Nașterea în apă. Avantaje și dezavantaje

Nașterea în apă. Avantaje și dezavantaje

Unele femei aleg nașterea în apă, însă care sunt avantajele și dezavantajele acestei metode? Din perspectiva bebelușului, se crede că se creează o intrare în lume fără probleme. El trece de la „apa” din interiorul pântecelui la apa de afară. Pentru mame, se spune că este o experiență mai ușoară și mai liniștitoare decât alte metode.

Nașterea în apă. Avantaje și dezavantaje

Este esențial să explorați avantajele și dezavantajele nașterii în apă. Din fericire, există o cantitate rezonabilă de cercetări care să vă ajute să faceți o alegere mai încrezătoare, bazată pe dovezi.

Avantaje pentru mamă

Unul dintre cele mai substanțiale aspecte pozitive ale nașterii în apă este o experiență de naștere satisfăcătoare. 

O cercetare din 2014 a analizat toate rezultatele a 38 de studii din întreaga lume. Aceasta a indicat că nașterea în apă crește satisfacția mamelor cu privire la experiența lor de naștere. 

Recent, un studiu american din 2018 a constatat că femeile care folosesc imersiunea în apă la naștere au avut experiențe mai pozitive în comparație cu cele care nu au făcut-o. 

În mod similar, femeile dintr-un studiu suedez din 2019 s-au simțit mai stăpâne pe sine în timpul celei de-a doua etape a travaliului (împingerea) în comparație cu femeile care au născut fără apă.

Cum rămâne cu percepția asupra durerii? Femeile care au avut o naștere în apă au raportat în mod constant un nivel mai scăzut de durere atât în cercetarea din 2014, cât și în studiul suedez recent. 

De asemenea, într-un studiu randomizat controlat din 2009 (un design de studiu robust), cercetătorii au măsurat cât de multe medicamente pentru durere au folosit femeile. 

Doar 3,8% dintre cele din grupul celor care au născut în apă au folosit medicamente, comparativ cu 100% în grupul celor care nu au născut în apă.

S-a vorbit despre alte beneficii pentru mame ale imersiunii în apă caldă și ale nașterii în apă. 

Aceasta poate facilita un travaliu mai scurt. Sau poate reduce riscurile de rupturi sau de episiotomie (o tăietură pentru a reduce rupturile din jurul vaginului).

În plus, nașterea în apă poate crește nașterea fiziologică (normală). Dar până acum, dovezile au oferit rezultate contradictorii. Așa că nu se poate spune încă dacă acestea sunt beneficii autentice sau nu.

Dezavantajele nașterii în apă

Așa cum există avantaje ale nașterii în apă, există și câteva potențiale dezavantaje și aspecte practice la care trebuie să vă gândiți din timp.

Primul este pregătirea pentru situații de urgență. În cazul puțin probabil al unei situații în care trebuie să treceți la planul B, o naștere normală, veți avea nevoie de o modalitate de a ieși rapid din piscină.

Chiar dacă nu vă simțiți bine, spitalele care oferă naștere în apă ar avea deja un plan solid pentru a ajuta o femeie să iasă din apă în caz de urgență.

Va trebui, de asemenea, să aflați unde puteți avea acces la nașterea în apă într-un spital sau cine este calificat pentru a susține nașterea în apă la domiciliu în condiții de siguranță. 

Nu toate centrele de naștere oferă imersiune în apă caldă în timpul travaliului sau al nașterii în apă. Chiar și atunci când puteți accesa nașterea în apă în apropiere, nu este o opțiune pentru toată lumea. Medicii pot refuza să ofere imersiune în apă sau naștere în apă pentru femeile cu anumite afecțiuni. De exemplu, femeile care:

Așteaptă gemeni sau triplețiSe confruntă cu travaliu prematurBebelușul se află în poziție decrescătoareAu o infecțieSângerează în timpul travaliului

Cu toate acestea, unele femei care nu pot naște în apă pot naște în piscină. Ca întotdeauna, cel mai bine este să obțineți sfaturi personale de la medicul dumneavoastră.

Nașterea în apă pentru bebeluși

Câteva analize ale unui număr mare de studii au încercat să afle dacă nașterile în apă sunt mai mult sau mai puțin riscante pentru bebeluși. 

Studiile nu ne-au arătat niciun avantaj sau dezavantaj special al nașterii în apă pentru bebeluși în comparație cu nașterile convenționale, fără apă.

În general, rezultatele pentru bebeluși sunt aceleași în cazul nașterilor cu imersiune în apă și al nașterilor fără apă. Cu toate acestea, nu există încă de suficiente cercetări privind problemele rare care pot apărea în timpul travaliului și al nașterii.

Deoarece acestea nu se întâmplă des, nu se poate spune dacă sunt mai mult sau mai puțin probabile să apară la nașterea în apă.

O întrebare frecventă cu privire la nașterea într-o piscină este dacă bebelușul va respira în apă. Nou-născuții au un reflex inteligent care îi împiedică să facă acest lucru. O analiză din 2017 a constatat că șansele ca bebelușii să aibă probleme de respirație au fost mai mici în cazul celor născuți sub apă.

Avantajele nașterii în apă

Șanse mai mari de a avea o experiență de naștere care să vă dea putere și satisfacțieMai puțină durere în timpul travaliuluiPosibilitatea unui travaliu mai scurtPoate scădea rata rupturilor vaginalePotențial o rată mai mare de nașteri fiziologice (normale)Dezavantajele Nu toate maternitățile oferă nașterea în apă ca opțiuneEste posibil ca spitalele să nu ofere femeilor cu factori de risc sporiți opțiunea nașterii în apăPosibil o ușoară creștere a rupturilor de cordon ombilical

Per total, există nevoie de mai multe studii privind nașterea în apă pentru a trage o concluzie fermă. Oricare ar fi alegerea dv., discutați cu medicul și puneți la punct toate detaliile.

În conformitate cu cercetările, poziția oficială a obstetricienilor australieni și neozeelandezi (RANZCOG) este că nașterea în apă nu pare riscantă nici pentru mame, nici pentru bebeluși.

Până în prezent, nu există nicio dovadă a creșterii riscului matern, fetal sau neonatal asociat cu imersiunea în apă, în comparație cu travaliul și nașterea pe uscat. RANZCOG recomandă ca femeile însărcinate să primească informații despre travaliul și nașterea în apă.

Sursa foto: 124rf.com

Totul despre operația de cezariană

Libertatea