Maia Sandu, replică dură pentru Lavrov după acuzațiile legate de situația din Transnistria: o „provocare ordinară”

Maia Sandu, replică dură pentru Lavrov după acuzațiile legate de situația din Transnistria: o „provocare ordinară”

Maia Sandu consideră că declaraţiile ministrului rus de externe Serghei Lavrov, potrivit căruia vorbitorii de limbă rusă din Republica Moldova ar fi supuşi unor abuzuri, reprezintă o „provocare ordinară”, menită să destabilizeze situaţia din țară, relatează presa de peste Prut, potrivit Agerpres.

Președinta Republicii Moldova spune că Rusia a făcut declaraţii provocatoare la adresa Chișinăului încă de la începutul războiului din Ucraina și că cetăţenii nu trebuie „să se lase manipulaţi”.

„Chiar de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, auzim foarte multe declaraţii provocatoare şi este important să rămânem solidari şi uniţi, să nu ne lăsăm manipulaţi de aceste declaraţii provocatoare”, a îndemnat Maia Sandu, într-o declaraţie făcută la un post de televiziune local joi seară.

Rusia este cea care trebuie să dea răspunsuri atunci când vine vorba de agresiune şi nu Republica Moldova. Noi suntem o ţară paşnică, am demonstrat asta în 31 de ani de independenţă.

Maia Sandu:

Șefa statului moldovean a subliniat că declaraţiile lui Lavrov privind destabilizarea situaţiei din stânga Nistrului nu au nicio legătură cu realitatea.

„Noi de fiecare dată am spus şi continuăm să spunem că vom opta şi vom accepta doar rezolvarea paşnică a conflictului transnistrean şi, respectiv, repet, toate aceste declaraţii manipulează şi, probabil, vor să destabilizeze situaţia în Republica Moldova”, a mai spus Maia Sandu.

„Repet, rezolvarea conflictului transnistrean poate fi făcută doar pe cale paşnică şi diplomatică şi domnul Lavrov ştie, pentru că am discutat în formatul «5+2». Acum, acest format nu este funcţional din cauza agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei, dar facem eforturi în continuare şi ne-a reuşit până acum să păstrăm liniştea şi pacea atât pe malul drept, cât şi pe cel stâng”, a adăugat aceasta.

Reacția Maiei Sandu vine după ce Lavrov a declarat miercuri că Moscova va face totul pentru a proteja interesele populaţiei rusofone din Republica Moldova şi că autorităţile de la Chişinău evită un dialog direct cu Tiraspolul pentru că şi-ar dori soluţionarea conflictului pe altă cale decât cea diplomatică.

Joi, șeful diplomației ruse a avertizat că o situaţie de ameninţare la adresa securităţii trupelor ruse în Transnistria (regiune separatistă din estul republicii) riscă să declanşeze o confruntare militară cu Moscova.

Foto: EPA

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

Libertatea