Nelu Tătaru îi va propune premierului vaccinarea obligatorie pentru categoriile „esențiale” de persoane

Nelu Tătaru îi va propune premierului vaccinarea obligatorie pentru categoriile „esențiale” de persoane

Nelu Tătaru, consilier onorific al premierului, a declarat marți, 14 septembrie, la DigiFM, că va discuta cu Florin Cîțu despre introducerea vaccinării obligatorii sau testarea săptămânală pentru personale din sectoarele esențiale de activitate, precum profesori, polițiști, pompieri sau jandarmi, informează Digi24. Obligativitatea imunizării ar putea fi impusă și pentru persoanele vârstnice, bolnavii oncologici sau cei imunodeprimați.

„Acele persoane din sectoarele esențiale să fie vaccinate, iar cei care au legături cu acele sectoare să fie testați săptămânal. Ne gândim la vaccinare sau la testare. Acestea sunt opiniile pe care eu, ca și consilier onorific, le promovez la nivelul premierului, după ce am făcut o evaluare a stării actuale. Deciziile se iau la nivelul Ministerului Sănătății sau CNSU, pe care îl conduce premierul. Trebuie să înțelegem că suntem într-un val patru, care este mai agresiv decât primul sau al doilea val”, a declarat Tătaru. 

Cadrele didactice intră la activități considerate esențiale, susține Tătaru, la fel și polițiștii, pompierii sau jandarmii. „În această categorie intră tot ce înseamnă persoane vârstnice, HIV/SIDA, bolnavi oncologici, transplantați, imunodeprimați”, a completat consilierul premierului pe probleme de sănătate publică.

Cine refuză riscă să i se interzică dreptul la muncă

Întrebat ce se întâmplă dacă o astfel de persoană nu face nici vaccinul, nici testul, Tătaru spune că se ia inclusiv în calcul să i se interzică dreptul la muncă: „În măsura în care reprezintă un pericol, având în vedere și situația din localitatea respectivă, factorii care pot duce la o transmitere în comunitatea respectivă, putem să ne gândim și la acest lucru. Trebuie să înțelegem că binele sau beneficiul comun este mai important decât binele individual”.

Tătaru a anunțat, în studioul Digi24, că va face aceste propuneri miercuri, 15 septembrie, la întâlnirea Comisiei inter-ministeriale care stabilește strategia de combatere a pandemiei

Nu putem opri pandemia, dar putem limita numărul de decese și numărul de internări în Terapie Intensivă. Aceste măsuri merg sau converg spre acest deziderat.

Nelu Tătaru:

Tătaru nu crede că se mai impune închiderea economiei sau a școlilor, „dar trebuie să fim precauți și să ne vaccinăm. Varianta Delta de covid este mult mai agresivă”.

Fostul ministrul al sănătății speră că „la finalul lui octombrie, cel mai târziu la începutul lui noiembrie, să fim pe o traiectorie descendentă a numărului de cazuri. Dar cel mai important lucru e să fim reponsabili”.

Libertatea