Masca de protecție, obligatorie pe stradă în localitățile cu incidența peste 6

Masca de protecție, obligatorie pe stradă în localitățile cu incidența peste 6

Oficialii au anunțat care sunt excepțiile de la această regulă: masca nu este obligatorie în cazul celor care fac sport – fie singuri, fie alături de membri ai familiei. Pot fi și alte excepții, dar decizia va fi luată la propunerea Direcțiilor de sănătate județene.

Ordinul comun care instituie obligativitatea purtării măștii a fost semnat astăzi de ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, și de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, și urmează să fie publicat astăzi în Monitorul Oficial.

Astfel, purtarea măștii de protecție devine obligatorie în toate spațiile publice deschise în localitățile unde rata de infectare depășește 6 la mia de locuitori, anunță Ministerul Sănătății, într-un comunicat.

Potrivit comunicatului, sunt și câteva excepții. „Vor fi exceptate de la obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise persoanele care desfășoară activități, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc”.

Altfel spus, potrivit oficialilor din minister, o persoană care circulă singură sau cu persoane cu care locuiește, într-un spațiu care nu e aglomerat, nu trebuie să poarte mască.

„Atunci când interacționează cu altcineva decât cu persoane cu care locuiește împreună, nu se mai consideră activitate în mod individual și trebuie să poarte mască”, precizează oficiali din cadrul Ministerului Sănătății.

Nu este singura excepție, ci se pot stabili și altele, „la propunerea direcţiilor de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, prin hotărâri ale comitetelor judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă”.

Masca de protecție este deja obligatorie în spații aglomerate indiferent de rata incidenței în localitate, de exemplu târguri, balciuri, talciocuri, piețe, stații pentru transport în comun, amintesc autoritățile.

În prezent, cinci județe printre care și Capitala au trecut de rata de infectare de peste 6 la mie, ceea ce înseamnă că masca este obligatorie pe stradă.

Libertatea