Marea Britanie va oferi Ucrainei un sprijin militar suplimentar de 1,3 miliarde de lire sterline

Marea Britanie va oferi Ucrainei un sprijin militar suplimentar de 1,3 miliarde de lire sterline

Marea Britanie va oferi sprijin şi ajutor militar în valoare de 1,3 miliarde de lire sterline Ucrainei. Acest angajament suplimentar a fost anunțat înaintea reuniunii video de duminică a liderilor G7 cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite Reuters.

Până acum, guvernul britanic a trimis în Ucraina rachete antitanc, sisteme de apărare aeriană, precum şi alte arme.

Noul angajament aproape dublează angajamentele anterioare ale Regatului Unit privind cheltuielile destinate Ucrainei. Executivul britanic a spus că este cea mai mare rată a cheltuielilor pentru un conflict de la războaiele din Irak şi Afganistan, fără a furniza alte detalii.

„Atacul brutal al lui Putin nu doar cauzează devastări de nedescris în Ucraina, ci ameninţă de asemenea pacea şi securitatea în întreaga Europă”, a spus premierul Boris Johnson într-un comunicat.

Săptămâna trecută, Johnson a devenit primul lider occidental care s-a adresat parlamentului Ucrainei de la începutul invaziei ruse.

Marea Britanie a declarat că aceste cheltuieli suplimentare pentru Ucraina vor proveni dintr-o rezervă utilizată de guvern pentru situaţii de urgenţă.

Guvernul a mai spus că premierul Johnson va găzdui o întâlnire a companiilor de apărare de top la sfârşitul acestei luni, pentru a discuta despre creşterea producţiei ca răspuns la creşterea cererii create de războiul din Ucraina.

Deşi Marea Britanie a oferit un ajutor militar semnificativ, până acum a acceptat relativ puţini refugiaţi ucraineni din cele peste cinci milioane care au fugit din calea războiului. Guvernul britanic a declarat sâmbătă că până acum a eliberat peste 86.000 de vize pentru ucraineni, dintre care aproximativ 27.000 au ajuns în Marea Britanie.

Foto: EPA

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Libertatea