Numărul de infectări COVID va crește în continuare, spune ministrul sănătății. „România nu a ajuns încă în vârful valului”

Numărul de infectări COVID va crește în continuare, spune ministrul sănătății. „România nu a ajuns încă în vârful valului”

Ministrul interimar al sănătăţii, Cseke Attila, a declarat marți seară, la TVR, că România va depăși al patrulea val al pandemiei până la sfârșitul anului, însă atrage atenția că, deocamdată, „presiunea este enormă pe sistemul sanitar”, iar numărul de infectări va continua să crască, pentru că țara noastră „nu a ajuns încă în vârful valului”, potrivit News.ro.

„Din păcate, ceea ce trebuie să conştientizăm cu toţii este că, la un asemenea nivel de vaccinare, noi, chiar dacă la un moment dat acest val patru va trece, încă nu am ajuns în vârful valului”, a spus ministrul interimar al sănătății, Cseke Attila, într-un emisiune la TVR.

Au fost tot felul de discuţii şi de prognoze, din păcate, nu suntem nici măcar pe platou, există în continuare o creştere a numărului de infectări, ceea ce înseamnă că încă nu putem spera la acel platou de câteva zile, câteva săptămâni, ca apoi să fie o scădere. Presiunea este enormă, uriaşă pe sistemul sanitar, care evident că are anumite limite, pentru că nimic nu este infinit.

Ministrul interimar al sănătății, Cseke Attila:

„Problema României, care va rămâne o problemă, din păcate, şi după trecerea acestui val patru, este aceea că, dacă rata de vaccinare nu creşte (…) noi vom fi expuşi în continuare, pentru că avem populaţie în care acest virus poate circula şi ne expunem şi la alte valuri posibile”, a continuat ministrul sănătății.  

Întrebat dacă România va trece peste al patrulea val al pandemiei până la finalul anului, ministru a răspuns: „Da, dar, din păcate, sfârşitul anului este foarte departe şi până atunci, presiunea este extraordinar de mare şi vedem acest lucru”  

„Nu vom trece rapid, trebuie să o spunem, este foarte clar că nu a fi o chestiune de o zi, de două zile”, a adăugat el.

Autoritățile au anunțat marţi cel mai sumbru bilanţ de la debutul pandemiei: 18.863 de noi cazuri de infectare cu coronavirus, 574 de decese şi 1.805 pacienţi cu COVID-19 la ATI. 

Libertatea