Ministrul Mediului, despre fenomenul tăierilor ilegale de lemn: Problema apare când devine sport naţional, şi nu este

Ministrul Mediului, despre fenomenul tăierilor ilegale de lemn: Problema apare când devine sport naţional, şi nu este

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a afirmat marți, la emisiunea Talk News, de la Profit TV, că în anumite zone există o criminalitate organizată, cum este zona Maramureşului, unde defrişări masive nu mai sunt, dar comunităţile s-au obişnuit să taie fără acte, potrivit News.ro.

Ministrul Mediului a susținut că fenomenul tăierilor ilegale nu reprezintă o problemă, atât timp cât nu devine ”un sport naţional”

”Oficial, din controalele Gărzilor forestiere, Poliţiei şi Jandarmeriei, volumul masei lemnoase recoltate ilegal este de ordinul 100.000 de metri cubi, în primele 9 luni din 2021. Orice tăiere ilegală este mult mai mult decât este voie să se întâmple. În comparaţie cu suprafaţa totală forestieră a ţării, nu este mare, dar cu siguranţă există şi tăieri ilegale care nu sunt constatate. Nu sunt depistate şi se întâmplă”, a spus ministrul Mediului.

Tanczos Barna a prezentat cifrele, arătând că au fost peste 5.000 de controale din 1 ianuarie până în 30 septembrie, peste 2.000 de contravenţii, peste 3.000 de plângeri penale, din 2020.

El a mai spus că, odată cu modificarea Codului Silvic, foarte multe fapte care au fost trecute de la contravenţii la fapte penale.

”Avem confiscări, zeci de mii de metri cubi de lemn confiscaţi, persoane arestate, au fost făcute percheziiţii. În ciuda acestui lucru, în anumite zone există o criminalitate organizată, în zona Maramureşului, recent, unde defrişări masive nu mai sunt dar comunităţile s-au obişnuit să taie fără acte. Singurul element pozitiv în 2021, este că eu nu am văzut nicio poză cu defrişare, cu tăieri masive”, a mai afirmat Barna.

Cât despre fenomenului tăierilor ilegale, Tanczos Barna a susținut că ”problema apare când devine sport naţional, şi nu este”. 

La mijlocul lunii septembrie, activistul de mediu sucevean Tiberiu Boșutar şi doi jurnalişti au fost bătuți crunt în zona Vatra Dornei din județul Suceava, de un grup de 20 de persoane, în timp ce filmau un documentar internațional despre tăierile ilegale de pădure.

La aproximativ o săptămână, Garda Forestieră Suceava a confirmat că există nereguli în pădurea ocolului silvic unde au fost agresați cei doi jurnaliști și activistul de mediu și a anunțat că va face o sesizare penală. Asta după ce aceeași instituție spunea anterior că nu a găsit nereguli pe fondul forestier unde au fost agresați cei trei.

Libertatea