Ministerul Finanțelor: Romprest, tarife umflate și servicii care nu există în contract. A fost sesizat Parchetul

Ministerul Finanțelor: Romprest, tarife umflate și servicii care nu există în contract. A fost sesizat Parchetul

Un raport de control realizat de Ministerul Finanțelor în perioada noiembrie 2020 – aprilie 2021 arată că Romprest ar fi produs un prejudiciu de 243,8 milioane de lei din fonduri publice în urma emiterii unor facturi cu tarife supraevaluate, dar și pentru servicii care nu exista în contractul de salubrizare, potrivit unui document publicat de g4media.ro. Instituția condusă interimar de premierul Florin Cîțu a sesizat Parchetul.

Controlul realizat de Ministerul Finanțelor arată că atribuirea de către Primăria Sectorului 1, condusă la acel moment de Andrei Chiliman, a contractului de salubritate către compania Romprest a fost realizată „în mod defectuos, cu nerepectarea prevederilor legale”.

Contractul cu Romprest a fost atribuit printr-o procedură de licitație deschisă, dar pe care Sectorul 1 a pregătit-o și a derulat-o cu nerespectări flagrante ale prevederilor legale, în scopul explicit de a atribui contractul către Romprest, procedura de atribuire nefiind altceva decât o formalitate

Constatare a inspecției realizate de Ministerul Finanțelor:

Totodată, contractul „a fost încheiat și derulat în mod defectuos, cu nerespectarea prevederilor legale, inclusiv în ceea ce privește tarifele facturate de Romprest și achitate de Sectorul 1 din fonduri publice fără bază legală și/sau contractuală”, se mai arată în document.

Controlul arată că Primăria Sector 1 trebuie să recupereze un prejudiciu de 243,8 milioane lei. Captură: g4media.ro

Potrivit documentelor, Romprest și-a aprobat o cerere de majorare a tarifelor cu peste 50%, la doar patru ani de la semnarea contractului inițial, ceea ce a dus la un prejudiciu din bani publici de 167 de milioane de lei.

Un alt prejudiciu, de 76,6 milioane de lei, a fost produs de plata din fonduri publice a unor produse și servicii neînscrise în contract și ale căror tarife/prețuri nu au fost stabilite ca urmare a procedurii de atribuire a contractului, mai notează g4media.ro.

Echipa de control a Ministerului Finanțelor a dat termen 180 de zile Primăriei Sectorului 1 pentru recuperarea acestui prejudiciu.

Un deznodământ în conflictul dintre primarul Clotilde Armand și Romprest este așteptat vineri, 23 iulie, după ce Comitetul Local pentru Situații de Urgență din Sectorul 1 a votat propunerea primarului Clotilde Armand de a solicita din nou Prefectului Capitalei declararea stării de alertă pentru o perioadă de 30 de zile din cauza gunoaielor neridicate de Romprest.

Libertatea