Ministrul sănătății a aprobat lista medicamentelor esenţiale

Ministrul sănătății a aprobat lista medicamentelor esenţiale

Ministrul sănătății, Ioana Mihăilă, a semnat ordinul prin care aprobă lista medicamentelor esențiale pentru pacienții din România. Pe listă sunt incluse circa 1.000 de medicamente care conțin 150 de denumiri comune ale substanțelor active, drept pentru care vor fi decontate 100% de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, potrivit Agerpres.

„Ministrul sănătăţii, Ioana Mihăilă, a semnat ordinul prin care aprobă lista medicamentelor esenţiale pentru pacienţii din România. Aceasta conţine 150 de denumiri comune internaţionale (substanţe active), în total aproximativ 1.000 de medicamente care conţin aceste substanţe”, a transmis marţi MS, într-un comunicat de presă.

Pe listă se regăsesc medicamente esenţiale din programul naţional de oncologie, pentru boala Wilson, pentru diabet, precum şi pentru bolile endocrine, printre altele.

Conform sursei citate, medicamentele cuprinse în ordinul aprobat de ministrul sănătăţii se află pe cea mai recentă listă de medicamente esenţiale recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi sunt decontate 100% de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, astfel încât povara financiară asupra pacientului să fie zero.

Pe 24 iunie, ministrul Ioana Mihăilă a semnat un ordin prin care sunt modificate normele referitoare la modul de calcul și procedura de aprobare a prețurilor maximale ale medicamentelor de uz uman.

Astfel, ministrul a stabilit o nouă categorie de produse farmaceutice, medicamentele esențiale, iar prețul maximal al acestora va fi media celor mai mici trei prețuri din statele din Europa, aflate în grupul de țări de comparație, și nu prețul cel mai mic, așa cum se întâmplă în acest moment.

Libertatea