadrul unei operațiuni unilaterale a autorităților ruse. Înregistrările video de la plecarea lor din uzină și de la sosirea lor la un centru de primire din teritoriul controlat de Rusia nu au arătat prezența unor vehicule ale ONU sau ale Crucii Roșii.

21:2606-05-2022

Surse CNN: SUA au oferit informaţii care au ajutat Ucraina să lovească nava Moskva

Ucraina a primit ajutor din partea Statelor Unite când a ţintit, cu succes, cu rachete de croazieră nava-amiral a flotei ruse din Marea Neagră, luna trecută, afirmă surse citate de CNN, potrivit news.ro.

Forţele ucrainene, care au observat o navă de război rusească în Marea Neagră, au apelat la contactele americane pentru a confirma că este vorba despre Moskva, au declarat pentru CNN surse apropiate evenimentelor. SUA au răspuns că acest crucișător era, într-adevăr, Moskva şi a oferit informaţii despre locaţia acestuia.

Nu este clar dacă SUA ştiau că Ucraina va încerca să lovească nava, însă Washingtonul nu a fost implicat în acea decizie, afirmă sursele.

Nava de război s-a scufundat după ce a fost lovită de două rachete de croazieră ucrainene, pe 14 aprilie, ceea ce a reprezentat o lovitură uriaşă încasată de armata rusă.

Incidentul reflectă poziţia administraţiei Biden, tot mai înclinată spre a împărtăşi informaţii Ucrainei, ca parte a unei politici mai largi de a ajuta Ucraina să învingă decisiv Rusia pe câmpul de luptă şi de a-i slăbi semnificativ armata.

21:2006-05-2022

25 de civili au fost evacuați de la Azovstal, anunță presa rusă de stat

25 de civili au fost evacuați astăzi, până acum, din uzina siderurgică Azovstal din Mariupol, potrivit agenției ruse de stat RIA Novosti, citată de CNN.

Agenția rusă a relatat că primul autobuz a părăsit teritoriul complexului industrial cu 12 civili la bord, inclusiv patru copii. Alți 13 civili, inclusiv un copil, au fost scoși de acolo cu un al doilea autobuz.

Primul autobuz cu persoane „reținute de militanți” la uzina Azovstal a plecat prin punctul de control, a relatat RIA Novosti. Un videoclip postat de RIA Novosti arată un grup de persoane care se transferă dintr-un autobuz într-un autocar mai mare. CNN notează că nu poate confirma autenticitatea înregistrării video și a contactat partea ucraineană pentru comentarii.

Miercuri, Comandamentul comun de coordonare al Federației Ruse a anunțat deschiderea unor noi coridoare umanitare, de joi până sâmbătă, pentru evacuarea civililor de la Azovstal.

Nu este clar dacă evacuarea limitată de astăzi a celor câtorva civili are legătură cu evacuarea propusă de ONU/Crucea Roșie Internațională, care ar fi trebuit să înceapă tot astăzi și care ar trebui să asigure o trecere sigură pentru aproximativ cei 200 de civili blocați în interiorul uzinei Azovstal, notează CNN.

Cel de-al doilea autobuz a evacuat și doi câini cu stăpânii lor. Oamenii au fost transferați într-un autobuz mai mare, iar imaginile video arată cum acesta a ajuns ulterior într-un sat, de unde s-a îndreptat spre orașul Bezimenne, controlat de Moscova. În înregistrările video geolocalizate de CNN se vede cum autobuzul este escortat de armata rusă, dar nu există nicio dovadă că vehiculele ONU sau ale Crucii Roșii Internaționale au însoțit transportul.

La Bezimenne există o tabără temporară pentru persoanele evacuate din uzina Azovstal și din alte zone din jurul Mariupolului.

Biroul primarului din Mariupol a precizat pentru CNN că nu era la curent cu aceste evacuări.

21:1306-05-2022

Ucraina susține că jumătate din teritoriul său a fost minat de ruși

Circa jumătate din teritoriul Ucrainei, ţară cu o suprafaţă de 603.700 de kilometri pătraţi în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional, este contaminat în prezent cu mine sau proiectile neexplodate, a anunţat astăzi premierul ucrainean Denis Şmigal, potrivit agenției EFE, preluată de Agerpres.

”Apare o necesitate enormă de a demina teritoriul. Peste 300.000 de kilometri pătraţi din teritoriul Ucrainei sunt contaminaţi cu mine sau proiectile neexplodate”, a menţionat Şmigal pe contul său de Telegram.

Mai multe detalii: Jumătate din teritoriul Ucrainei este minat, anunță guvernul de la Kiev

21:0606-05-2022

Casa Albă: Reuniunea G7 de duminică este programată intenționat înainte de Ziua Victoriei

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că reuniunea online pe care o vor avea liderii G7 duminică, înainte de celebrarea Zilei Victoriei în Rusia, a fost în mod intenționat programată în acea zi, scrie CNN.

9 mai este data la care unii oficiali americani și occidentali consideră că președintele rus Vladimir Putin ar putea să declare oficial război Ucrainei și să își mobilizeze complet forțele de rezerviști.

„Cred că nimeni nu ar trebui să piardă semnificația momentului, a momentului în care are loc această reuniune a G7, care este cu o zi înainte de Ziua Victoriei Rusiei, asupra căreia președintele Putin și-a proiectat cu siguranță dorința de o marca drept ziua în care este victorios împotriva. Bineînțeles, nu este (victorios, n.r.), a declarat Psaki reporterilor aflați la bordul Air Force One.

„Această întâlnire și această conversație de duminică reprezintă o oportunitate nu numai pentru a arăta cât de unit este Occidentul în confruntarea cu agresiunea și invazia președintelui Putin, ci și pentru a arăta că unitatea necesită muncă, necesită efort, necesită sânge, sudoare și lacrimi uneori”, adăugat Psaki.

Întrebată despre ce alte sancțiuni ar putea rezulta din convorbirea de duminică, Psaki a spus că nu are nimic de anticipat.

Libertatea