Marea Britanie va semna cu Suedia și Finlanda un acord de apărare reciprocă în caz de agresiune

Marea Britanie va semna cu Suedia și Finlanda un acord de apărare reciprocă în caz de agresiune

Premierul britanic Boris Johnson a declarat miercuri că a convenit noi acorduri cu Suedia și Finlanda pentru a consolida securitatea europeană, angajându-se să sprijine forțele armate ale ambelor țări în cazul în care acestea vor fi atacate, notează Reuters.

Johnson urmează să semneze acordurile descrise de Marea Britanie drept „o schimbare de ritm în cooperarea din domeniul apărării și securității”, în timpul vizitelor de miercuri în Suedia și Finlanda.

„Ceea ce spunem, de fapt, este că, în cazul unui dezastru sau al unui atac asupra Suediei, Regatul Unit va veni în ajutorul Suediei cu orice va solicita Suedia”, a spus Johnson după o întâlnire cu prim-ministrul suedez Magdalena Andersson.

Invazia rușilor în Ucraina a forțat Suedia și Finlanda să regândească modul în care își protejează securitatea.

Ambele țări ar urma să adere la NATO, însă sunt îngrijorate că vor fi vulnerabile atacurilor în perioada de procesare a cererilor lor, procedură care ar putea dura până la un an.

„În vremuri de criză, cooperarea devine și mai importantă. Dacă oricare dintre țări ar suferi un dezastru sau un atac, Regatul Unit și Suedia se vor ajuta reciproc într-o varietate de moduri. Sprijinul va fi acordat la cerere de țara afectată și poate include resurse militare”, a declarat Andersson reporterilor la un briefing cu Johnson.

Suedia și Finlanda au primit, de asemenea, asigurări de sprijin din partea Statelor Unite și a Germaniei.

Declarația Regatului Unit precizează că noile aranjamente vor intensifica schimbul de informații și vor accelera pregătirea, exercițiile și desfășurările militare comune.

Suedia și Finlanda au deja legături strânse cu Marea Britanie și fac parte din Joint Expeditionary Force, un grup militar multinațional axat pe securitate în regiunile Nordului Înalt, Atlanticului de Nord și Mării Baltice.

Libertatea