Ludovic Orban, după deciza PNL de a-l propune premier tot pe Florin Cîțu: O inepție politică. Ar încălca Constituția

Ludovic Orban, după deciza PNL de a-l propune premier tot pe Florin Cîțu: O inepție politică. Ar încălca Constituția

Ludovic Orban, fostul lider liberal, a declarat, într-un interviu pentru RFI, că preşedintele Klaus Iohannis ar încălca Constituţia, dacă l-ar desemna premier tot pe Florin Cîţu, şi că „e o inepţie politică” să fie propus Cîţu, în condiţiile în care astfel nu există nicio şansă de a forma o majoritate parlamentară. PNL a anunțat că a decis în unanimitate, în ședința Biroului Executiv Național de joi, ca nominalizarea PNL pentru funcția de prim-ministru, la consultările de luni, de la Palatul Cotroceni, să fie Florin Cîțu, prim-ministrul interimar și președintele PNL.

Ludovic Orban spune că decizia conducerii PNL de a-l propune tot pe Florin Cîțu pentru funcția de premier la consultările de la Cotroceni este o inepție: „O aberație, o propunere în primul rând neconstituțională. După demiterea mea prin moțiunea de cenzură din februarie, în momentul în care președintele Iohannis m-a desemnat tot pe mine, PSD a atacat la CCR și CCR a luat decizia conform căreia premierul care a fost demis la moțiunea de cenzură nu mai poate fi propus premier. De asemenea, e o inepție politică să vii să-l propui pe Florin Cîțu, în condițiile în care practic cu această propunere de premier, nu există nici o șansă de a forma o majoritate parlamentară. Le readuc aminte colegilor mei, care s-au întrunit noaptea, ca hoții, într-o ședință convocată pe picior, că, pentru a putea învesti un Guvern, este necesară o majoritate de 234 de voturi. La ora actuală, PNL împreună cu UDMR nu dețin decât 163 de parlamentari”.

Această decizie reprezintă o dovadă elocventă a ruperii de realitate atât a lui Florin Cîțu, cât și a apropiaților lui Florin Cîțu și arată că pentru acești colegi ai mei, România nu contează, ci contează interesele lor de grup”.

Ludovic Orban:

Fostul președinte al PNL l-a acuzat pe preşedintele Klaus Iohannis că a încălcat și există riscul să încalce din nou Constituţia.

„Dacă-l va desemna pe Cîțu, Iohannis va încălca Constituția, pentru că nu respectă o decizie a CCR”

„Iohannis şi-a încălcat statutul constituţional, s-a coborât la a interveni în competiţia internă a unui partid politic şi toată acţiunea lui Iohannis în ultimele trei luni nu a făcut altceva decât să distrugă PNL, să distrugă coeziunea, să afecteze pe termen lung interesele fundamentale ale României. Acesta este adevărul, un adevăr care este văzut de un număr din ce în ce mai mare de români”, a declarat Ludovic Orban.

Practic, Iohannis pare că nu mai are nicio legătură cu realitatea şi toate acţiunile lui Iohannis sunt cu efecte negative pentru România

Ludovic Orban:

„Dacă-l va desemna pe Florin Cîțu, va încălca Constituția, pentru că nu respectă o decizie a CCR. De altfel, nici nu pot să-mi imaginez că poate să ajungă chiar în situația de a încălca atât de flagrant și de evident o decizie a CCR”, a completat Orban.

Întrebat dacă, în această situație, președintele ar trebui suspendat, Orban a afirmat: „Procedura de suspendare e complicată, iar procedura este urmată de referendumul de demitere, în termen de maximum 30 de zile. O discuție pe această temă poate avea loc, după ce se vor derula toate evenimentele legate de învestirea Guvernului, dar repet, pentru mine, fundamental e interesul României. ca această criză politică să înceteze cât mai repede”.

Libertatea