Noi măsuri anunțate de Raed Arafat în spitale. Intervențiile chirurgicale non-urgente, suspendate

Noi măsuri anunțate de Raed Arafat în spitale. Intervențiile chirurgicale non-urgente, suspendate

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat luni seară, la finalul ședinței de Guvern, că din cauza creșterii numărului cazurilor de COVID-19, managerii unităților sanitare publice cu paturi vor suspenda „internările pentru intervenții chirurgicale și pentru alte tratamente și investigații care nu reprezintă urgențe”, cu anumite excepții, pentru 30 de zile.

„Cifrele continuă să crească, aproape avem o cifră dublă față de lunea trecută. Nu vedem încă o tendință de plafonare sau de scădere. Din acest motiv, după discuții cu cei de la Ministerul Sănătății, suntem nevoiți să emitem un ordin pe 30 de zile care prevede că managerii unităților sanitare publice cu paturi dispun măsuri pentru suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale și pentru alte tratamente și investigații care nu reprezintă urgențe și care pot fi reprogramate”, a spus Raed Arafat luni seară, după ședința de Guvern.

Șeful DSU a precizat că „prevederile nu se aplică urgențelor, femeilor însărcinate care necesită controale obligatorii, pacienților cu afecțiuni oncologice cronice sau care necesită proceduri de dializă”.

Totodată, toți rezidenții de medicină de urgență vor fi trimiși la UPU pentru „completarea personalului”, iar la nivelul Ministerului Sănătății „se discută și pentru rezidenții de ATI pentru anumite măsuri, ca să mobilizăm un număr mai mare de rezidenți”.

Arafat a mai anunțat că medicii vor lucra în ture de 12 ore (cu pauză de 24 de ore), iar personalul medical va putea fi redistribuit, conform acestui ordin, în unitățile COVID unde este necesar un număr mai mare de medici/asistenți.

Afirmațiile șefului DSU vin în contextul în care autoritățile au confirmat luni 8.292 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, iar în ultimele 24 de ore au murit 133 de persoane infectate, în vreme ce la ATI numărul pacienților a ajuns la 1.468.

Libertatea