Noi variante de COVID-19 ar putea să apară în această iarnă, avertizează Agenția Europeană pentru Medicamente

Noi variante de COVID-19 ar putea să apară în această iarnă, avertizează Agenția Europeană pentru Medicamente

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a avertizat, vineri, că noi variante de COVID-19 ar putea să apară până la sfârșitul anului, în contextul în care Uniunea Europeană se pregăteşte să lanseze o campanie de vaccinare cu doze booster, înaintea unui val anticipat de noi infectări până în decembrie 2022, informează Agerpres.

Potrivit EMA, noi variante ale coronavirusului SARS-CoV-2 ar putea să apară în această iarnă, însă vaccinurile existente pe piaţă ar trebui să protejeze în continuare oamenii împotriva formelor grave de COVID-19.

„Oamenii nu ar trebui să aştepte un vaccin specific. Ar putea să apară o nouă variantă emergentă, pe care noi nu putem să o prevedem astăzi. Nu este exclus să apară în această iarnă noi variante mai apropiate de subvariantele anterioare de Omicron, depăşite în prezent ca areal de răspândire de subvariantele BA.4 şi BA.5″, a declarat directorului departamentului de strategie vaccinală din cadrul EMA, Marco Cavaleri.

Campania va fi realizată cu vaccinuri adaptate – autorizate joi de către EMA -, ce vizează varianta de acum dominantă Omicron, precum şi cu vaccinurile originale dezvoltate pentru a combate tulpina originală a noului coronavirus, detectată pentru prima dată în China la sfârşitul anului 2019, au precizat specialiştii de la EMA.

„Cei mai mulţi europeni vor primi vaccinurile originale, care sunt în continuare capabile să ofere protecţie împotriva formelor grave de COVID-19 şi împotriva riscului de deces, deşi sunt mai puţin eficiente împotriva riscului de transmitere virală”, a explicat Marco Cavaleri.

EMA a aprobat joi vaccinurile adaptate de Pfizer-BioNTech şi Moderna care vizează subvarianta Omicron BA.1 şi tulpina originală a noului coronavirus.

FOTO: EPA

Libertatea