Marea Britanie impune carantină pentru toți cei care sosesc din Franța, chiar dacă sunt vaccinați

Marea Britanie impune carantină pentru toți cei care sosesc din Franța, chiar dacă sunt vaccinați

Orice persoană care a trecut prin Franța cu zece zile înainte de intrarea în Marea Britanie va fi obligată să facă 10 zile de izolare la domiciliu, chiar și dacă a primit schema completă de vaccinare, au decis sâmbătă autoritățile britanice, potrivit BBC.

Din 19 iulie trebuie să intre în vigoare prevederea că persoanele care au primit ambele doze de vaccin împotriva Covid nu vor mai sta în izolare la revenirea din state cu risc epidemiologic, dar autoritățile au decis că Franța reprezintă o excepție din cauza numărului în continuare ridicat de cazuri cu varianta Beta, apărută prima dată în Africa de Sud.

Varianta Beta reprezintă aproximativ 10% din noile infecții din Franța, inclusiv teritoriile Reunion și Mayotte din Oceanul Indian, unde varianta este aproape universală. Această variantă provoacă îngrijorare întrucât scade eficiența vaccinurilor.

Varianta Delta, cu o rată de transmisibilitate mai mare, a devenit acum dominantă în Marea Britanie.

„Am fost întotdeauna clari că nu vom ezita să luăm măsuri rapide la granițele noastre pentru a opri răspândirea Covid-19 și a proteja câștigurile obținute prin succesul programului nostru de vaccinare”, a precizat secretarul pentru Sănătate, Sajid Javid.

„Odată cu ridicarea restricțiilor de luni în toată țara, vom face tot ce putem pentru a ne asigura de desfășurarea cât mai sigură posibilă a călătoriilor internaționale și pentru a ne proteja granițele de amenințarea noilor variante”, a precizat oficialul.

Anunțul guvernului obligă pe oricine care a trecut prin Franța în ultimele 10 zile înainte de intrarea în țară să facă o carantină la sosirea în Anglia într-un loc la alegerea lui. Aceste persoane vor trebui să efectueze un test pentru Covid în a doua și a opta zi a carantinei.

Agențiile de turism au criticat măsură și a acuzat guvernul că produce confuzie prin deciziile luate pripit.

Între timp, Franța și-a înăsprit regulile pentru călătorii din Marea Britanie care nu sunt complet vaccinați. De duminică, testul negativ pentru Covid trebuie făcut cu 24 de ore înainte de intrarea în Franța, față de 48 de ore până acum.

Dar persoanele care au făcut schema completă de vaccinare cu Pfizer / BioNTech, Moderna, AstraZeneca sau Johnson & Johnson vor fi scutite de furnizarea unui test negativ.

Libertatea