Ministrul Sportului, prima reacție în scandalul din Slovenia: „Nu este despre Imnul Secuiesc, ci despre lipsa de respect”

Ministrul Sportului, prima reacție în scandalul din Slovenia: „Nu este despre Imnul Secuiesc, ci despre lipsa de respect”

Ministrul UDMR al Sportului, Eduard Novak, a transmis marți, 10 mai, că la Campionatul Mondial de hochei din Slovenia jucătorii de etnie maghiară din naţionala României s-au alăturat fanilor pentru că Imnul Secuiesc „reprezintă o valoare locală a acelor sportivi”.

Naționala masculină de hochei a României, compusă în marea majoritate din români de etnie maghiară, a evoluat la Campionatul Mondial de hochei pe gheață din Slovenia. După meciul Ungaria – România 4-1, disputat la Ljubljana, toți jucătorii, cu excepția a 3 dintre „tricolori”, au cântat împreună imnul Ținutului Secuiesc.

În acest context, ministrul UDMR al Sportului a transmis că „nu este ca la fotbal unde, la începutul meciului, se ascultă imnul fiecărui stat, reprezentat de echipele naționale care joacă”.

„Un lucru trebuie să fie foarte clar pentru toată lumea: hocheiștii din echipa națională nu au cântat Imnul Ținutului Secuiesc în locul Imnului României la Campionatul Mondial de Hochei de la Ljubljana. Regulamentul scrie foarte clar, la asemenea campionate se cântă imnul statului a cărui echipă a câștigat un meci și nu este ca la fotbal unde, la începutul meciului, se ascultă imnul fiecărui stat, reprezentat de echipele naționale care joacă”, a scris Eduard Novak pe Facebook.

Și a continuat: „După cum bine ştim, din păcate, naţionala României a pierdut meciul, astfel că, oficial, nu s-a cântat Imnul României, conform regulamentului”.

În altă ordine de idei: după meci, galeria a început să cânte Imnul Ţinutului Secuiesc, urmând ca jucătorii de etnie maghiară să i se alăture. Acest cântec nu este împotriva României sau a comunităţii majoritare, ci reprezintă o valoare locală a acelor sportivi, a minorităţii maghiare din care ei fac parte.

Ministrul UDMR al Sportului, Eduard Novak:

„Acest scandal nu este despre Imnul Secuiesc, ci despre lipsa de respect”, a mai punctat demnitarul, pe Facebook.

Libertatea