LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 75 | 60 de oameni au murit după ce școala în care erau a fost bombardată, anunță Zelenski

LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 75 | 60 de oameni au murit după ce școala în care erau a fost bombardată, anunță Zelenski

Atacurile trupelor ruse au continuat duminică în mai multe zone din Ucraina. Odesa a fost atacat cu trei rachete de croazieră lansate din avion, una dintre ele fiind doborâtă de apărarea antiaeriană, au transmis autoritățile ucrainene. Și regiunea Sumî din nord-estul Ucrainei a fost vizat de bombardamente. La Harkov, cel puțin 5 oameni au fost uciși în urma atacurile de astăzi. Volodimir Zelenski a confirmat deceslor celor 60 de persoane care se adăposteau în școala Bilohorivka, bombardată sâmbătă de ruși.

07:3509-05-2022

ONU: Bombardarea școlii din Luhansk, o „reamintire clară a cruzimii acestui război”

Bombardamentul asupra școlii din localitatea Bilohorivka, care servea drept adăpost pentru civili, este „încă o reamintire crudă a cruzimii acestui război”, a declarat Amin Awad, coordonatorul ONU pentru criza din Ucraina și secretar general adjunct al organizației, relatează CNN.

„Civilii și infrastructura civilă trebuie cruțate în timp de război; aceste obligații, conform dreptului internațional umanitar, nu sunt negociabile. Cu cât căutăm mai devreme un sfârșit pașnic al războiului, cu atât este mai bine pentru oamenii de aici, din Ucraina și de pretutindeni în lume”, a declarat Awad.

Și UNICEF a ”condamnat cu fermitate”, prin vocea directorul său, Catherine Russell, atacul asupra școlii din regiunea Luhansk, din estul Ucrainei, care a avut loc „pe fondul unor informații conform cărora civili, inclusiv copii, s-au adăpostit în buncărul” unității de învățământ.

„Încă nu știm câți copii ar fi putut fi uciși sau răniți în bombardamentul raportat, dar ne temem că acest atac tocmai s-a adăugat la sutele de copii care și-au pierdut deja viața în acest război”, a spus Russell.

Școala din Bilohorivka a fost bombardată sâmbătă seară de forțele ruse. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a confirmat duminică seara că 60 de persoane care se adăposteau acolo au fost ucise.

07:2409-05-2022

Liderii G7 anunță că vor continua să ofere asistență militară și economică Ucrainei

Liderii grupului celor mai dezvoltate șapte economii ale lumii l-au asigurat pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, că vor continua să ofere asistență militară și economică „pentru a ajuta Ucraina să-și asigure viitorul liber și democratic” și că vor crește sprijinul „în săptămânile următoare”, potrivit unui comunicat transmis după o discuție prin videoconferință care a avut loc duminică, 8 mai, relatează CNN.

”Vom continua asistența militară și de apărare acordată forțelor armate ucrainene, vom continua să sprijinim Ucraina în apărarea rețelelor sale împotriva incidentelor cibernetice și vom extinde cooperarea, inclusiv în ceea ce privește securitatea informațiilor. Vom continua să sprijinim Ucraina în creșterea securtății economice și energetice”, se precizează în comunicat.

De asemenea, membrii G7 au promis că vor intensifica ajutorul financiar pe termen scurt acordat Ucrainei în săptămânile următoare, precum și că vor continua să dezvolte opțiuni pentru reconstrucția pe termen lung a țării.

La rândul său, Zelenski le-a transmis liderilor G7 că va continua să se apere și că scopul său este retragerea completă a Rusiei din Ucraina.

Liderul de la Kiev „a declarat că scopul Ucrainei este acela de a asigura retragerea completă a forțelor și echipamentelor militare ale Rusiei de pe întregul teritoriu său și de a-și asigura capacitatea de a se proteja în viitor și a mulțumit membrilor G7 pentru sprijinul acordat”, se mai menționează în comunicat.

„Ucraina rămâne angajată să lucreze îndeaproape cu membrii G7 pentru a sprijini stabilitatea macroeconomică a țării în fața provocărilor generate de invazia rusă pe scară largă, de distrugerea masivă a infrastructurii critice și de perturbarea rutelor tradiționale de transport maritim pentru exporturile ucrainene”, mai scrie în comunicatul citat.

În declarația în 17 puncte se menționează și că toate țările G7 sunt de acord să elimine treptat petrolul rusesc „în timp util și ordonat” și că invazia ordonată de președintele rus, Vladimir Putin, în Ucraina aduce „rușine Rusiei și sacrificiilor istorice ale poporului său”.

23:5908-05-2022

60 de persoane au fost ucise în școala din regiunea Luhansk, bombardată de ruși

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a confirmat duminică seara că 60 de persoane care se adăposteau în școala Bilohorivka pe care forțele ruse au bombardat-o sâmbătă seara au fost ucise în atac, informează The Guardian.

Aproximativ 90 de persoane se adăpostiseră în acea școală în momentul atacului. Șeful Administrației Regionale de Stat Luhansk, Serhiy Gaidai, a anunțat că în afara celor 27 de persoane găsite în viață și a altor 7 rănite, este aproape imposibil ca restul de aproximativ 60 de persoane să fi supraviețuit atacului.

„Nu există aproape nicio speranță că cineva a supraviețuit. Bomba a explodat înăuntru, a izbucnit un incendiu și temperatura a fost critică, nu mai era oxigen”, a explicat Serhiy Gaidai.

Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite, a emis o declarație duminică, spunând că este „îngrozit” de atacul asupra școlii.

„Acest atac este încă o reamintire a faptului că în acest război, la fel ca în atâtea alte conflicte, civilii sunt cei care plătesc cel mai mare preț”, a declarat Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU.

23:4808-05-2022

177 de civili evacuați de la Mariupol și din combinatul Azovstal au ajuns în Zaporojie

Oficialitățile ucrainene au anunțat că alte 177 de persoane au fost evacuate, duminică, de la combinatul Azostal și din orașul Mariupol, informează Ukrinform.

„Astăzi, 177 de persoane au fost evacuate din Mariupol pe „culoarul verde” către Zaporojie. Este vorba despre 37 de oameni din Azovstal și 140 din Mariupol”, a declarat Zlata Nekrasova, adjunctul șefului administrației regionale de stat.

„Pe teritoriul Ucrainei libere se află deja 10 autobuze cu locuitori din Mariupol. Mulțumim tuturor apărătorilor eroici ai Azovstalului pentru asta. Cu prețul a trei vieți ale soldaților noștri și a șase răniți, au reușit să scoată civilii din fabrică”, a anunțat și Primăria Mariupol într-un comunicat.

Evacuaţii, unii cu copii mici, au coborât din autobuzele albe care i-au transportat în parcarea unui centru comercial din Zaporojie, devenit un centru de primire pentru persoanele care fug din zonele ocupate de armata rusă.

Potrivit șefului Administrației Militare Regionale Zaporojie, Oleksandr Starukh, nu au existat „coridoare verzi” din martie. În acest timp, au fost deportați peste 110.000 de locuitori din Mariupol și peste 150.000 de locuitori din regiunea Zaporijie.

Armata ucraineană apără teritoriul cominatului Azovstal, care este bombardat constant de trupele ruse cu tot felul de arme, inclusiv avioane și artilerie navală. Printre aceștia se numără câteva sute de răniți, în condițiile în care există o lipsă acută de medicamente.

23:2008-05-2022

Premierul Canadei, la Kiev: „Vladimir Putin este responsabil de crime de război”

Premierul canadian Justin Trudeau, aflat la Kiev, după ce a vizitat orașul Irpin, unde armata rusă este acuzată că a comis un masacru asupra civililor, a afirmat că președintele rus Vladimir Putin este responsabil pentru toate acestea, relatează AFP.

„Este evident că Vladimir Putin este responsabil de aceste odioase crime de război. El va trebui să dea socoteală”, a afirmat Justin Trudeau duminică, la Kiev, în cursul unei conferințe de presă comune cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Astăzi sărbătorim Ziua Victoriei în Europa, când cu zeci de ani în urmă soldații din țările aliate, Ucraina și Rusia au stat una lângă cealaltă și au învins fascismul. Prin ceea ce face astăzi, Vladimir Putin a pătat memoria strălucitoare a acelor milioane de oameni, inclusiv a rușilor care și-au dat viața în numele libertății și au învins fascismul”, a precizat Justin Trudeau.

Cei doi lideri de stat au susținut această conferință de presă la scurt timp după ce au participat împreună la reuniunea G7, desfășurată prin videoconferinţă.

22:1508-05-2022

Cel puțin 5 oameni au fost uciși în urma bombardamentelor din regiunea Harkov

Administrația Militară Regională Harkov a anunțat că în urma bomardamentelor rusești de duminică, cinci persoane au fot ucise, iar alte cinci, rănite, informează Ukrainska Pravda.

Potrivit oficialităților ucrainene, în urma bombardamenteleor, două persoane au fost ucise și trei au fost rănite la Bohodukhiv și în împrejurimi, iar în districtul Harkov, o persoană a fost ucisă și alte două rănite.

De asemenea, în Kalinovo, doi bărbați au murit, după ce un obuz le-a lovit casa. „Doi bărbați, de 71 și 51 de ani, au intrat în casă pentru prânz. Și apoi o obuz a zburat direct în locuință. Ambii au murit”, a transmis administrația militară regională Harkov.  

În Udakh, obuzele au distrus două case și o întreprindere agricolă. În Oleksandrivka, atacată cu elicopterele, două mașini, două garaje și o casă au fost distruse.

21:3508-05-2022

Zelenski: „Este imposibil să deblochezi Mariupol prin mijloace militare”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că, în prezent, este imposibil să se poată debloca orașul Mariupol prin mijloace militare, informează Ukrinform.

„Este imposibil să deblochezi orașul Mariupol prin mijloace militare. Acest lucru este imposibil astăzi”, a precizat Volodimir Zelenski.

Liderul de la Kiev a spus că Ucraina nu are în prezent arme atât de grele încât să-i permită deblocarea Mariupolului prin mijloace militare.

„Nu sunt opinii, acestea sunt concluziile conducerii armatei noastre”, a subliniat Volodimir Zelenski.

În ceea ce privește soldații ucraineni care se află blocați în combinatul Azovstal, Volodimir Zelenski a precizat că situația acestora este complicată.

„Rusia schimbă militarii doar dacă sunt prizonieri – pentru prizonieri. Iată situația. Acesta este răspunsul din partea Federației Ruse. Nu există alte răspunsuri”, a precizat Volodimir Zelenski.

20:5208-05-2022

Odesa, atacată cu rachete de croazieră

Comandamentul militar regional a anunțat duminică, într-un comunicat, că orașul Odesa a fost atacat cu trei rachete de croazieră lansate din avion, una dintre ele fiind doborâtă de apărarea antiaeriană.

„La ora 16:20, 3 rachete trase din avioane din Marea Neagră au fost îndreptate spre Odesa. Una a fost doborâtă de apărarea antiaeriană, altele două au lovit o zonă rezidențială, distrugând zone de recreere”, s-a notat în comunicat.

Un incendiu izbucnit la fața locului, pe o suprafață de 15 mp. m au fost eliminați de 4 autospeciale și 15 pompieri.

Potrivit oficialităților ucraineni, în urma bombardamentului de duminică din toată regiunea Odesa, o fată a fost rănită. De asemenea, au fost avariată infrastructura, iar 6 localități au rămas fără curent electric.

20:1508-05-2022

Pericol de explozie la rafinărie din regiunea Luhansk, care a luat foc în urma bombardamentelor ruse

Comandamentul militar regional Luhansk (OVA) a anunțat într-un comunicat că, din cauza bombardamentelor armatei ruse, s-a declanșat duminică un incendiu la rafinăria de petrol din Lisichansk, existând amenințarea unei explozii.

„Rușii au tras din nou în rafinăria Lisichansk. Obuzele au incendiat instalațiile de producție ale uzinei, mai precis uzina de producere a sulfului și combinatul de amestec. Suprafața incendiului este de 360 ​​de metri pătrați și există amenințarea unei explozii a unui grup de tancuri aflate în vecinătate”, s-a transmis în comunicat.

FOTO Telegram: SERGEY GAIDAI – Șeful Administrației Militare Regionale Luhansk

Potrivit oficialilor ucraineni, salvatorii au încercat să stingă incendiul, dar a început din nou un foc de artilerie, iar pompierii au fost nevoiți să părăsească zona de pericol.

19:5808-05-2022

SUA și aliații au anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei

Statele Unite au anunțat, duminică, noi sancțiuni împotriva Rusiei – inclusiv împotriva a trei posturi de televiziune, a directorilor Gazprombank, dar și interzicerea cetățenilor americani de a furniza servicii de contabilitate și consultanță rușilor, informează The Guardian.

Opt directori de la Sberbank, care deține o treime din activele bancare ale Rusiei, au fost adăugați pe lista de sancțiuni, relatează Reuters. De asemenea, pe listă au fost adăugate și Moscow Industrial Bank, dar și cele 10 filiale ale sale.

Mai multe informații: Casa Albă a anunțat noi sancțiuni impuse Rusiei de SUA și de aliații săi

19:2008-05-2022

Atac cu rachetă în regiunea Sumî

Dmitro Zhivitskyi, comandantul militar al regiunii Sumî, a anunțat că rușii au lansat duminică un atac cu rachetă asupra districtului Șostka din regiunea Sumî, fiind lovit un cimitir.

„A avut loc un atac cu rachetă pe teritoriul districtului Șostka”, a anunțat Dmitro Zhivitskyi pe Telegram, precizând că nu se cunosc încă efectele bombardamentului.

Oficialul ucrainean a cerut locuitorilor din regiune să nu părăsească adăposturile în timpul raidului aerian.

Ulterior, ministrul ucrainean al culturii, Oleksandr Tkachenko, a anunțat o rachetă rusă a lovit un cimitir evreiesc din Hlukhiv.

19:0408-05-2022

Patriarhul Kiril a cerut să se „consolideze toate forțele” pentru a proteja „granițele sacre ale patriei”

Kiril, patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, a ținut, duminică, o liturghie în principala biserică militară a Federației Ruse din Kubinka, lângă Moscova, răspunzând, între altele, la reproșurilor Occidentului împotriva Rusiei legate de „operațiunea specială” din Ucraina, informează Interfax.ru.

„Rusia nu dorește rău nimănui, nu dorește să captureze și să ocupe pe nimeni, nu vrea să fure resursele de la nimeni, așa cum fac majoritatea țărilor bogate și puternice ale lumii, ocupând economic țări slabe și neajutorate. Noi nu avem nevoie de toate acestea”, a declarat patriarhul Kiril.

Potrivit patriarhului Kiril, Rusia are nevoie de un singur lucru – adevărata libertate, indiferent de acele centre de putere mondiale care îi devin acum ostile.

„Trebuie să ne consolidăm toate forțele – atât spirituale, cât și materiale, astfel încât nimeni să nu îndrăznească să pătrundă în granițele sacre ale patriei noastre. Și cuvintele mele nu sunt ceea ce adversarii noștri ar dori să caracterizeze ca un alt discurs militarist al patriarhului. Este o prostie”, a precizat patriarhul Kiril.

Libertatea