Ministrul Educației vrea să testeze elevii de la toate clasele între 30 mai și 10 iunie: „Nu este o evaluare care se finalizează cu note”

Ministrul Educației vrea să testeze elevii de la toate clasele între 30 mai și 10 iunie: „Nu este o evaluare care se finalizează cu note”

Până la sfârșitul anului școlar, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu vrea ca elevii să treacă printr-o nouă evaluare, la toate clasele, mai puțin cei care au examene naționale. Scopul: să vadă care sunt pierderile de învățare după pandemie. A cerut ajutorul unei platforme digitale private pentru implementare.

„Aceste teste urmează să fie administrate digital, conform unei metodologii care va fi urmată după validarea acestui proiect de ordin de ministru care va introduce posibilitatea de testare standardizată. Nu este vorba de note, de lucruri obligatorii, este vorba de o testare profesionistă care să ofere informații relevante, utile, pentru compensarea pierderilor generate pe perioada de criză sanitară”, a spus Sorin Cîmpeanu, prezent la conferința organizată de platforma digitală Brio împreună cu un grup de asociații.

Raportul prezentat în cadrul evenimentului a arătat că 4 din 10 copiii nu înțeleg ceea ce citesc. Datele sunt o reconfirmare a rezultatelor la testările internaționale PISA.

30 de minute la clasele primare, o oră la gimnaziu și liceu

După prezentarea rezultatelor, ministrul Educației le-a propus organizatorilor un parteneriat prin care, până la finalul anului școlar, să testeze elevii de la toate clasele la română și matematică, la care se adaugă istoria în cazul liceenilor. Acesta a propus și un calendar al testării: 30 mai – 10 iunie.

„Pe parcursul a două săptămâni să poată fi susținute teste simple, întrebări simple, dar care conferă o imagine corectă cu privire la nivelul achizițiilor fiecărui elev, cu durata de jumătate de oră în învățământul primar și de 60 de minute pentru elevii din gimnazial și liceal, cu excepția claselor terminale care se pregătesc pentru examenele naționale”, a mai spus Cîmpeanu.

Nu este o evaluare obligatorie

Testările vor fi date pe tablete sau laptopuri și în prima fază va fi ales doar un anumit număr de școli din toată țara pentru pilotare.

Nu este o evaluare care se finalizează cu note sau clasificări ale elevilor. Este o evaluare care se finalizează cu un raport narativ, realizat profesionist pe fiecare competență corespunzătoare unui anumit item. Nu este o evaluare obligatorie, este un instrument de ajutor pentru a vedea exact unde se află fiecare elev.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației:

A specificat însă și că nu le va permite școlilor să aleagă clasele la care dau testele, pentru a nu risca să-i aleagă pe elevii cu rezultatele cele mai bune. Ordinul de ministru cu privire la aceste testări urmează să fie făcut public în următoarele zile, potrivit ministrului.

În prezent, există testări standardizate la clasele a doua, a patra și a șasea care sunt menite să vadă nivelul copiilor și să ofere profesorilor un instrument pentru a-i ajuta pe cei cu lacune să-și îmbunătățească rezultatele.

Libertatea