Medicului Dorel Săndesc: „În ATI e iadul. Oamenii mărturisesc înainte de a-și da duhul că și-ar fi dorit să fie vaccinați”

Medicului Dorel Săndesc: „În ATI e iadul. Oamenii mărturisesc înainte de a-și da duhul că și-ar fi dorit să fie vaccinați”

Medicul Dorel Săndesc, vicepreşedintele Societăţii Române de Terapie Intensivă, atrage atenţia că acest val patru al pandemiei nu se va termina imediat şi vor urma perioade critice, transmite Digi24. România mai are doar 3 paturi ATI libere în toată ţara pentru pacienţii COVID, după ce numărul pacienţilor COVID internaţi la Terapie Intensivă a ajuns la 1.468.

„E iadul în ATI. Secțiile ATI sunt pline ochi, și secțiile UPU sunt pline cu pacienți în stare critică, unii intubați care așteaptă un loc. Suntem o Arcă a lui Noe arhiplină de care se agață cu disperare atâția oameni. Mă tem că acest val nu se va termină imediat, mă tem că vor veni perioade foarte critice”, a declarat, pentru sursa citată, Dorel Săndesc.

Medicul expune și greutățile medicilor frustrați că nu pot salva mai multe vieți.

„E foarte greu pentru noi să trăim sub acest stres că nu mai poți îngriji oamenii. Ne-am extins pe unde am putut, am încercat să găsim soluții, vedem că parcă au fost în van toate eforturile și că suntem mai rău decât oricând. Epidemiologii spun că e doar începutul, ei arată aceste previziuni sumbre, e foarte dureros”, adaugă Dorel Săndesc.

Declaraţia vicepreşedintelui Societăţii Române de Terapie Intensivă vine la o zi după ce Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București a publicat duminică, 3 octombrie, imagini dramatice din spital, unde și pe holuri sunt paturi cu bolnavi de COVID.

Am văzut oameni în forme grave cerând cu disperare să fie vaccinați ca să fie salvați, dar nu se mai putea. Sunt prea multe cazuri din acestea cu care ne confruntăm zilnic, de disperări mult prea tardive, când oamenii regretă, mărturisind înainte de a-și da duhul că și-ar fi dorit să fie vaccinați.

Dorel Săndesc:

Dorel Sănedesc mai atrage atenția că, spre deosebire de valurile trecute, sunt mulți pacienți tineri la Terapie Intensivă, iar majoritatea sunt persoane nevaccinate.

„Așa e natura umană, auzim de tot felul de tragedii și vorbim despre ele, dar cu sentimentul că nouă nu ni se poate întâmpla. Oricui i se poate întâmpla, indiferent de vârstă, de stare de sănătate, de rang. Acum vedem oameni tineri care fac forme foarte grave și mor pentru că sunt nevaccinați, covârșitoarea majoritate a celor care blochează ATI și alte secții sunt nevaccinați”, spune Dorel Săndesc.

Potrivit acestuia, studii din Marea Britanie arată că e de peste 40 de ori mai mare riscul să mori dacă nu ești vaccinat.

„Israelul e caz-şcoală”

Dorel Săndesc a explicat şi care este situaţia din Israel, dat ca exemplu de mulţi dintre cei care se opun imunizării anti-COVID.

„Mulți antivacciniști cu care vorbesc dau exemplul Israelului, dar ei au tras o concluzie greșită. Israel e caz-școală. A fost pe primul loc la startul vaccinării, acolo au estimat că într-o lună-jumate ajung la peste 80% nivel de vaccinare și au grăbit măsurile de relaxare. Dar s-a întâmplat ceva neanticipat – vaccinarea s-a plafonat și ei sunt acum pe locul 33”, spune Dorel Săndesc.

Vicepreşedintele Societăţii Române de Terapie Intensivă adaugă: „Israel nu mai e de mult pe primul loc, ei nu au reușit să depășească 60%, pentru că acolo sunt mulți fundamentaliști ai credinței care au refuzat să se vaccineze. Așa că Israel nu a atins pragul de eficiență spre 90%, plus măsurile de relaxare. De aici rezultă situații cu foarte multe cazuri pozitive și mulți ajung la spital”.

„Noi, în România, îndeplinim ambele condiții – avem procentaj mult mai mic de vaccinare – 30% și o lungă perioadă de relaxări, iar nota de plata e foarte grea și foarte dureroasă”, mai spune Dorel Săndesc.

Libertatea