Miliardarul Jeff Bezos pleacă în spațiu. Cum va decurge zborul și unde poate fi urmărit live

Miliardarul Jeff Bezos pleacă în spațiu. Cum va decurge zborul și unde poate fi urmărit live

Fondatorul Amazon, miliadarul Jeff Bezos, decolează astăzi către spațiu în primul zbor cu oameni la bord al rachetei New Shepard, construită de compania sa, Blue Origin. Lansarea rachetei are loc la ora 16.00, însă evenimentul e transmis în direct începând cu 14.30, ora României, pe site-ul Blue Origin și pe canalul de YouTube al companiei.

Zborul celui mai bogat om din lume în spațiu poate fi urmărit aici:

Călătoria este programată să dureze circa 11 minute, vehiculul urmând să ajungă la o altitudine de circa 100 de kilometri.

Căderea capsulei Blue Origin va fi atenuată de trei parașute | FOTO: Profimedia

Capsula se va desprinde de rachetă și își va continua traiectoria, petrecând doar 3 minute în spațiu, conform Business Insider.

Apoi, vehiculul cu pasageri va reveni cu viteză spre Pământ, căderea fiind atenuată de trei parașute.

Pasagerii vor fi recuperați de la baza din Texas de o echipă care îi așteaptă.

Racheta propulsoare a capsulei va ateriza separat, urmând să fie folosit în altă misiune.

Cât de riscantă e misiunea?

Capsula companiei Blue Origin a fost testată până acum de 15 ori fără oameni la bord și nu a avut nici un accident, notează CNN.

Totuși, zborul nu este lipsit de riscuri, deși racheta va ajunge doar până la limita spațiului.

Temperaturile exterioare vor fi foarte mari, iar forțele care vor acționa asupra pasagerilor vor fi de 4,5G. La viteza de 3.700 de kilometri pe oră și la asemenea altitudine, orice eroare poate deveni fatală.

Interiorul capsulei Ne Origin | FOTO: Profimedia

Capsula va fi presurizată, așa încât pasagerii nu vor avea nevoie de costume speciale, iar în caz de depresurizare, vor avea acces la măști de oxigen. De asemenea, capsula are un sistem de catapultare, în caz că racheta New Shepard întâmpină probleme.

Există, de asemenea, sisteme de rezervă pentru aterizarea în siguranță a capsulei, în caz că parașutele nu se deschid.

Cine face parte din echipaj

Bezos, care a fondat compania de turism spațial Blue Origin în anul 2000, va lua parte la prima misiune cu oameni la bord alături de fratele său, Mark.

Oliver Daemen, 18 ani, și veterana Wally Funk, 82 ani, cel mai tânăr, respectiv cel mai vârstnic turist spațial, zboară alături de frații Jeff și Mark Bezos | FOTO: Hepta

Din echipaj mai face parte Oliver Daemen, de 18 ani, care va deveni astfel cea mai tânără persoană care zboară în spațiu. El a luat locul unui misterios personaj care a plătit la o licitație 28 de milioane de dolari pentru un bilet, dar s-a retras în ultimul moment și va lua parte la o viitoare misiune.

Tot la bordul New Shepard se va afla și cea mai vârstnică femeie care a zburat vreodată în spațiu. Este vorba despre Wally Funk, 82 de ani, care a fost, de-a lungul vieții, pilot. În anii ’60, Wally a participat la programul „Mercury 13” – un echipaj de femei care a trecut prin aceleași teste ca astronauții bărbați care au ajuns pe Lună, dar care nu au avut niciodată șansa de a zbura în spațiu.

Astăzi, când Jeff Bezos decolează către spațiu, se împlinesc <a rel=”noreferrer noopener” aria-label=”52 de ani (opens in a new tab)” href=”https://www.businessinsider.com/jeff-bezos-space-trip-apollo-11-moon-landing-anniversary-2021-6?fbclid=IwAR0bZAVhawF81LpZgl7RwJlFYYculbwxPJ7_EsNPYjyvL42oHNy8sexBZz0″ target=”_blank”>52 de ani</a> de la prima aselenizare a unui echipaj uman – misiunea Apollo 11.

Petiție să nu mai fie primit înapoi

Pe platforma change.org a fost inițiată o petiție online prin care semnatarii cer ca lui Jeff Bezos „să nu i se mai permită să se întoarcă din spațiu”.

„Miliardarii nu ar trebui să existe… nici pe Pământ, nici în spațiu. Însă dacă e să alegem cel mai mic rău, atunci, să rămână în spațiu”, notează inițiatorul campaniei.

Până în ziua zborului lui Bezos, cel mai bogat om din lume, la bordul Blue Origin, peste 163.000 de persoane au semnat petiția.

Duelul miliardarilor în cursa spațială

Richard Branson i-a luat fața lui Jeff Bezos, zburând primul până la limita atmosferei terestre cu Unity, nava construită de compania sa de turism spațial, Virgin Galactic.

Zborul lui Branson a avut loc pe 11 iunie.

Jeff Bezos (stânga) și Richard Branson (dreapta), duel în cursa spațială

Vehiculul lui Branson a avut șase persoane la bord și a zburat la o altitudine de circa 80 de kilometri deasupra Pământului cu o viteză de circa 3.700 de kilometri pe oră, de trei ori mai mare decât a sunetului.

La limita atmosferei terestre, pasagerii au experimentat un scurt moment de imponderabilitate, apoi au revenit la baza de lansare din Texas.

„Bun venit în zorii unei noi ere spațiale!”, a spus Branson la revenire, făcând trimitere la inaugurarea acestui gen de turism, accesibil deocamdată doar celor bogați.

Flaviu Răducanu, director pentru ştiinţe, tehnologie şi explorare la Agenţia Spaţială Română, spune însă că nici vorbă de o nouă eră spațială: „Zborul lui Branson nu e o revoluție pentru astronautică, e mai mult un parc de distracții”.

Libertatea