Medicul Mihai Craiu: „Copiii sănătoși trebuie să meargă neapărat la școală, iar autoritățile să ia măsuri nepopulare, dar justificate”

Medicul Mihai Craiu: „Copiii sănătoși trebuie să meargă neapărat la școală, iar autoritățile să ia măsuri nepopulare, dar justificate”

„Nu închiderea școlilor oprește transmiterea COVID-19 în comunitate, ci vaccinarea adulților și respectarea regulilor stricte”, a declarat medicul pediatru Mihai Craiu pentru ziarul Libertatea, în contextul în care autoritățile au decis menținerea școlilor deschise, iar rata de infectare continuă să crească, în București atingând un nivel record al pandemiei.

O școală sau o grădiniță se închide și trece la învățământ online când jumătate dintre clase sau grupe au activitatea suspendată din cauza unor cazuri confirmate de COVID-19, se arată în noul ordin comun al Ministerului Educației – Ministerului Sănătății privind regulile de funcționare a școlilor. Acesta se va aplica de azi, 4 octombrie.

Noul ordin vine ca urmare a deciziei de a decupla scenariile de funcționare a școlilor de rata de infectare dintr-o localitate luată miercuri, după ce incidența a depășit pragul de 6 la mia de locuitori inclusiv în Capitală.

În acest context, medicul pediatru Mihai Craiu a explicat pentru ziarul Libertatea că „școlile unde nu există focare ar trebui sa rămână deschise, însă în toate ar trebui implementat un program de testare gratuit”.

„Cine îl refuză ar trebui să își asume costuri de testare în cazul îmbolnăvirii copiilor eligibili pentru vaccinare, dar la care părinții au refuzat și vaccinul, și testarea. E greu de spus ce ar fi de făcut în cazul acestui scenariu foarte fluid și care se agravează rapid”, a declarat Mihai Craiu pentru ziarul Libertatea.

Precizările vin în contextul în care, marți, Sorin Cîmpeanu, ministrul educației, anunța că un sondaj realizat într-o şcoală din Bucureşti a arătat că 99% dintre părinţii elevilor de acolo nu au fost de acord ca aceștia să fie testaţi în şcoală pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2, nici chiar cu teste realizate pe probe din salivă.

„În opinia mea nu închiderea școlilor oprește transmiterea COVID-19 în comunitate, ci vaccinarea adulților și respectarea regulilor stricte. Copiii aparent sănătoși, fără comorbidități trebuie să meargă neapărat la școală, iar autoritățile trebuie să ia măsuri nepopulare, dar justificate epidemiologic și legal împotriva celor care nu vor să respecte regulile. Acum, până nu e prea târziu. Din păcate, nu vor face nimic”, a mai declarat Mihai Craiu pentru ziarul Libertatea.

Potrivit datelor anunțate, miercuri, 29 septembrie, de Ministerul Educației, 8.470 de preșcolari și elevi au fost confirmați cu COVID-19 de la începutul anului școlar până acum.

Libertatea