Lupta pe vaccinare între românii „frumoși și liberi” și românii „needucați și știrbi”. Unde se termină dreptatea și unde începe prostia

Lupta pe vaccinare între românii „frumoși și liberi” și românii „needucați și știrbi”. Unde se termină dreptatea și unde începe prostia

De prostie suferă elitele, nu needucații. Cam așa ar arăta replica pentru o afirmație precum cea a premierului Cîțu, cel care vedea o legătură între rezultatele la testele PISA și rata mică de vaccinare.

Florin Cîțu a declarat că există „o corelație care nu ne face cinste între scorul PISA și rata de vaccinare”. E vorba despre celebrul analfabetism funcțional: adică poți citi un text, dar nu înțelegi mai nimic din el. Cîțu aberează, dacă citim faptele corect, chiar și cifrele: până la urmă, tu ai 65% nevaccinați și doar o treime analfabeți funcțional.

Însă Cîțu are dreptate ideologic. Și el aparține unei caste de români care se cred buricul pământului, educații galactici care sunt trași în jos de analfabeți. Eu aș propune un alt termen care să definească aceste elite intelectuale, politice sau economice ale României: alfabetismul nefuncțional.  Adică, ’geaba știi carte, dacă nu înțelegi absolut nimic, dacă contorsionezi realitatea numai ca să îți fie ție bine. 

În marea dezbatere a vaccinului, observăm că ambele tabere sunt pline de prostie agresivă. Tabăra conspiraționiștilor profită de rețele de socializare ca să-și facă bani și notorietate din spaime și frici populare. Însă și tabăra provacciniștilor elitiști geme de prostie. Să luăm niște argumente pe rând. 

Cel mai amuzant prost exemplu e cum explică provacciniștii că ei nu trebuie „să sufere” din cauza nevaccinaților. Cum să nu se ducă ei în Centrul Vechi în București, cum să nu meargă în vacanțe, cum să nu meargă săptămânal la restaurant? Nevaccinații ne fac să suferim, trebuie să le interzicem accesul în restaurant!, ne urlă elita progresului și civilizației. Păi, dragilor, 70% dintre români oricum nu merg la restaurant, oricum n-au vacanțe, oricum râd de se tăvălesc când le spuneți că le veți cere certificat verde la intrarea la Untold. 

Este o orbire arogantă de clasă. Ca să promovezi vaccinarea, în primul rând nu trebuie să fii agresiv, trebuie să te pui în pielea unor oameni aflați în situații cu totul diferite. Ăsta e și un semn de inteligență, apropo. Or, autoproclamații inteligenți și educați ai țării suferă grav la capitolul empatie, pentru ei totul e o chestiune de statut. Vaccinul e încă un accesoriu, pe lângă o casă și o mașină cu preț peste medie. 

Alfabetizarea nefuncțională e o boală ideologică. Acum 10 ani, intelectuali prăfuiți și politicieni cică progresiști urlau la „știrbii” României că votează „greșit”. Așa arată deștepții proști de bubuie. Le e imposibil să înțeleagă interesul diferit pe care îl are un antreprenor din centrul Sibiului și un paznic de la un fost CAP dezafectat. Sunt uscați pe dinăuntru. 

Analfabeții funcțional nu înțeleg textul. Deștepții României, alfabeții nefuncțional, nu înțeleg contextul. 

Conspirațiile prind într-o lume în care oamenii nu mai înțeleg rolul statului. Ce ai înțelege tu dacă statul, de exemplu, te-ar arunca în brațele samsarilor de energie, fără nicio pregătire, fără apărare, iar apoi același stat ar veni să-ți spună: și mai am un sfat, vaccinează-te! Statului român nu-i pasă dacă te-a păcălit patronul: te pune pe tine să verifici dacă ți-a plătit ăla dările, dacă ți-a dat contribuția la pensie. Statul te pune să cauți joburi la mii de kilometri de casă. Statul român minimal e „cel mai minimal” din UE. Mai e bun să achiziționeze arme, să plătească polițiști și sereiști și să-i ajute pe cei care au deja bani. 

Acel tabel în care apare rata de vaccinare e și un tabel care reproduce fidel importanța statului în viața cetățenilor în UE. Statul însemnând inclusiv aparat bugetar funcțional. Or, da, deși de la Bruxelles vin predici cu „fiți cât mai liberali și privatizați”, nucleul Europei, Franța și Germania, sunt niște uriașe aparate administrative, care mai reglează cât de cât violența contractului capitalist.

Încă o dată, elitele României sunt proaste de bubuie: de 20 de ani iau măsuri numai în contratimp. Când vesticii își întăresc statul, noi tot privatizăm și subcontractăm. Când ăia urlă că trebuie salariu minim mare, ai noștri urlă că avem prea mulți „asistați”. 

Deci da, ce trăim azi, inclusiv cu procentul dramatic de nevaccinați, ne arată și o elită deosebit de needucată. Unde în UE mai ai atâta procent de personal medical care nu crede în vaccin? Nu doar asistente și infirmieri, ci și medici! Mulți medici de familie care încet-încet se vor transforma într-o pătură de șamani plini de bani, care vând homeopatie contra comision. Pătura needucată e victima unei pături educate. Sunt zeci de studii care arată că tot felul de conspirații vin din zona educată. Am probleme inclusiv cu critici de stânga europeni sau americani pe care îi respectăm și care amestecă fatal critica justificată a cinismului de business al unor corporații cu îndemnul la nevaccinare.

Ce nu înțeleg acești inteligenți e că nici măcar nu sunt atât de influenți. Sunt convins că mare parte dintre nevaccinați nu au decât o reacție profund justificată uman.

M-am întâlnit direct cu această întrebare: „tu crezi că e doar COVID pe lume? Crezi că n-avem în fiecare zi probleme mai mari decât COVID?”. Și asta ne arată acel top al vaccinării europene! E un top al oamenilor care aveau și au probleme zilnice mult mai mari decât gripa ucigașă: locuirea, hrana, jobul etc.

Cea mai puternică instanță în România a fost „patronul”. Când a zis angajatorul scurt (și abuziv) „te dau afară dacă nu te vaccinezi!”, treaba s-a rezolvat rapid. E foarte trist că ce mai funcționează e doar un contract primitiv: patronul care te amenință. Dar e și o descriere de mare acuratețe a României. Educație, nu!, cercetare, promovarea științei în varianta ei ne-business, nici măcar! Singurul lucru acceptat cuminte de cetățeni e frica de pierderea jobului, nu frica de un cataclism care ne afectează pe toți. 

Un pas înainte ar fi să ieșim din jocurile fricii și ale foamei. Discuțiile raționale sunt necesare, dar nu pot fi făcute fără efort bugetar serios și fără empatie, fără deșteptăciune socială. Nu te mai da deștept că te-ai vaccinat, nu te mai da deștept că nu te-ai vaccinat. E plină țara de deștepți făcuți grămadă.

Am avut eficiență în partea de confirmare a statutului, militarizare și impunere patronală. De aia s-au vaccinat militarii și securiștii primii, dup-aia middleclassul din marele urban, care alerga prin cătune din toată țara să facă injecția privilegiului. Și muncitorii din fabrici mari unde patronii au impus-o fără alte discuții. Ăștia sunt cei 5 milioane. Bugetarii încă au ceva drepturi și le folosesc fix aiurea: la nefăcut vaccin, de exemplu. 

Partea de convingere, partea de administrare democratică a vaccinului, una prin convingere și prin corecta acoperire a teritoriului, a fost praf. Totul s-a transformat în încă un episod ridicol de luptă fake între românii „frumoși și liberi” și românii needucați și știrbi, așa cum îi descria disprețuitor acum patru ani pe unii concetățeni Gabriel Liiceanu.

Foto: Hepta

Libertatea