LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 81 | Atacuri soldate cu victime în Donețk. Zelenski: Situația din Donbas rămâne foarte dificilă

LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 81 | Atacuri soldate cu victime în Donețk. Zelenski: Situația din Donbas rămâne foarte dificilă

Trupele ucrainene au împins înapoi militarii ruși din jurul celui de-al doilea oraș ca mărime al țării, Harkov, într-o contraofensivă asemănătoare cu cea în care au fost alungate trupele ruse de la Kiev. Armata lui Putin nu a înregistrat noi câștiguri semnificative nici în Donbas, însă situația în zonă rămâne dificilă, a transmis sâmbătă seară președintele ucrainean, Volodomir Zelenski. Se poartă în continuare negocieri pentru evacuarea răniților de la Azovstal – 600, din care 60 în stare foarte gravă. Unul dintre soldații din uzină a declarat că situația de acolo e critică, nu mai sunt medicamente, iar răniții sunt operați „pe viu”.

00:0215-05-2022

Zelenski: Situația din Donbas rămâne foarte dificilă

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, în mesajul său video de sâmbătă seară, că situația din regiunea Donbas rămâne foarte dificilă.

„Trupele ruse încă încearcă să obțină măcar o victorie. În cea de-a 80-a zi a invaziei pe scară largă, pare (un gest) nebunesc, dar asta nu îi oprește”, a afirmat liderul de la Kiev.

„Sunt recunoscător fiecăruia care ține linia de apărare atât în Donbas, cât și în Priazov și Herson, cum se întâmplă și în regiunea Harkov. Pas cu pas îi obligăm pe ocupanți să părăsească pământul ucrainean. Îi vom obliga să plece și din apele Ucrainei”, a mai afirmat Zelenski.

23:5114-05-2022

3 morți și 4 răniți, în urma atacurilor din regiunea Donețk

Sâmbătă, trei persoane au fost ucise, iar alte patru au fost rănite în regiunea ucraineană Donețk, în urma atacurilor trupelor ruși, informează Ukrainska Pravda.

„Pe 14 mai, rușii au ucis 3 civili în regiunea Donețk: doi în Bohorodychne și unul în Keramik. Alte patru persoane au fost rănite”, a anunțat Pavlo Kyrylenko, șeful administrației militare din Donețk, pe Telegram.

De asemenea, în orașul Bahmut, două persoane rănite care au fost rănite în regiunea Luhansk au primit îngrijiri medicale.

Kyrylenko a adăugat că, în prezent, este imposibil de precizat numărul exact al victimelor din Mariupol și Volnovakha.

23:3714-05-2022

Rusia neagă că forțele ucrainene au avariat nava militară Vsevolod Bobrov în Marea Neagră

Moscova neagă afirmația Ucrainei potrivit căreia forțele Kievului ar fi avariat nava de sprijin Vsevolod Bobrov aparținând marinei ruse, într-un atac cu rachete în Marea Neagră, relatează Reuters.

Autoritățile militare din regiunea sudică Odesa au anunțat joi că forțele navale ucrainene au lovit vasul Vsevolod Bobrov, în apropiere de Insula Șerpilor, ulterior acesta luând foc.

Ministerul rus al Apărării a publicat online mai multe fotografii despre care spune că au fost făcute sâmbătă, în portul Sevastopol din Crimeea, cu nava de transport logistic Vsevolod Bobrov.

„Din fotografii reiese clar că nava nu este deloc avariată”, susține un comunicat care însoțește imaginile.

Luna trecută, crucișătorul Moskva, nava-amiral a flotei ruse din Marea Neagră, s-a scufundat după ce a luat foc. Ucraina susține că a lovit nava cu o rachetă trasă de pe coastă, în timp ce Moscova a dat vina pe o explozie a muniției de la bord.

23:2414-05-2022

Baerbock: Rusia trebuie să-și asume responsabilitatea pentru războiul din Ucraina

Rusia trebuie să își asume responsabilitatea pentru pagubele provocate de războiul pe care l-a declanșat în Ucraina, a declarat ministrul german de externe Annalena Baerbock, în cadrul conferinței de presă de încheiere a reuniunii miniștrilor de externe ai G7 de sâmbătă de la Berlin, relatează CNN.

„Rusia poartă responsabilitatea pentru aceste pagube masive, care merg mână în mână cu acest război”, a declarat Baerbock, adăugând că „Rusia este singura responsabilă, nu numai pentru acest război, care este contrar dreptului internațional, ci și pentru toate aceste pagube masive, care sunt, de asemenea, masive chiar și în Rusia”.

Accesarea banilor ruși înghețați de sancțiuni pentru a plăti daunele provocate de războiul rusesc este posibilă din punct de vedere legal în Canada, după cum a subliniat sâmbătă ministrul canadian de externe, Melanie Joly. Baerbock a explicat însă că, în UE, cadrul juridic face mai dificilă utilizarea activelor confiscate. „Accesul la banii înghețați nu este deloc simplu din punct de vedere juridic”, a spus șefa diplomației germane.

„Când punem persoane pe listele de sancțiuni, trebuie și a trebuit să oferim explicații pentru ele, astfel încât să fie valabile și în fața Curții Europene de Justiție”, a explicat Baerbock, precizând că o asemenea cale legislativă „trebuie să fie de așa natură încât să reziste în fața dreptului nostru (dreptul european, n.r.). „Noi apărăm dreptul internațional”, a punctat șefa diplomației germane.

23:1214-05-2022

„Copiii noștri sunt în iad”. Apel disperat al familiilor luptătorilor de la Azovstal

Rudele soldaților ucraineni încă blocați în uzina Azovstal din Mariupol fac apel la președintele chinez Xi Jinping să acționeze ca mediator pentru a ajuta la evacuarea celor dragi, în urma unui apel similar adresat președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan, scrie CNN.

După o conferință de presă la care au participat familiile din Kiev ale soldaților de la Azovstal, Stavr Vishnyak a declarat pentru postul american că fiul său, Artem, în vârstă de 21 de ani, luptă în interiorul combinatului.

„Copiii noștri sunt în iad. Cerem din nou și din nou comunității internaționale să organizeze o procedură de evacuare. Petiția pentru salvarea Mariupolului a strâns un milion și jumătate de semnături. Am contactat deja pe toată lumea. A rămas doar Xi Jinping. Îi cerem președintelui Chinei să medieze, să intervină și să devină un pacificator în acest război. Eroilor noștri nu le mai rămâne aproape deloc timp. Războinicii noștri au ajuns deja în iad. Dați-le ocazia să calce pe pământ și să vadă soarele”, a declarat Vishnyak.

23:0514-05-2022

Baerbock: G7 caută alternative care să spargă blocada rusă asupra exporturilor de cereale din Ucraina

G7 examinează alternative la transportul de cereale ucrainene pe cale navală, pentru a sparge blocada rusă, a declarat ministrul german de externe, Annalena Baerbock, potrivit Agerpres, care preia DPA.

Problemele legate de diferitele lăţimi de cale ferată au exclus transportul pe scară largă prin România, aşa că acum se analizează dacă este posibil ca trenul să ajungă în porturile baltice pentru export, a precizat șefa diplomației germane.

În mod normal, 5 până la 6 milioane de tone de cereale pe lună ar putea fi livrate pe mare din Ucraina, a declarat Baerbock. Dacă ar fi livrate pe calea ferată, a spus ea, este clar că s-ar obţine mult mai puţine cereale pentru export. Dar „fiecare tonă care este livrată afară poate ajuta puţin la ţinerea sub control a acestei crize a foametei”.

Potrivit G7, în Ucraina sunt stocate 25 de milioane de tone de cereale care nu pot ieşi din cauza blocadei ruseşti. ”Acesta este grâul de care lumea are atât de mare nevoie”, a declarat Baerbock, după reuniunea miniştrilor de externe din G7, în Germania, la Marea Baltică. G7 a precizat că examinează alternativele împreună cu Ucraina, Organizaţia Naţiunilor Unite şi Comisia Europeană.

22:5514-05-2022

Oficial local: Rusia pregătește organizarea unui referendum în Mariupol

Moscova se pregătește să organizeze un referendum în Mariupol care să decidă dacă orașul va fi integrat în granițele Rusiei, susțin oficialii ucraineni, după anunțul unui scrutin similar în regiunea separatistă georgiană Oseția de Sud, relatează The Guardian.

Petro Andriușcenko, un consilier al primarului din Mariupol – care își desfășoară activitatea în exil, a declarat că cei rămași printre ruine cred că se pregătește un vot asupra viitorului orașului, chiar dacă locuitorii au rămas fără mâncare și apă.

Andriușcenko spune că un anunț privind organizarea unui referendum ar putea fi făcut chiar duminică, deși a precizat că nu există încă dovezi că au fost înființate secții de votare.

„Avem unele informații potrivit cărora autoritățile ruse pregătesc un referendum și ar putea chiar să-l convoace mâine, dar nu știm încă dacă este cazul. Dar vedem multă integrare a Mariupolului în sistemul rusesc, în sistemul educațional, în sistemul bancar”, a mai afirmat consilierul.

22:4514-05-2022

Mesajul lui Zelenski înainte de participarea Ucrainei la Eurovision

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis sâmbătă un scurt mesaj video înainte de finala concursului Eurovision din Italia, scrie CNN.

„Foarte curând, în finala Eurovision, continentul și întreaga lume vor auzi cuvântul nostru. Cred că, la final, acest cuvânt va fi «Victorie»!”, a spus el. „Europa, votați pentru Kalush Orchestra – № 12! Să-i susținem pe compatrioții noștri”, a adăugat liderul de la Kiev.

Kalush Orchestra este o trupă ucraineană de hip-hop care poartă numele orașului Kalush, potrivit biografiei grupului de pe site-ul Eurovision. Câștigătorul Eurovision va fi desemnat sâmbătă seară.

22:3514-05-2022

Directorul hotelului din Odesa distrus de o rachetă de croazieră regretă trecutul prorus

Omul de afaceri Serghei Demidov din Odesa a fost un membru important al Partidului prorus al Regiunilor, care s-a aflat la putere în Ucraina între 2010 și 2014, scrie CNN. Acum, acesta preferă să uite acea parte a vieții sale.

Demidov este directorul complexului hotelier Grand Pettine de pe plaja din Odesa. O mare parte a acestuia a fost distrusă săptămâna trecută de o rachetă de croazieră rusă.

Demidov a declarat pentru CNN că nu i-a scăpat ironia atacului. În urmă cu zece ani, când facțiunile proruse din Ucraina erau puternice, Grand Pettine a primit personalități politice și media foarte importante din Rusia. În acea perioadă, când mișcarea prorusă din Odesa era la apogeu, complexul a organizat conferințe dedicate fraternității dintre Ucraina și Rusia. Una dintre acestea s-a numit „Provocările crizei globale: unitatea Ucrainei și a Rusiei”.

„Mulți politicieni ruși, mulți ruși celebri au venit aici, au stat aici”, a spus el. „Politologi ruși, deputați ruși, toți acești ticăloși au venit aici”, a adăugat Demidov.

„Toată lumea a putut vedea că hotelul nu avea muniție sau trupe desfășurate acolo. Acesta este un complex turistic de sănătate și de divertisment. Aparent, cei care dirijează aceste rachete nu înțeleg deloc unde le trimit”, a declarat Demidov.

„Acest atac cu rachete ne-a lăsat fără locuri de muncă pentru cel puțin un an”, a precizat el.

În ceea ce privește viziunile sale politice actuale, Demidov a declarat: „Sunt ucrainean, sunt un patriot din Odesa, sunt 100% ucrainean!”.

Hotelul de patru stele din Odesa este deținut de o companie germană.

22:2514-05-2022

Zelenski a semnat o lege care interzice partidele proruse

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat sâmbătă un proiect de lege care interzice partidele politice proruse, informează Ukrainska Pravda.

Legea permite interzicerea partidelor politice care susțin sau care mușamalizează războiul Rusiei împotriva Ucrainei și care neagă faptul că Moscova ocupă teritoriile ucrainene, inclusiv Crimeea și estul Donbasului. Legea va intra în vigoare la o zi după publicarea sa oficială.

Astfel, partidele ale căror activități au ca scop justificarea, susținerea sau negarea agresiunii armate a Rusiei asupra Ucrainei, glorificarea, justificarea acțiunilor și inacțiunii celor care au participat sau participă la agresiunea armată asupra Ucrainei, vor fi, de acum înainte, interzise pe teritoriul țării.

Pe 3 mai, Verkhovna Rada (Parlamentul ucrainean) a interzis activitățile partidelor proruse din Ucraina, cu votul favorabil a 330 de deputați. Pe 6 mai, legea a fost trimisă președintelui pentru promulgare.

22:0714-05-2022

Imagini cu centrul istoric al orașului Harkov, distrus de ruși

Portalul Nexta TV publică imagini cu dezastrul din Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, provocat de atacurile trupelor ruse.

În urma bombardamentelor rusești, centrul istoric al orașului a fost distrus.

Terrible footage of the destroyed historical center of #Kharkiv. pic.twitter.com/iC937XEE0e

— NEXTA (@nexta_tv) May 14, 2022
22:0314-05-2022

Ministrul suedez de externe se va întâlni cu omologul turc, pentru a discuta despre aderarea la NATO

Ministrul de externe al Suediei, Ann Linde, a declarat sâmbătă că se așteaptă să aibă o întâlnire bilaterală cu omologul său turc, Mevlüt Çavușoğlu, după ce liderul de la Ankara, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat vineri că nu privește „pozitiv” demersurile Finlandei și Suediei de a adera la NATO, acuzând ambele țări că găzduiesc „organizații teroriste” kurde, relatează CNN.

Çavușoğlu a declarat că poziția Ankarăi este clară: „Aceste țări nu ar trebui să sprijine grupurile teroriste PKK/YPG”, potrivit agenției de știri turce de stat Anadolu.

PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan), care dorește să obțină un stat independent în Turcia, se află în luptă armată cu Turcia de zeci de ani și a fost desemnat organizație teroristă de către Turcia, Statele Unite și Uniunea Europeană.

În urma reuniunii informale de sâmbătă a miniștrilor de externe ai NATO de la Berlin, Linde a declarat pentru postul suedez de televiziune SVT că „avem o relație foarte bună și constructivă”.

„Ne-am întâlnit de mai multe ori înainte și nu am auzit niciodată de probleme în cazul în care am solicita aderarea la NATO. Dar acum, există noi semnale din partea președintelui (Edogan. n.r.). Așa că voi încerca să aflu despre ce este vorba și dacă există neînțelegeri”, a declarat Ann Linde.

Între timp, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat sâmbătă că a discutat cu Linde, precum și cu președintele Finlandei, Sauli Niinistö, și cu ministrul finlandez de externe, Pekka Haavisto, înaintea reuniunii ministeriale oficiale a NATO de duminică de la Berlin. Stoltenberg a scris pe Twitter că „Finlanda și Suedia sunt cei mai apropiați parteneri ai noștri și am discutat despre evoluțiile privind posibilele lor cereri de aderare. Extinderea NATO a fost un succes istoric”.

21:5714-05-2022

Autoritățile din Odesa îi avertizează pe localnici că o mină marină se află în apropierea țărmului

Primăria din Odesa i-a avertizat pe locuitori în legătură cu o mină marină care plutește în largul uneia dintre plajele orașului, scrie CNN.

„Fiind la câțiva zeci de metri de țărm, nu reprezintă o amenințare directă”, a anunțat consiliul local, „dar atrage atenția încă o dată asupra pericolelor înotului și ale altor utilizări ale apelor de coastă”.

Autoritățile locale din orașul-port de la Marea Neagră au precizat că de această mină se vor ocupa specialiștii în dezamorsare, dar le-a transmis locuitorilor că „pentru propria siguranță, nu trebuie să vă apropiați de plaje și de coastă, să ieșiți pe apă cu ajutorul ambarcațiunilor și nici măcar pentru înot”.

Consiliul local a mai anunțat că amenințarea atacurilor cu rachete rămâne, de asemenea, valabilă.

21:3514-05-2022

Oficial local: Peste 500 de mașini cu civili au părăsit Mariupolul

Un convoi cu peste 500 de mașini au evacuat sâmbătă civili din Mariupol, a anunțat un oficial local, potrivit portalului The Kyiv Independent.

Convoiul de evacuare cu 500-1.000 de mașini așteapta de trei zile să primească permisiunea de a părăsi orașul, potrivit consilierului primarului din Mariupol, Petro Andriușcenko.

Persoanele evacuate se îndreaptă spre orașul Zaporojie, aflat sub controlul guvernului de la Kiev.

Libertatea