Ministrul german al sănătăţii, avertisment dur: Germanii vor fi „vaccinaţi, vindecaţi sau morţi” până la sfârşitul iernii

Ministrul german al sănătăţii, avertisment dur: Germanii vor fi „vaccinaţi, vindecaţi sau morţi” până la sfârşitul iernii

Locuitorii Germaniei vor „vaccinaţi, vindecaţi sau morţi” până la sfâşitul acestei ierni din cauza răspândirii variantei Delta, a avertizat luni ministrul german al sănătăţii, Jens Spahn, care a făcut din nou apel la vaccinare, relatează Afp, citată de Agerpres. Germania este lovită puternic de al patrulea val COVID și se confruntă cu cifre fără egal ale infectărilor.

„Probabil că până la sfârşitul iernii, cum se spune uneori cu cinism, fiecare sau aproape fiecare va fi vaccinat, vindecat sau mort” din cauza răspândirii variantei Delta „foarte, foarte contagioase” a coronavirusului, a spus Spahn, care i-a îndemnat încă dată pe germani se vaccineze „urgent”.

Germania, şi în special în regiunile sale din sud şi est, se confruntă cu o creștere alarmantă a numărului de infectări, pe care experţii şi responsabilii politici o atribuie mai ales unei rate de vaccinare. Germania a vaccinat doar 68% din populație complet, una dintre cele mai reduse din Europa de Vest.

„Avem în prezent un al patrulea val, avem o situaţie foarte, foarte dificilă în numeroase spitale din Germania”, a mai atras atenţia ministrul sănătăţii.

„Observăm că acest val se propagă încetul cu încetul către vest”, a adăugat Spahn, în timp ce secţiile de ATI ale spitalelor germane se apropie de saturaţie din cauza personalului insuficient.

Vineri, ministrul Spahn a avertizat că varianta instituirii carantinei în Germania nu este exclusă de autorități, iar un eventual lockdown i-ar putea include și pe cei care s-au vaccinat deja anti-COVID.

Între timp, cancelarul Angela Merkel şi succesorul ei social-democrat Olaf Scholz au decis joi să înăsprească restricţiile antiepidemice pentru persoanele nevaccinate, dar au exclus să impună vaccinarea obligatorie anti-COVID-19 pentru toată populația, așa cum a anunțat Austria că va face începând cu februarie 2022.

Germania, cu o populaţie de circa 83 de milioane de locuitori, a înregistrat în ultimele zile cifre fără precedent ale infectărilor de la începutul pandemiei. Săptămâna trecută, a depășit pragul zilnic de 65.000 de cazuri de COVID-19.

foto: Epa

Libertatea