„Nu credeam că vom ieși în viață de la Azovstal”. Mărturiile ultimilor civili scăpați din „iadul” de la Mariupol

„Nu credeam că vom ieși în viață de la Azovstal”. Mărturiile ultimilor civili scăpați din „iadul” de la Mariupol

Ultimii civili salvați din Mariupol, orașul-port la Marea Azov din estul Ucrainei, au ajuns în siguranță în teritoriul deținut de ucraineni duminică, 8 mai, relatează The Guardian. 173 de persoane au fost evacuate, 53 de civili care se adăpostiseră în buncărele complexului metalurgic Azovstal și alți 120 care ajuns prin propriile mijloace până la un punct de preluare dintr-un mall în ruine.

Călătoria de peste 200 de kilometri a durat 36 de ore, deoarece convoiul de autobuze a fost ținut ore în șir la punctele de control rusești, iar locuitorii înfometați și obosiți au fost interogați.

Grupul a fost așteptat la Zaporojie cu o masă caldă pregătită în cortul de înregistrare. Și cu jucării pentru copiii care au supraviețuit „iadului” de la Mariupol.

Un copil mai mare, evacuat de la Azovstal, îți plimbă frățiorul mai mic cu o roabă. Imagine din 7 mai, de la centrul de triere de la Bezimene

„Este o gură de aer proaspăt să fii într-o zonă controlată de Ucraina mea”, a spus Tatiana, care a scăpat împreună cu fiica și cu nepoata ei.

The last civilians rescued from Azovstal in Mariupol reach safety in Ukraine, along with a handful of families able to make it to an evacuation collection point in the city. A 200km journey that took 2 days. pic.twitter.com/FNRzLne1lM

— Emma Graham-Harrison (@_EmmaGH) May 8, 2022

„Nu credeam că vom ieși în viață de acolo, așa că nu am niciun plan”, a recunoscut Natalia, care a lucrat la uzina Azovstal și apoi s-a adăpostit timp de peste două luni în rețeaua sa de buncăre.

„Nu aș fi renunțat la desenele celor mici chiar dacă m-ar fi împușcat”

Ea a mărturisit că în subteranul de la Azovstal a organizat concursuri de desen pentru copiii blocați în interior, „pentru a încerca să le distragă atenția”. Acele desene sunt „amintiri de neuitat. Nu aș fi renunțat la ele chiar dacă m-ar fi împușcat la punctele de control”.

„Vreau doar să trăiesc! Tot ce am este aici”, a spus pensionarul Egor Cehonadski, în timp ce arătat spre doi saci aflați la picioarele sale.

Civilii evacuați de la Azovstal, triați la în „tabăra de filtrare” de la Bezimene

El, soția și cei doi fii s-au adăpostit la Azovstal, de la începutul lunii martie. „Acum sunt nespus de bucuros și fericit că sunt în Ucraina”, a declarat seniorul.

Vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk a declarat sâmbătă că „toate femeile, copiii și bătrânii” au ieșit din complex și sunt evacuați.

Operațiunile de evacuare a civililor a început pe 5 mai, dar se crede că aproximativ 2.000 de soldați, mulți dintre ei răniți, sunt încă în interior.

Duminică, luptătorii ucraineni din batalionul Azov rămași la fabrică au afirmat că vor continua să-și apere poziția atât timp cât vor fi în viață.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Foto: EPA

Libertatea