O agenție a UE prognozează o creștere de cinci ori a cazurilor noi de COVID până la 1 august

O agenție a UE prognozează o creștere de cinci ori a cazurilor noi de COVID până la 1 august

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) prognozează o creștere puternică a numărului de cazuri de COVID în săptămânile următoare din cauza variantei Delta și a relaxării măsurilor antiepidemice, informează Agerpres, care citează AFP. Potrivit sursei citate, până la 1 august vor fi de cinci ori mai multe cazuri noi.

Astfel, în zona care include Uniunea Europeană, Norvegia și Islanda este prognozată o incidență de mai mult de 420 de cazuri noi la 100.000 de locuitori pentru săptămâna care se încheie la 1 august, față de sub 90 săptămâna trecută. ECDC prognozează pentru săptămâna care se termină pe 8 august o nouă creștere a incidenței, la peste 620 de noi cazuri la 100.000 de locuitori.

Acest nivel corespunde celui observat în timpul vârfurilor epidemice din toamna lui 2020 și din aprilie 2021, conform datelor agenției UE.

Cei mai afectați: persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani

Cu toate că numărul de noi cazuri va fi în creștere, numărul de spitalizări și cel de decese ar urma să crească mai puțin rapid, mai ales datorită campaniei de vaccinare. Rata deceselor asociate COVID ar urma să depășească din nou pragul de 10 la 100.000 de locuitori, față de 6,8 săptămâna trecută.

Tendința este, în momentul actual, de creștere în două treimi din cele 30 de state monitorizate de ECDE. În țările cele mai afectate, nivelurile cele mai ridicate de contaminare se regăsesc la grupa 15-24 de ani, în timp ce la cei peste 65 de ani vor fi creșteri limitate.

Numărul de cazuri noi în UE a făcut un salt de 60% în intervalul 5-11 iulie, crescând pentru a doua oară consecutiv din cauza „relaxării măsurilor și a propagării variantei Delta”, detectată inițial în India.

Agenția europeană prevenise luna trecută că, până la sfârșitul lunii august, 90% dintre noile infectări vor fi cu varianta Delta.

Libertatea