Lumina Sfântă adusă de la Ierusalin ajunge sâmbătă seara în România

Lumina Sfântă adusă de la Ierusalin ajunge sâmbătă seara în România

Părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, va aduce sâmbătă seara, de la Ierusalim, Sfânta Lumină, care va fi oferită delegaţilor eparhiilor prezenţi la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”, informează Agerpres.

Potrivit biroului de presă al Patriarhiei Române, centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii.

Procesiunea primirii Sfintei Lumini de către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, va avea loc pe Colina Bucuriei, sâmbătă seara, între orele 19.30 – 20.30.

Tradiţia aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim a fost inaugurată de Patriarhul Daniel în anul 2009.

Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşte la Ierusalim când, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12.30 şi 14.30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care, în primele minute, nu frige.

Lumina Sântă este adusă credincioşilor de Patriarhul Ierusalimului.

Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Cei care fac această verificare – pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare – sunt poliţişti civili, care nu sunt creştini.

De obicei, aceştia sunt trei: un arab, un turc şi un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc.

De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, uşa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.

FOTO: Hepta

Libertatea