LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 78 | Kievul propune eliberarea unor soldați ruși, la schimb pentru evacuarea luptătorilor răniți de la Azovstal

LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 78 | Kievul propune eliberarea unor soldați ruși, la schimb pentru evacuarea luptătorilor răniți de la Azovstal

S-au dus lupte intense în regiunea Herson, miercuri, în timp atacurile trupelor rusești, susținute de tancuri și artilerie, au continuat și la uzina Azovstal din Mariupol, unul dintre cele mai atacate orașe din Ucraina. Kievul a propus să elibereze soldați ruși capturați, la schimb pentru luptătorii răniți aflați în combinat, însă Kremlinul nu a dat încă un răspuns. Tot miercuri, ONU a anunțat că numărul celor care și-au pierdut viața în războiul declanșat de Rusia ar putea fi mult mai mare decât bilanțul oficial de 3.300, iar Ucraina a anunțat primul proces al unui soldat rus acuzat de crime de război.

07:15 – Acum 18 minute
12-05-2022

Zelenski: Securitatea Ucrainei va fi garantată timp de zeci de ani

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lăudat, miercuri, Camera Reprezentanţilor a SUA pentru aprobarea unui pachet de asistenţă de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Pachetul mai trebuie să fie aprobat de Senatul SUA înainte de a fi semnat de preşedintele Joe Biden, potrivit BBC.

„În primul rând, este vorba de arme şi muniţii pentru noi, echipamente. Dar nu numai atât. Este, de asemenea, un sprijin pentru investigarea crimelor de război ale Federaţiei Ruse, ale ocupanţilor, sprijin pentru activitatea diplomatică şi multe altele”, a spus Zelenski în ultimul mesaj video postat pe reţelele de socializare.

Acesta a mai spus că fondurile „vor fi utilizate cât mai repede posibil şi fără birocraţie pentru a consolida apărarea Ucrainei”.  

El i-a mulţumit preşedintelui Biden pentru că a semnat legislaţia „lend-lease”, care permite trimiterea rapidă de echipamente în Ucraina, cu condiţia ca acestea să fie înlocuite sau rambursate ulterior. 

 „Vom avea acces la arme, muniţie şi echipamente moderne şi nu trebuie să căutăm opţiuni pentru a plăti pentru toate acestea”, a mai precizat Zelenski.

Sistemul a fost folosit pentru prima dată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a eficientiza ajutorul SUA pentru aliaţii săi care luptau împotriva Germaniei naziste, inclusiv Uniunea Sovietică. 

„Pur şi simplu, lend-lease este o schemă pentru a ne oferi tot ce avem nevoie pentru apărare”, a mai declarat Zelenski. 

Președintele a mai spus că „toate aceste lucruri nu vor funcţiona într-o singură zi sau în câteva zile”, dar apreciază că „luna mai a acestui an va avea o semnificaţie deosebită în istoria Ucrainei”. 

11 May – Acum 8 ore
11-05-2022

Un civil din Lozova a fost ucis în bombardamentele asupra regiunii Harkov

Bombardamentele rușilor din regiunea Harkov au ucis un civil și au distrus un depozit agricol în orașul Lozova, a anunțat primarul Serhiy Zelenski, potrivit portalului Ukrainska Pravda.

„Astăzi a fost o zi tragică pentru comunitatea noastră. În urma atacurilor cu rachete, un depozit de produse agricole de pe teritoriul localității a fost complet distrus. Un civil a fost ucis”, a afirmat primarul orașului Lozova, pe contul său de Telegram.

Serhiy Zelenski a adăugat că nu există, cel puțin pentru moment, pericolul unui atac terestru în regiunea Lozova, precizând că există în continuare pericolul unor noi atacuri cu rachete.

11 May – Acum 8 ore
11-05-2022

General american: Folosirea armelor hipersonice în Ucraina nu „schimbă jocul”

Șeful Statului Major interarme al SUA, generalul Mark Milley, a declarat miercuri, în timpul unei audieri care a avut loc în Subcomisiei pentru apărare a Camerei Reprezentanților, că utilizarea de către Rusia a armelor hipersonice în Ucraina nu a avut „efecte cu adevărat semnificative sau care să schimbe jocul”, relatează CNN.

„În afară de viteza armei, în ceea ce privește efectul acesteia asupra unei anumite ținte, nu vedem efecte cu adevărat semnificative sau care să schimbe jocul până în prezent, ținând cont de livrarea unui număr mic de arme hipersonice pe care rușii le-au folosit”, a spus Milley.

Un înalt oficial american din domeniul apărării a declarat marți că Rusia a lansat până acum între 10 și 12 rachete hipersonice împotriva Ucrainei.

Milley a confirmat că aceasta a fost prima dată când armele hipersonice au fost folosite vreodată în luptă și a spus că Departamentul Apărării a analizat fiecare atac hipersonic, dar a adăugat că nu poate prezenta detaliile decât în cadrul unei sesiuni secretizate.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat, în cadrul aceleiași audieri, că este de acord cu Milley și că nu crede că utilizarea de către președintele rus Putin a armelor hipersonice l-ar „determina să fie dispus să recurgă și la utilizarea unei arme nucleare”.

„Cred că încearcă să creeze un efect specific prin utilizarea acestei arme”, a afirmat Austin, referindu-se la rachetele hipersonice. „Și, așa cum a subliniat președintele, se deplasează cu o viteză care le fac foarte dificil de interceptat. Dar nu au capabile să schimbe jocul”, a adăugat Lloyd Austin.

Anterior în cadrul audierii, Austin a declarat că a fost decizia președintelui american Joe Biden de a împărtăși informații cu aliații și partenerii SUA în perioada premergătoare invaziei ruse în Ucraina.

„Acest lucru a creat, într-un mod semnificativ, încredere între aliații noștri”, a spus Austin, „iar această încredere ne-a permis să creăm o unitate mai puternică”.

Austin a precizat că schimbul de informații a fost „un element cheie” în promovarea acestei unități, despre care a spus că speră să continue.

11 May – Acum 8 ore
11-05-2022

Ucraina susține că armata rusă se află în defensivă în regiunea Harkov

Forțele armate ucrainene au publicat bilanțul luptelor care se duc pe teritoriul țării, pe care îl fac în fiecare seară, scrie BBC.

Iată câteva dintre cele mai importante concluzii ale bilanțului de miercuri seară:

Trupele ruse se află în defensivă în regiunea Harkov – și nu au încercat niciun nou avans;Trupele ucrainene ar fi recucerit satul Pytomnyk din regiunea Harkov – după ce marți au anunțat că au recucerit alte patru așezări din apropiere;Rusia continuă să își concentreze eforturile în estul Ucrainei, forțele Moscovei încercând să preia controlul asupra orașelor Rubizhne și Lyman, ambele din regiunea Donbas;În sud-estul țării: Forțele ruse continuă să bombardeze uzina metalurgică Azovstal din Mariupol și să-i blocheze în interiorul acesteia pe luptătorii ucraineni.

BBC precizează că nu a avut posibilitatea de a verifica în mod independent afirmațiile armatei ucrainene.

11 May – Acum 8 ore
11-05-2022

Rusia impune sancţiuni împotriva unor companii energetice occidentale

Rusia a impus miercuri sancţiuni împotriva unui număr de peste 30 de companii din Uniunea Europeană, SUA şi Singapore, ca represalii la sancţiunile care i-au fost aplicate pentru ofensiva sa militară în Ucraina, relatează AFP, citată de Agerpres.

Potrivit decretului guvernamental, lista cuprinde 31 companii, dintre care majoritatea aparţin Gazprom Germania, filiala germană a gigantului rus, pe care statul german a plasat-o sub controlul său din cauza importanţei sale strategice. Gazprom îşi anunţase la începutul lui aprilie „retragerea” din această filială, fără a face alte menţiuni.

Sancţiunile anunţate miercuri vizează şi EuRoPol GAZ S. A., proprietarul părţii poloneze a gazoductului Yamal-Europa.

Măsurile includ o interdicţie de tranzacţii şi de intrare în porturile ruseşti a navelor având legături cu companiile vizate.

AFP amintește că sancţiunile occidentale contra Rusiei, unele fără precedent, merg de la îngheţarea rezervelor valutare până la un embargou asupra unor produse strategice şi sancţiuni financiare.

11 May – Acum 9 ore
11-05-2022

Ucraina propune Rusiei eliberarea unor prizonieri, în schimbul evacuării soldaților răniți de la Azovstal

Kievul a propus Moscovei eliberarea unor prizonieri de război ruși în schimbul evacuării soldaților ucraineni răniți care sunt blocați în combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, aflat sub asediu, a anunțat miercuri vicepremierul ucrainean Iryna Vereșciuk, potrivit CNN.

„De acum, este imposibil să ridicăm blocada de la Azovstal prin mijloace militare. Apărătorii Azovstalului nu vor să se predea. Acest lucru este demn de respect. Rușii nu sunt de acord cu «extracția» acestora. Aceasta este realitatea, dar, venind din partea rușilor, nu este surprinzător”, a scris Iryna Vereșciuk.

„Ce e de făcut? Guvernul lucrează la mai multe variante. Niciuna dintre acestea nu este perfectă. Dar nu căutăm o opțiune ideală, ci una funcțională”, a adăugat vicepremierul ucrainean.

„Ca prim pas, le-am oferit rușilor un astfel de schimb: Ne luăm băieții grav răniți de la Azovstal prin coridorul umanitar. În schimb, eliberăm prizonieri ruși sub regulile standard de schimb de prizonieri de război”, a precizat Iryna Vereșciuk.

11 May – Acum 9 ore
11-05-2022

Noua conducere din Herson anunță că va începe să elibereze pașapoarte rusești până la finalul anului

Conducerea instalată de ruși în regiunea Herson a anunțat că eliberarea pașapoartelor rusești pentru rezidenții din regiune care le doresc va începe până la sfârșitul acestui an, relatează CNN.

Vorbind la o rețea de televiziune nou creată în regiune, Kirill Stremousov, adjunctul șefului administrației militaro-civile instalate de Rusia, a declarat: „Următorul pas va fi o ofertă de a elibera pașapoarte ale Federației Ruse pentru toată lumea. Cred că anul acesta vom începe deja să eliberăm pașapoarte”.

El a precizat că nu va fi obligatoriu pentru locuitorii din regiune să obțină pașapoarte rusești.

La începutul zilei de miercuri, noua conducere instalată de Rusia în regiunea Herson a anunțat că intenționează să trimită o cerere oficială pentru ca regiunea să fie încorporată în granițele Rusiei.

11 May – Acum 9 ore
11-05-2022

Comandantul adjunct de la Azovstal crede că toți civilii din combinat au fost evacuați

Căpitanul ucrainean Svyatoslav Palamar, care se află în interiorul uzinei siderurgice Azovstal din Mariupol, asediată de trupele ruse, a declarat pentru CNN că el crede că toți civilii care se adăposteau în combinat au fost evacuați, precizând totuși că, din cauza bombardamentelor constante, este dificil să se facă o evaluare completă a situației din uriașul complex industrial.

Palamar este comandantul adjunct al regimentului Azov, ai cărui luptători sunt ultimii care mai apără uzina din Mariupol.

„Dacă vorbiți despre uzina Azovstal în sine, atunci civilii despre care știam, civilii pe care îi aveam cu noi, civilii de care aveam grijă, nu mai sunt cu noi. Au reușit să părăsească uzina. Nu pot să vă spun cu siguranță, poate că mai este cineva, mai jos (în buncăre, n.r.), deoarece nicio organizație internațională nu a venit sau nu a avut acces în niciun moment să vină și să evalueze situația”, a declarat Palamar.

Palamar a adăugat că este nevoie de o încetare a focului pentru ca un ONG internațional să poată intra în uzina siderurgică pentru a evalua în mod corespunzător situația, deoarece asediul trupelor ruse nu permite o evaluare adecvată a condițiilor actuale.

„Practic, ceea ce trebuie făcut este [ca] să se ceară o încetare a focului, astfel încât o organizație internațională să vină și să evalueze situația, pentru că, sub acest bombardament constant, nu suntem capabili să ne deplasăm și să verificăm nimic”, a adăugat Palamar.

Sâmbătă, președintele Ucrainei, Voldomir Zelenski, a declarat că „prima fază” a evacuărilor de la Azovstal s-a încheiat și că, în esență, toți civilii – adică femeile, copiii și bătrânii – au părăsit uzina.

Liderul de la Kiev a precizat că „faza a doua” va implica evacuarea răniților și a medicilor, precum și a militarilor aflați încă în interiorul uzinei.

Libertatea