Mircea Diaconu reacționează după discursul actriței Viorica Vodă la Gopo. „Povestea a început în culise. Ea era foarte enervată că nu a fost angajată niciodată, că a lucrat pe contracte”

Mircea Diaconu reacționează după discursul actriței Viorica Vodă la Gopo. „Povestea a început în culise. Ea era foarte enervată că nu a fost angajată niciodată, că a lucrat pe contracte”

Mircea Diaconu a făcut primele declarații după dezvăluirile actriței Viorica Vodă la Gopo 2022, despre hărțuirea sexuală în teatru şi în cinematografie după rolul din filmul „Filantropica”. Actorul în vârstă de 72 de ani nu a comentat subiectul pe scenă, căci a fost prezent la eveniment, ci l-a comentat acum, pentru fanatik.ro. A menționat că „nu e românească povestea asta și nu e cazul să fie”.

„Am făcut psihoterapie ani de zile pentru hărțuirea sexuală din sistem, nu din afara lui”, a declarat actrița Viorica Vodă la ceremonia de decernare a Premiilor Gopo, care a avut loc marți, 3 mai. Când a rostit acesta cuvinte, pe scenă alături de ea era și Mircea Diaconu, colegul ei din producția „Filantropica”.

La momentul respectiv, actorul s-a arătat surprins de declarațiile ei, dar nu a zis nimic, a păstrat tăcerea. Acum, el a povestit ce s-ar fi întâmplat în culise, înainte de mărturisirile Vioricăi Vodă. „Toată povestea asta cu Viorica Vodă de acum două seri a început în culise. Repet, noi nu ne-am văzut de 20 de ani. Ea era foarte enervată că, mă rog, are o vârstă și ea, și nu a fost angajată niciodată, a lucrat doar pe contracte întâmplătoare sau mai mici, ăsta a fost singurul ei rol mare, restul au fost mai mici, și nu are pensie. Zicea că nu îi consideră nimeni ani de muncă, că nu poate intra în sistemul de pensii și că are copii, și că ce se face…

Nu o mai angajează nimeni, asta era enervarea ei. Aici îi dau dreptate. Termină prea mulți tineri termină facultăți de artă, sunt prea mulți… Sunt atâtea școli de artă, de actorie, e o aberație. Evident că nu găsesc loc de muncă, unde să îi bagi pe toți? Contracte da, face unul astăzi, altul peste doi ani, dar asta nu însemnă muncă, sau serviciu, sau pensie. Iar asta este o problemă nerezolvată. Aici avea perfectă dreptate, și nu e singura care pățește așa ceva…”, a povestit actorul, care e convins că declarațiile actriței despre hărțuirea sexuală țin de moda de la Hollywood, de fenomenul #Metoo.

„Nu am știu nimic, atunci am aflat, de aia m-am și mirat, toată lumea m-a surprins cum mă miram. Au trecut totuși 20 de ani de atunci… Hai să vă explic cum văd eu lucrurile. Vorbim de hărțuire din clipa în care la Hollywwod a fost un succes mondial. Totul a plecat de acolo. Eu știam că asta se numește bârfă de culise, amantlâc, inclus fenomenului teatral. S-au scris cărți despre primadone care făceau carieră în felul acesta”, a mai adăugat actorul.

În plus, Mircea Diaconu a mărturisit că de-a lungul carierei lui de aproximativ 50 de ani a văzut cum relațiile intime din lumea filmului au adus celebritatea unor persoane. „Eu, intrând în profesie acum vreo 50 și ceva de ani, am perceput acest lucru ca fiind ceva de cabină. De exemplu, se povestea de doamna Bulandra… Erau bârfe de cabină. Se zicea: Uite, ăla a fost amantul doamnei Bulandra. Sunt lucruri de genul ăsta.

La americani, când s-a început cu povestea cu #Metoo ăla, a devenit hărțuire. Altfel este o formă de amantlâc, inclusă profesiei. Acum, nu știu foarte exact, pentru că sunt cazuri și cazuri… În tot ce am văzut de-a lungul a zeci de ani au fost cariere care s-au bazat pe genul ăsta, dar au fost și de-o parte și de cealaltă. Ori hărțuirea, așa cum vine ea ca produs Hollywood, este făcută de regizor, de producători, de directori, cei care contează nu de actori. Actorii nu contează”, a mai explicat Mircea Diaconu.

Viorica Vodă și Mircea Diaconu, colegi în filmul „Filantropica”

Viorica Vodă, aflată pe scena premiilor Gopo 2022 cu ocazia aniversării a 20 de ani de la lansarea filmului „Filantropica”, în regia lui Nae Caranfil, a avut un discurs puternic, în care a vorbit despre sexismul din industria cinematografică și a teatrului, pe care l-a întâlnit încă de la începutul carierei.

Actrița avea 25 de ani când a jucat rolul Dianei Dobrovicescu, o tânără blondă de care se îndrăgostește personajul principal, Ovidiu Gorea (Mircea Diaconu) în filmul „Filantropica”. „Să nu credeți că vreau acum să mă reinventez inițiind campania #metoo from Moldova, pentru că vin din Basarabia. Nu. Nu despre asta e vorba. Spun asta pentru că simt acum, la 45 de ani, fiind mamă a doi copii și mai ales a unei fete, care este aici în sală și are exact vârsta acestui film, 20 de ani, ca pe viitor, când va fi la început și își va construi o carieră, să aibă curaj, să nu-i fie rușine”, a declarat Viorica Vodă.

Libertatea