Magdalena Andersson, care demisionase din funcția de premier al Suediei la opt ore după numire, nominalizată din nou

Magdalena Andersson, care demisionase din funcția de premier al Suediei la opt ore după numire, nominalizată din nou

Liderul social-democraţilor suedezi, Magdalena Andersson, a fost nominalizat joi din nou pentru funcția de prim-ministru, după ce cu o zi în urmă a demisionat la opt ore după ce a fost numit în funcție, relatează Agerpres. Andersson are astfel o nouă șansă de a fi prima femeie care conduce un guvern al Suediei.

Economistă în vârstă de 54 de ani, Magdalena Andersson a obținut miercuri votul Parlamentului, însă a fost nevoită să demisioneze după ce proiectul de buget al guvernului său a fost respins, iar Verzii au ieșit din coaliție. Astfel, deși a fost numită în funcție, social-democrata nu și-a putut prelua mandatul de prim-ministru.

„Regret profund evenimentele petrecute în parlament ieri, care par de neînţeles poporului suedez şi erodează încrederea în sistemul politic”, a spus președintele Parlamentului Suediei, Andreas Norlén, într-o conferință de presă.

Acesta a precizat că liderii formațiunilor politice s-au pronunțat tot pentru nominalizarea Magdalenei Andersson pentru funcția de premier.

Astfel, Andersson va încerca să alcătuiască un cabinet minoritar format din social-democrați. Partidul său are 100 de parlamentari din cei 349 din legislativul Suediei.

Votul de învestitură este programat luni, 29 noiembrie.

Foto: EPA

Libertatea