Medic botoşănean reclamat că a prescris un antibiotic de care un pacient COVID nu avea nevoie

Medic botoşănean reclamat că a prescris un antibiotic de care un pacient COVID nu avea nevoie

Un control efectuat de către inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani la cea mai mare unitate sanitară din judeţ, Spitalul „Mavromati”, a arătat că se întâmplă uneori ca pacienţii internaţi să primească prea multe antibiotice în tratament, care uneori sunt și puternice și de care nu este nevoie, a informat Monitorul de Botoșani.

Controlul DSP a venit în urma unei reclamaţii din partea fiicei unei paciente internate în Spitalul Judeţean „Mavromati”. Femeia a scris Ministerului Sănătăţii și a reclamat faptul că mama ei a fost internată în spital din cauza COVID-19, dar a primit în tratament un antibiotic puternic, deşi din analize nu reieşea că ar fi avut nevoie.

După perioada de tratament împotriva COVID-19, femeia a început să se simtă mai rău, dar din alte motive. În timpul internării a contactat bacteria Clostridium dificile, iar familia a reclamat tocmai acest fapt, ca pe o infecţie nosocomială. „Este inacceptabilă înrăutăţirea stării pacientei din alte cauze decât cea pentru care a fost internată”, se arată în sesizarea trimisă către Ministerul Sănătăţii.

O adresă venită de la Bucureşti a cerut lămuriri, iar o echipă de control din partea DSP a verificat acest aspect.

Inspectorii sanitari au stabilit în urma analizelor şi fişelor de observaţie că tocmai faptul că pacienta a primit un antibiotic puternic a favorizat apariţia bacteriei respective.

Ulterior i s-au mai administrat alte două antibiotice, de clasă inferioară, fără rezultat. Din acest motiv, a fost nevoie ca medicii să treacă la antibiotice şi mai puternice, pentru a scăpa de bacterie, fiind administrat un antibiotic de ultimă generaţie, pus în categoria antibioticelor de salvare. 

„Este o practică destul de uzată în spital. Mulţi medici prescriu un antibiotic tocmai ca măsură de siguranţă, ca bolnavul să nu ia vreo infecţie în timpul internării. Dar, pe viitor, pacientul poate dezvolta o infecţie rezistentă la cele mai puternice antibiotice”, a explicat un alt medic din cadrul SJU, potrivit Monitorul de Botoșani.

Reprezentanţii DSP au întocmit un raport pe care l-au înaintat şi către Ministerul Sănătăţii. „Acest control a fost unul punctual, în baza unei reclamaţii venite de la rudele unui pacient. A fost sancţionat medicul curant şi s-au trasat o serie de recomandări către unitatea sanitară”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei. Directorul general al DSP Botoşani.

„În urma controlului de la DSP s-au revizuit protocoalele privind politica de administrare a antibioticelor, s-a actualizat lista antibioticelor esențiale și de rezervă. Nu pornesc de la premisa că medicul este rău intenționat, ci doar că administrarea antibioticelor trebuie documentată în foaie de observație clinică generală în concordanţă cu starea clinică, paraclinică și particularitățile fiecărui pacient, pentru a evita apariția de noi mecanisme de rezistenţă microbiană, inclusiv al mutirezistenţei”, a declarat Doina Cabă, managerul Spitalului Mavromati.

În 2016, ministerul Sănătăţii a lansat o campanie la nivel naţional, legată de utilizarea exagerată a antibioticelor, denumită „Nu antibiotice la întâmplare”.

Foto: Botoșăneanul.ro

Libertatea