Membru al unei gherile ucrainene: „În timpul bătăliei, civilii au căutat pe Google cum să folosească armele”

Membru al unei gherile ucrainene: „În timpul bătăliei, civilii au căutat pe Google cum să folosească armele”

Partizanii ucraineni luptă cot la cot cu armata încă din primele ore ale invaziei Rusiei. Ilia Bogdanov, fost comandant al Batalionului 7 Sector Dreapta, a dezvăluit, într-un interviu pentru publicația Fakty, rolul grupărilor care acționează pe lângă Direcția Principală de Informații Militare (GUR) în război. În cadrul lor activează și civili, care nu sunt obișnuiți cu manevrele de pe câmpul de luptă.

„Pe 24 februarie, după ce a fost declanșată invazia pe scară largă, am sunat un camarad alături de care luptasem în Donbas. Știam că e în legătură cu GUR. Primise deja o armă, iar în jurul lui s-a organizat un grup de voluntari. A primit sarcini de la GUR, iar noi le-am executat. În prima zi de război eram deja în drum spre Gostomel”, explică Ilia Bogdanov, care mărturisește că primul lucru pe care l-a făcut a fost să-și trimită soția la rude, într-o zonă relativ sigură.

„GUR are multe astfel de unități, în fapt grupuri armate ilegale”, completează Ilia.

Cu sprijinul unei coloane de parașutiști, gherila din care făcea partea Ilia a luptat contra trupelor ruse la Gostomel. Ulterior, au primit misiunea de a ecavua răniții, „în bătaia mitralierelor montate pe o turlă a unei biserici”.

„Am trecut peste podul de la Irpin cu câteva minute înainte de a fi aruncat în aer”

„Ne-am asumat un mare risc atunci, dar toți camarazii au fost salvați”, rememorează militarul, care crede că Dumnezeu îl iubește: „Am trecut peste podul de la Irpin cu câteva clipe înainte să fie aruncat în aer”.

Podul din Irpin a fost bombardat pe 5 martie. Foto: Profimedia.

Bogdanov spune că el și colegii lui au apărat Bucha în primele zile de război, cu misiunea de a încetini coloanele rusești.

În timpul luptelor pe străzile din oraș, luptătorii au folosit în premieră o dronă de atac.

„Unii dintre camarazi sunt civili, fără pregătire militară. În timpul luptei au căutat pe Google cum să folosească armele. Cu toate acestea, au fost eficienți. Au distrus două tancuri și au doborât o dronă rusească”, spune Bogdanov.

Soldatul povestește cum au salvat zeci de oameni din orașul asediat Bucha, acolo unde, după retragerea rusă, au fost găsite pe străzi sute de cadavre, victimele ale atrocităților.

„Eram blocați în Bucha, dar am reușit să ieșim, cu tot cu arme, deghizați în oameni fără adăpost. Aici un rol important l-au avut cercetașii. Au riscat incredibil. Localnicii au fost scoși prin canale de irigații, pe câmpuri”, susține el.

Internat în stare gravă, doar cu „pile” pentru că totul e „neoficial”

Printre dezavantajele acestor trupe de gherilă este fapul că totul este „absolut neoficial. Totul este bine cât timp cât ești sănătos… Acum sunt în spital, unde am fost admis datorită intervenției prietenilor”.

Ilia a fost rănit în timpul luptelor cu rușii.

Am fost rănit și trebuia să ajung la spital, pentru primul ajutor. Nu am putut fi internat acolo. Am pierdut mult sânge, aveam oase rupte, eram în stare semiconștientă. M-am gândit că poate era mai bine să mor în luptă, ar fi mai ușor pentru toată lumea.

Ilie Bogdanov, luptător de gherilă;

Ilia, care este etnic rus, spune că Moscova nu a calculat bine în acest război: „150.000 de soldați ruși pentru o țară de 40 de milioane nu sunt de ajuns. Plus că au venit pe un teritoriu necunoscut”.

„În multe momente, am văzut psihotiparul unui soldat rus: el știe că nu va trece de adversar și va muri fără sens, dar tot se duce! Până nu vor fi înfrânți militar, războiul nu se va termina”, completează.

„Democația e o iluzie în Rusia. Nu se va schimba nimic, indiferent cine va veni la putere”

„Rusia nu se va schimba, indiferent dacă va fi un alt lider. Aceasta este națiunea însăși care s-a dezvoltat de-a lungul secolelor. Iluzia este că, dacă va veni democrație, Rusia va fi liberă, ceva se va schimba acolo. Dar nu se va schimba nimic!”, crede Ilia Bogdanov.

Ilia Bogdanov.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

Foto: Fakty

Libertatea