O parte din orașul roman Apulum, descoperită pe locul unde se ridică un hotel

O parte din orașul roman Apulum, descoperită pe locul unde se ridică un hotel

„Orașul de sub oraș” nu este doar o expresie în Alba Iulia, ci un fapt: sub actualul oraș se află îngropat fostul oraș antic Apulum. La fiecare săpătură arheologică de prevenție, câte o parte din anticul Apulum iese la suprafață. 

Este și cazul unei săpături de prevenție care se desfășoară în prezent pe locul fostei tipografii Altip, unde se dorește construirea unui hotel de către unul dintre cele mai mari lanțuri hoteliere din lume, Accor. 

Este cel mai mare sit arheologic al orașului roman Apulum, cea mai de amploare săpătură arheologică în care zilnic arheologii scot la suprafață vestigii romane.

Până în prezent au descoperit un drum roman, vestigiile unor case care au apaținut unor persoane importante din acea vreme, dar și visul orcărui arheolog: bucăți de mozaic. 

De asemenea, a fost descoperită și o parte a canalului Mureș.

Am fost alături de dr. Anca Timofan, arheologă în cadrul Muzeului Național al „Unirii” Alba Iulia, pe șantierul din mijlocul orașului, unde vechiul Apulum iese la suprafață.

Actualele săpături sunt la nici 100 de metri de șantierul arheologic de sub fostul Vinalcool, unde a fost descoperită una dintre cele mai importante și impozante case romane, dar și o parte din clădirea unor băi romane.

Casa romană descoperită între anii 2009 și 2019 este și motivul pentru care arheologi și arhitecți din Alba Iulia au conceput proiectul pentru un prim parc arheologic urban din România.

Anca Timofan a explicat pentru alba24.ro ce a descoperit până în prezent, sub fosta clădire a tipografiei Altip.

Ce au descoperit arheologii

„Cercetarea arheologică preventivă este efectuată de către un colectiv de arheologi din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, instituția organizatoare a cercetării. Punctul cercetat se află în partea de SE a sitului Apulum, pe un perimetru în care s-a executat demolarea clădirilor anterioare: tipografia Altip și o hală.

Ne aflăm într-o zonă rezidențială importantă a orașului roman, chiar lângă sectorul Domus-Thermae, cercetat în anii 2009 și 2019, unde s-a descoperit o impozantă casă romană și o parte din clădirea unor băi romane.

Terenul se află din punct de vedere arheologic în situl Apulum, în interiorul Așezării civile a castrului Legiunii XIII Gemina de la Apulum (sit de categoria A), la cca 400 m de castrul Legiunii a XIII-a Gemina.

Cea mai extinsă cercetare arheologică din orașul roman

Am demarat aici probabil cea mai extinsă cercetare arheologică din orașul roman. Asemenea cercetări extinse au mai fost efectuate între anii 1888 și 1908 de către Adalbert Cserni, cel care a descoperit o parte a complexului aparținând Palatului guvernatorilor Daciei (praetorium consularis). Cercetarea preventivă actuală a fost determinată de proiectul construirii unui hotel. Citește continuarea pe Alba24.ro

ARTICOL PRELUAT DE PE SITE-UL ALBA24.RO

Libertatea