Niciun loc liber la ATI pentru pacienții cu COVID. Situație fără precedent

Niciun loc liber la ATI pentru pacienții cu COVID. Situație fără precedent

România a rămas fără locuri libere în secțiile ATI, anunță Grupul de Comunicare Stratetică, marți, 5 octombrie, ziua în care a fost atins și un nivel fără precedent de infectări, dar și de decese.

Potrivit autorităților, există 1.453 de paturi de ATI destinate pacienților COVID, iar în prezent sunt internați 1.480 de oameni la ATI. O explicație pentru această diferență este legată de faptul că, pe lângă paturile destinate pacienților COVID, „există o rezervă operațională de 130 de paturi ATI destinate pacienților infectați cu coronavirus”.

Aceste paturi „sunt folosite acolo unde numărul persoanelor care au nevoie de internarea la terapie intensivă este mai mare decât capacitatea secțiilor, fiind vorba despre o situație în dinamică”, precizează Grupul de Comunicare Strategică.

În aceea ce privește numărul concret al paturilor din secțiile ATI, „atât la nivel national, cât și în Municipiul București nu mai sunt libere paturi ATI pentru pacienții bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-CoV-2”.

Autoritățile precizează că se iau măsuri pentru asigurarea cadrelor medicale pentru alte paturi ATI care vor fi disponibile în zilele următoare.

„În procesul de operaționalizare a unor noi paturi ATI se pune accent pe cele destinate persoanelor care prezintă anumite condiții medicale și care sunt și confirmate cu SARS-CoV-2, pentru că în aceste cazuri respectivii pacienți prezintă afecțiuni grave ce pot constitui comorbidități și sunt expuși unui risc mult mai mare”, se mai menționează în comunicatul citat.

15.037 de cazuri noi de infectare cu coronavirus au fost confirmate marți în România, cel mai grav bilanț înregistrat de la începutul pandemiei. În ultimele 24 de ore au murit 252 de persoane diagnosticate cu COVID-19.

Libertatea