Ministerul Energiei a scos din PNRR proiectul de 600 de milioane de euro dintre Romgaz și GSP Power

Ministerul Energiei a scos din PNRR proiectul de 600 de milioane de euro dintre Romgaz și GSP Power

Virgil Popescu, ministrul energiei, a anunțat sâmbătă, într-un interviu pentru G4Media, că a scos din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) toate proiectele directe ale unor companii de stat și private.

Ministrul a explicat că decizia a fost luată după discuțiile cu reprezentanții Comisiei Europene, „pentru a nu mai exista întrebări de ce nu pot participa și alții la aceste proiecte”.

În total, în PNRR figurau proiecte de 29,2 miliarde de euro care aparțineau unor companii cu capital majoritar de stat (Electrica SA, Nuclearelectrica, Hidroelectrica) sau unor parteneriate între companii de stat (Romgaz) și compania privată GSP Power, deținută de Gabriel Comănescu. Acesta din urmă era în vigoare de 600 de milioane de euro.

În locul finanțării directe a acestor proiecte punctuale urmând să fie organizată o selecție competitivă de proiecte, a precizat Virgil Popescu.

Ministrul energiei a mai spus că în PNRR va exista o linie de finanțare pentru proiecte de producție a energiei electrice pe bază de gaze naturale și hidrogen, aceasta fiind convenită ca soluție de tranziție în urma discuțiilor cu Comisia Europeană.

De asemenea, oficialul a mai spus că vrea să simplifice procedurile de achiziții în domeniul energiei pentru a limita posibilitatea ca selecția de proiecte să fie întârziată 2-3 ani de contestații, ceea ce ar face imposibilă atragerea fondurilor din PNRR până la termenul-limită stabilit de Comisia Europeană – finalul anului 2026.

Libertatea