Mihail Gorbaciov, condus astăzi pe ultimul drum, la Moscova. Cum se vor desfășura funeraliile

Mihail Gorbaciov, condus astăzi pe ultimul drum, la Moscova. Cum se vor desfășura funeraliile

Rușii se pregătesc să-și ia rămas bun de la ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, astăzi, în cadrul unei ceremonii funerare, la care președintele rus Vladimir Putin nu va participa, scrie CNN.

Ceremonia publică în care rușii îi vor putea aduce un ultim omagiu lui Gorbaciov, care a murit săptămâna aceasta la vârsta de 91 de ani, urmează să aibă loc de la ora locală 10:00 (10:00 ora României) și va ține până la orele după-amiezii, în Sala Coloanelor din Moscova, un loc plin de istorie care a găzduit funeraliile foștilor lideri sovietici precum Iosif Stalin și Vladimir Lenin.

Gorbaciov va fi înmormântat lângă soția sa Raisa, mai târziu în cursul zilei, la cimitirul Novodevicii.

Zeci de politicieni de rang înalt, poeți, membri ai familiei regale și intelectuali au fost înmormântați în acest cimitir de când a fost înființat, în secolul al XVI-lea. Aici se odihnește și Boris Elțîn, primul președinte al Federației Rusiei și rivalul politic al lui Gorbaciov.

Kremlinul nu a mai anunțat o înmormântare de stat pentru Gorbaciov, purtătorul de cuvânt afirmând că va avea „elementele unei înmormântări de stat”, inclusiv o gardă de onoare și reprezentanții statului care vor asista.

Nu s-a oferit nicio explicație cu privire la modul în care evenimentul ar diferi de înmormântările de stat anterioare.

Ultimul lider rus care nu a avut parte de o înmormântare de stat a fost Nikita Hrușciov, care a fost demis pentru că a încercat să anuleze reformele staliniste. A murit după ce a trăit în izolare, în 1971, iar înmormântarea sa a avut loc aproape în secret.

Președintele rus Vladimir Putin va lipsi de la înmormântarea de sâmbătă din cauza programului său încărcat, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Liderul de la Kremlis i-a adus, totuși, un ultim omagiu lui Gorbaciov, joi. Acesta a depus un buchet de trandafiri lângă sicriul deschis al fostului lider sovietic, de la Spitalul Clinic Central, apoi s-a închinat.

Dacă la înmormântarea lui Boris Elțîn, în 2007, Kremlinul a invitat mai mulți lideri importanți de stat, printre care și președinții americani Bill Clinton și George Bush, în cazul lui Gorbaciov, acest lucru nu va fi posibil, din moment ce majoritatea liderilor occidentali au fost interziși în Rusia, în contextul războiului.

Gorbaciov, erou pentru Occident, dar detestat în țara sa

Mihail Gorbaciov, ultimul lider sovietic, a intrat în istorie ca fiind cel care a dus la înlăturarea Cortinei de Fier, care divizase Europa după Al Doilea Război Mondial, însă a ajuns să fie detestat în Rusia pentru că nu a putut să împiedice prăbușirea URSS.

Vladimir Putin a considerat prăbușirea Uniunii Sovietice drept „cea mai mare catastrofă geopolitică”.

Reformele inițiate de Mihail Gorbaciov au contribuit la slăbirea Uniunii Sovietice până la punctul în care aceasta s-a destrămat, iar mulți ruși nu l-au iertat nici acum pentru asta.

De altfel, într-o telegramă adresată familiei, Kremlinul a lăudat eforturile depuse de Mihail Gorbaciov. dar spune că acțiunile sale au fost controversate și că a greșit grav prin dorința de a apropia URSS de „Occidentul însetat de sânge”.

Libertatea