Nu mai sunt locuri libere la spitalele din Iași. DSP: „În caz de urgenţă, nu putem trata un pacient vaccinat pentru că unul nevaccinat i-a luat locul”

Nu mai sunt locuri libere la spitalele din Iași. DSP: „În caz de urgenţă, nu putem trata un pacient vaccinat pentru că unul nevaccinat i-a luat locul”

Situație dramatică în Iași, unde nu mai sunt locuri pentru pacienţii cu COVD-19, nici măcar pentru cei care nu au nevoie de oxigen. Anunțul a fost făcut, joi, de Vasile Cepoi, directorul DSP Iași. Pacienții așteaptă în ambulanțe până când se găsește un loc liber.

„Deci problema este că dacă vine vreo urgentă a unui pacient care este vaccinat şi a respectat regulile nu putem să-l tratăm pentru că cel care nu a respectat regulile a ocupat locul”, a transmis, joi, Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

Pacienții așteaptă cu orele în ambulanță în fața spitalelor pentru a fi transferați la unitate medicală, numai că nu mai sunt locuri, mai transmite directorul DSP.

„Nu mai avem locuri nici pentru persoanele care nu au nevoie de oxigen. Persoanele simptomatice care nu au nevoie de oxigen nu mai au loc în spital. Acum am discutat cu Spitalul CFR, cu Spitalul de Recuperare, cu Spitalul de Boli Infecţioase, să vedem să evalueze care din care cazuri ar putea fi externate ca să mai putem primi din Unitatea de Primiri Urgențe care este plină. Nu mai ştiu câte zeci sunt acolo. Acum la Spitalul de Boli Infecţioase mai sunt 5 ambulanțe cu pacienţi care mai au nevoie de oxigen, nu avem niciun loc. Nu avem unde să-i punem. Stau în continuare în ambulanțe până când o să reuşim să facem loc în altă parte. Azi noapte la ora 2.30 erau 7 ambulante în curtea Spitalului de Boli Infecţioase”, a mai declarat Vasile Cepoi.

Șeful DSP Iași a mai precizat că pacienţii au fost puşi inclusiv în ambulanțe de victime multiple, câte doi până când s-au găsit locuri în UPU la Spitalul Militar şi Neurochirurgie.

De asemenea, se fac eforturi pentru a creşte numărul echipelor care se deplasează la domiciliu pentru a testa pacienţi.

„Incidența a crescut foarte mult, peste 800 de cazuri noi pe zi. Numărul de pacienţi simptomatici care solicită testările depăşeşte peste 600 de cazuri pe zi. Noi avem 17 echipe care sprijină Serviciul de Ambulanţă să recolteze. Cu toate acestea nu reuşim să recoltăm într-o zi de la toate cazurile, ei fiind dispersaţi în tot judeţul”, a mai spus Vasile Cepoi.

Acesta le-a mai transmis oamenilor „să aştepte liniştiţi în relaţie cu medicul de familie, monitorizându-se situaţia acestuia”

În judeţul Iaşi au fost confirmate până miercuri 51.449 de cazuri cu persoane infectate cu COVID-19, din care 614 în ultimele 24 de ore. Dintre cazurile confirmate pozitiv şi internate, în ultimele 24 de ore s-au efectuat 94 externări şi s-au înregistrat 11 decese, numărul deceselor de la debutul pandemiei fiind de 1.096.

Diana Cimpoeșu, șefa unității primiri urgențe de la Spitalul Spiridon din Iași a postat, miercuri, pe Facebook imagini cu pacienții din cadrul unității medicale.

„O fărâma din imaginea COVID-19 acum. Cea mai mare teamă este că va mai veni un pacient care trebuie ventilat mecanic și nu mai avem ventilatoare. Cred că teama asta ar trebui să o aibă și cei care nu s-au vaccinat încă!… și cei care nu poartă mască!”, se arată în mesajul postat, miercuri, de Diana Cimpoeșu, şefa Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Sf. Spiridon din Iaşi.

Libertatea